Extinderea Schengen lipsește din agenda JAI din martie. Negrescu: Schimbăm strategia până în 2024

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.03.2023 - 08:46
Extinderea Schengen lipsește din agenda JAI din martie. Negrescu: Schimbăm strategia până în 2024 - FOTO: Profimedia Images

Extinderea Schengen lipsește din agenda JAI din martie, iar eurodeputatul Victor Negrescu spune că este necesară o nouă strategie pentru atingerea acestui obiectiv pentru ţara noastră până la alegerile europarlamentare de anul viitor.

SHARE

Extinderea Schengen lipsește din agenda JAI din martie. Europarlamentarul social-democrat s-a referit la acest subiect în contextul reuniunii Consiliului JAI din 9 şi 10 martie, a cărei agendă include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen”, nu însă şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Extinderea Schengen lipsește din agenda JAI din martie. Negrescu: Schimbăm strategia până în 2024

„Din păcate, subiectul (extinderii) Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului JAI din luna martie şi acest lucru îngreunează procesul de relansare a dezbaterii despre aderarea la spaţiul Schengen în cursul acestui an, pentru că un eventual vot, sau un nou vot, trebuie pregătit. 

Citește și: 8 MARTIE, ora 14.00, Newsweek RETAIL SUMMIT: Tendințele de consum în anul 2023

Vă reamintesc că anul trecut au fost două reuniuni care au precedat votul din decembrie în care s-a discutat despre extinderea zonei Schengen şi au fost discutate, cu acele ocazii, inclusiv draft-urile ce reglementau aderarea la spaţiul Schengen.

O nouă strategie... iar și iar

În acest context, este evident că trebuie să venim cu o nouă strategie pentru a obţine acest deziderat pentru ţara noastră până la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Citește și: China amenință SUA: „Cu siguranță vom avea conflict și confruntare. În joc e viitorul umanității”

Asta înseamnă să fim mai prezenţi în capitalele europene, să dezvoltăm o acţiune comună împreună cu Comisia Europeană în aşa fel încât să convingem partenerii europeni şi, de ce nu, în acelaşi timp să încercăm un dialog cu partenerii austrieci, mediat - dacă nu se poate direct - de Comisia Europeană sau de statele influente din Uniunea Europeană'', a afirmat Negrescu în declaraţia acordată AGERPRES.

El a ţinut să amintească faptul că în următoarea perioadă vor avea loc alegeri regionale în Austria, iar din discuţiile purtate cu mai mulţi oficiali europeni sunt semnale că ar putea exista o anumită flexibilizare a poziţiei austriece după respectivele alegeri.

„Înţeleg că şi Suedia, şi Spania, care deţin succesiv preşedinţia Consiliului UE în acest an, caută soluţii. În acest sens, personal am fost în dialog cu reprezentanţii ambelor state, am fost chiar la Madrid, am discutat cu miniştrii suedezi. Căutăm soluţii şi este important ca în această logică toţi actorii relevanţi din România să sprijine acest demers important pentru ţara noastră'', a accentuat eurodeputatul social-democrat.

În opinia sa, este nevoie să se revină la un alt fel de argumente, ''să arătăm încă o dată că acest veto aplicat extinderii zonei Schengen cu România şi Bulgaria este de fapt un veto la adresa solidarităţii europene şi că miza depăşeşte România şi este mult mai amplă, ce ţine inclusiv de capacitatea noastră de răspuns la actualele provocări''.

Consiliul JAI se reunește în 9-10 martie

Reuniunea din 9-10 martie este şi prima oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie anul trecut, când pe agendă s-a aflat şi aderarea Croaţiei, a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Dintre aceste trei ţări, doar prima a primit atunci undă verde, devenind membră a spaţiului european de liberă circulaţie la 1 ianuarie. 

În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitate, deşi cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare, lucru recunoscut de Comisia Europeană încă din 2011, inclusiv în urma evaluărilor făcute de experţii europeni.

Opoziţia a venit din partea Austriei şi a Olandei, aceasta din urmă precizând că Bulgaria nu este deocamdată pregătită pentru a intra în Schengen, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te