EXCLUSIV Ayman Swai, președinte ONG sirian: Generalul Tlass nu va ajunge la Damasc pe tanc

DE Adina Mutăr | 03.04.2021 - 01:11
Ayman Swai, președinte Home Revival Initiative, societate civilă pentru reconstrucția Siriei/Foto: personală

Ayman Swai, președinte Home Revival Initiative (HRI), ce acționează pentru reconstrucția societății civile siriene, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România, despre formarea Consiliului Militar, condus de generalul Manaf Tlass, ca soluție pentru criza siriană

SHARE

HRI este o organizație nonprofit, cu proiecte ce stimulează revigorarea societății civile siriene, acționând prin intermediul membrilor și reprezentanților din 23 de țări, care sunt lideri ai unor organizații siriene ce acoperă domeniile politic, umanitar, medical, social și de afaceri.

Proiectul formării Consiliului Militar de Tranziție, o soluție aplicată și în Libia, după zece ani de lupte armate după înlăturarea lui Muammar Gaddafi, este amplu analizat în cadrul discuțiilor între cele mai puternice asociații siriene ce au ca obiectiv refacerea țării după „debarcarea” lui Bashar al-Assad.

Generalul Tlass are un rol esențial în Consiliul Militar, dar nu va lucra singur


Care sunt șansele de succes pe care le vedeți pentru Consiliul Militar de Tranziție format în diaspora, condus de generalul de brigadă Manaf Tlass, în cadrul procesului de reconciliere națională?

Nu este posibil să vorbim în cadrul complexității actuale din dosarul sirian despre vreun succes clar sau un eșec ale unui proiect. Dar, în comparație cu proiectele vehiculate în prezent ca soluții pentru Siria, Consiliul Militar de Tranziție este considerat unul ce are oportunități mai bune decât restul, deoarece se bazează pe instrumente siriene și nu pe decizii și instrumente internaționale, iar condițiile pentru punerea sa în aplicare sunt mai realiste decât alte proiecte legate de platformele actuale din Astana și Geneva sau în cadrul propunerilor actuale ale Organizației Națiunilor Unite și ale Consiliului de Securitate. Consiliul Militar se bazează în principal pe o combinație de ofițeri activi în toate partidele siriene care au suficientă experiență în dosarul sirian și înțeleg complicațiile războiului ce se desfățoară în țară. Acesta este un avantaj, ce dă Consiliului Militar oportunități mai bune, în cazul în care vor fi respectate condițiile minim necesare pentru succesul acțiunilor sale și va primi sprijinul internațional. Acesta ar putea realiza pași practici în conservarea instituțiilor siriene și, în același timp, să păstreze obiectivele revoluției siriene, să asigure încetarea războiului, pentru ca refugiații să revină în siguranță și să se poată începe reconstrucția Siriei.

 

Citește și

EXCLUSIV Consiliu Militar condus de generalul Manaf Tlass, soluția de tranziție pentru Siria

EXCLUSIV Administrația Kurdă din nord-estul Siriei: „O să comunicăm cu generalul Manaf Tlass”

EXCLUSIV Ibrahim Issa, șeful opoziției alawite: Tranziția în Siria nu trebuie să ducă la o dictatură

 

Vedeți o altă persoană mai neutră, să spunem, să preia conducerea Consiliului Militar decât generalul de brigadă Manaf Tlass, fiul fostului ministru al Apărării, Mustafa Tlass, și un apropiat, cândva, al lui Bashar al-Assad și al fraților săi?


În general, nu se poate vorbi despre niciun proiect sirian pe care o persoană să-l conducă spre rezolvarea problemelor în așteptare din Siria. Orice proiect are nevoie de o echipă de lucru integrată care să provoace pe toți să aibă un rol în această echipă. Generalul de brigadă Tlass are un rol esențial în cadrul Consiliului Militar, iar acest rol nu se bazează pe numele său, ci mai degrabă pe relațiile sale internaționale și pe relațiile sale în cadrul sistemului de stat sirian și pe capacitățile și nivelul de acceptare legate de persoana generalului între partidele siriene și între partidele internaționale. Prezența generalului Manaf Tlass nu elimină prezența altor figuri naționale siriene care să lucrează cu el în cadrul Consiliului Militar, care are ca scop în primul rând scoaterea Siriei de sub teroarea militară și de securitate. Prioritățile Consiliului Militar sunt concentrate pe salvarea patriei, nu a unor indivizi.

Cât despre fostele legături cu familia Assad, nimeni din acest clan nu poate participa la soluția siriană, deoarece este chiar partea majoră a problemei. Participarea membrilor familiei conducătoare este exclusă din acest proiect.

 

Reconstrucția Siriei nu se poate face într-un mediu riscant

Sunteți președinte al unei ample organizații civile ce are ca obiectiv reconstrucția Siriei. Cum vă va ajuta acest Consiliul Militar?

La ora actuală, nu există vreo țară care să vrea să se aventureze în vreo activitate economică în Siria și pentru reconstrucția Siriei. Realitatea militară de pe teren este improprie oricăi activități de acest gen. Acesta este motivul pentru care noi, în calitate de economiști, considerăm că existența Consiliului Militar de Tranziție este un element absolut necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de securitate și militare necesare reconstrucție și economiei din Siria, deoarece nicio activitate economică nu poate fi desfășurată fără un mediu sigur, la fel cum nu este posibil să se întoarcă refugiații sau să găsești investitori până nu va exista siguranța vieții și a activităților. Aceasta este principala parte a cooperării noastre cu Consiliul Militar de Tranziție și interesul nostru pentru acesta.


Lucrați cu mai multe organizații civile. Există un consens privind acest Consiliu Militar?

Consiliul Militar de Tranziție este acceptat de multe organizații civile siriene. Cei care în prezent pun sub semnul întrebării Consiliul, nu spun că este un proiect greșit, ci mai degrabă pun sub semnul întrebării posibilitatea înființării acestuia și transformării într-un proiect practic. Dacă devine practic, mai multe grupuri de lucru în cadrul Consiliului Militar, în parteneriat cu Consiliului Civil, vor atrage mai multe instituții civile siriene. Pe baza indicatorilor actuali, față de Consiliul Militar de Tranziție, deși este un proiect în curs de dezvoltare, există un sprijin extins în rândul organizațiilor civile, care au văzut complicațiile implementării unei soluții politice în Siria. Există o catastrofă umanitară, căreia nu i s-au găsit soluții la nivel internațional, și dacă se mai întârzie, societatea siriană va fi distrusă din interior și din exterior, ceea ce va duce la distrugerea statului sirian în întregime.


Aveți o foaie de parcurs împreună cu acest consiliu?

Unul dintre pașii pozitivi cu privire la Consiliul Militar este că acesta nu încearcă să preia puterea în Siria, ci mai degrabă lucrează la construirea unui model național sirian care funcționează pentru a rezolva complicațiile ce împiedică implementarea Rezoluției 2254 de la Geneva, care susține suveranitatea, integritatea și unitatea statului Siria. Sunt personalități naționale siriene, fie că sunt figuri politice sau din domeniul economic, care comunică la nivel de conducere cu acest Consiliu, pentru definitivarea unui proiect național sirian capabil să elimine piedicile pe care le întâmpină Rezoluției 2254. Noi, de la HRI, am salutat inițiativa pentru a începe reconstrucția Siriei prin acest proiect și lucrăm în prezent în cooperare cu alți parteneri din Consiliul Militar și cu restul instituțiilor siriene, precum și cu organizațiile civile siriene pentru o viziune comună cu privire la faza de tranziție în care Consiliul va avea rolul de a stabili un mediu sigur de desfășurare a activităților.

Generalul Tlass nu va ajunge la Damasc pe vreun tanc

Deși Consiliul Militar este de tranziție, include soldați și ofițeri care au dezertat din armata lui Bashar al-Assad. Aveți încredere că aceștia vor preda puterea instituțiilor societății civile după perioada de tranziție?

Consiliul Militar de Tranziție nu se prezintă ca un proiect pentru o autoritate viitoare în Siria. Consiliul conlucrează cu instituțiile politice și economice siriene specializate în asigurarea fazei de tranziție în cadrul Rezoluției 2254. Unele acuzații actuale împotriva acestui proiect, anume că ar putea devia către o dictatură militară, nu iau în considerare că acest Consiliul Militar trebuie să asigure cadrul legal pentru implementarea Rezoluției 2254 și aceasta se va desfășura sub supraveghere internațională. Mecanismul prin care va acționa va fi o formulă internațională și locală, transparentă, ce va cuprinde etapele etapele de tranziție și post-tranziție.

Dacă acest Consiliu Militar va primi undă verde, care țară credeți că îl va duce din diaspora la Damasc?

Problema siriană a devenit prea complicată pentru ca o singură țară să o controleze și are nevoie de cooperare internațională între multiplele guverne care lucrează în dosarul sirian și de organizațiile siriene. Deci, evident, Consiliul Militar, generalul Tlass, nu își propune să ajungă la Damasc pe un tanc al vreunei țări sau printr-o ambasadă, ci prin toate țările afectate de războiul sirian, unele vecine Siriei, care se tem de revenirea conflictului din Siria și extinderea acestuia în alte țări. Se ia în considerare și interesul țărilor care au prezență militară în Siria, care s-au temut și încă se tem de o ciocnire militară directă între ele, după ce au practicat până acum un război prin auxiliari. Siria ar putea deveni o mlaștină din care să nu mai iasă nimeni.

Scopul Consiliului Militar este de a ajunge la o încetare a focului și de a adopta o strategie care să asigure un echilibru între interesele părților internaționale, astfel încât să ducă la o stabilitate în Siria și să se încheie intervenția iraniană, care amenință Siria și țările vecine. Unele dintre cele mai importante obiective ale Consiliului sunt îmbunătățirea imaginii Armatei siriene, care a fost atrasă într-un război împotriva poporului sirian, și restabilirea instituțiilor statului sirian pentru a servi interesele poporului și nu unor individuali, sirieni sau străini.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te