Exclusiv. Saleem Bachara, Sirienii Creștini: În Siria nu a fost ucis nimeni pentru că era creștin

DE Adina Mutăr | 19.07.2019 - 21:29

Saleem Bachara, membru în consiliul director al organizației Sirienii Creștini pentru Pace, și președinte al asociației Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) a oferit un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România privind problema creștinilor din Siria.

SHARE

Moscova, încă de la începutul intervenției brutale în Siria, de partea regimului Assad, a pornit o strategie de „imagine” pentru a acredita ideea că trupele sale se află acolo și pentru a-i apăra pe creștini, poziție pe care și-a asumat-o imediat și Damascul. The Washington Post scria că strategia Rusiei de a părea „protectorul logic” al creștinilor din Siria implică un grup de clerici, grupuri umanitare și oficiali guvernamentali care desfășoară acțiuni „aprobate de Kremlin” pentru a ajuta comunitățile creștine „mici și împrăștiate”.

Sunteți creștin. Credeți în necesitatea intervenției unor terțe țări în apărarea creștinilor din Siria?

În general, creștinii și musulmanii din Siria au trăit în relații foarte bune. Și unii și alții sunt membri ai marii familii siriene, alături de alte grupuri religioase. De fapt, religia nu are de-a face deloc cu ceea ce se întâmplă în Siria. Și nu, nu avem nevoie de terțe puteri să ia apărarea creștinilor, de parcă ar fi un grup izolat de restul populației.

Regimul Assad a declarat în repetate rânduri că ia apărarea creștinilor din Siria

Singurul mod prin care regimul îi poate apăra pe creștini este să facă o țară mai bună. Altminteri vorbim de o migrare masivă și a creștinilor din Siria. Neoficial, că nu a făcut nimeni recent vreo statistică, dacă mai sunt 5% creștini rămași în Siria, din cei 15 % înainte de izbucnirea acestui conflict. Regimurile dictatoriale nu lucrează de partea niciunei religii, dar beneficiază din contradicțiile între religii și între grupurile etnice chiar dacă își declară un rol de protector.

Unul dintre motivele declarate ale Rusiei pentru că a intervenit de partea regimului Assad este că a vrut să protejeze creștinii în fața extremismului musulman

Nici Rusia nu lucrează în spirit creștin. Nu ai cum să binecuvântezi avioanele și tancurile care merg să ucidă oameni. În Siria nu a fost ucis nimeni pentru că aparținea religiei creștine.

ISIS a ucis în principal musulmani. Concepția acestei organizații este una criminală, nu poate conduce decât printr-un model de teroare. Extremiștii ISIS au avut treabă cu musulmanii, că erau majoritari, și ca să-și creeze modelul de teroare îi acuzau că sunt infideli sau că nu au învățătura corectă a Islamului.

Creștinii din zonele cucerite de ISIS își puteau cumpăra câteodată libertatea sau plecarea cu bani, dar victimele predilecte ale ISIS au fost musulmani.

Ce înseamnă „model de teroare” în cazul ISIS?

Ei atacă oamenii și simboluri puternice ca să le distrugă, să inspire frică tuturor celorlalți, care n-au de ales decât să accepte ISIS. Îi interesau musulmanii majoritari, să nu se împotrivească grupurilor de mercenari ISIS.

Biserica este locul de cult al creștinilor, centrul unde se adună, un simbol foarte puternic. În prezent, sunt 400 de biserici vechi și alte monumente în jurul orașului Alep, lipsite de orice fel de protecție și în zone unde regimul spune că sunt ocupate de luptători fundamentaliști.

De exemplu, la 30 de kilometri de Alep este una dintre cele mai vechi biserici care a supraviețuit în Siria, St.Simon, datată în 475 d.C. Aceste biserici nu au fost distruse.

În diferite epoci ale Islamului în Siria, bisericile nu au fost sistematic distruse, nici de forțele dominante, nici de populația musulmană care locuia lângă acestea. Și exact pe acest spirit ne bazăm speranța că putem reveni la viața din Siria, fără extremism din nicio parte.

Care sunt principalele acțiuni pe care le desfășurați în ajutorul populației siriene?

Criza din Siria a forțat milioane de oameni să se confrunte cu o luptă zilnică pentru supraviețuire pe fondul amenințărilor pe scară largă pentru viața, siguranța și demnitatea lor.

Din 2012, UOSSM, operată de peste 2.000 angajați, oferă îngrijiri medicale și ajutor persoanelor din întreaga Siria.

Furnizăm servicii medicale de urgență, asistență pentru traume și servicii de asistență psihosocială. De asemenea, aprovizionăm clinici și spitale cu medicamente, consumabile medicale și cheltuieli de funcționare.

Pentru că această criză se adâncește, instruim și dezvoltăm capital  uman și practicieni medicali care să ofere ajutor calificat victimelor de război. Ne coordonăm cu organizații partenere pentru a ne asigura că ajutorul ajunge la cei care au nevoie.

De serviciile noastre au beneficiat peste un milion de victime, multe fiind dintre cele mai vulnerabile grupuri țintă, femei și copii, și în zone geografice dificil de atins.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te