EXCLUSIV Administrația Kurdă din nord-estul Siriei: „O să comunicăm cu generalul Manaf Tlass”

DE Adina Mutăr | 31.03.2021 - 21:05
Abdulkarim Omar, însărcinat cu Afaceri Externe al Administrației Kurde din nord-estul Siriei/ Foto: personală

Abdulkarim Omar, însărcinat cu Afaceri Externe al Administrației Kurde din nord-estul Siriei, a oferit un punct de vedere în exclusivitate pentru Newsweek România despre proiectul Consiliului Militar de Tranziție condus de generalul Manaf Tlass, ca soluție de ieșire din criză.

SHARE

„Criza siriană a provocat o ruptură profundă în țesătura socială din regiunile siriene în care a intrat așa-numita armată liberă și organizațiile teroriste care au comis masacre împotriva kurzilor și a celor de alte religii. Am reușit să vindecăm ruptura cauzată de aceste grupuri, iar regiunile noastre nu au fost martore ale vreunui conflict etnic sau sectar sever. Situația aici este bună, avem stabilitate, siguranță și coexistență între toate etniile și sectele”, a precizat Abdulkarim Omar.

Va comunica administrația kurdă din nord-estul Siriei cu generalul Manaf Tlass pentru a conlucra cu Consiliul Militar de Tranziție?

Odată cu punerea în aplicare a deciziilor internaționale privind găsirea unei soluții la criza siriană care să conducă spre ieșirea țării din tunelul întunecat în care a intrat timp de zece ani, comunicăm cu toate părțile participante la conflict în căutarea unei soluții. Purtătorul de cuvânt militar al administrației noastre a anunțat că va comunica și cu generalul de brigadă Manaf Tlass.

Citește și

EXCLUSIV Consiliu Militar condus de generalul Manaf Tlass, soluția de tranziție pentru Siria

Hezbollah în Rusia, pentru a afla ce alege Kremlinul în Siria: pe Assad sau pe generalul Tlass

 

Credem că sirienii de toate categoriile vor reuși să-și rezolve diferențele prin mijloace pașnice și vor privi o Sirie viitoare fără perspectiva baath-iștilor (Baath, partidul regimului Assad) și a extremiștilor naționalisti și islamici.

 

„Suntem singura forță militară activă ce luptă împotriva teroriștilor”

 

Vă bazați pe susținerea în continuare a SUA?

Forțele coaliției internaționale conduse de Statele Unite au oferit sprijin Forțelor Democratice Siriene pentru a lupta împotriva organizațiilor teroriste, iar coaliția este încă în vigoare deoarece organizațiile teroriste au revenit la activitate și au început să își adune din nou forțele. Nu există nicio îndoială că sprijinul american este important pentru a obține victoria asupra terorismului. Suntem singura forță militară activă ce luptă împotriva teroriștilor.

Cum veți negocia cu Turcia, care nu vrea nicio regiune autonomă kurdă aproape de granițele sale?

Printre obiectivele Guvernului turc se numără schimbarea demografică în regiunile kurde și expulzarea locuitorilor originari din acestea, unde locuiesc acum în lagăre. Casele și fermele kurde sunt goale, Guvernul turc și facțiunile islamice care respectă ordinele Armatei Turciei îi împiedică pe kurzi să se întoarcă în aceste orașe.

Guvernul turc este condus de ambițiile sale expansioniste și a jucat un rol negativ în criza siriană prin sprijinirea fracțiunilor jihadiste islamice și apoi prin invazia directă și ocuparea unor orașe siriene.

Dar suntem deschiși dialogului cu toate părțile din criza siriană și cu țările vecine și credem că toate problemele controversate pot fi rezolvate prin dialog.

„Suntem pentru autoadministrare în cadrul unei singure Sirii”

Formațiunile militare kurde se vor integra într-o armată națională siriană, așa cum își propune să realizeze Consiliul Militar de Tranziție?

Trebuie remarcat faptul că forțele militare kurde nu includ doar kurzi, ci și arabi, siriaci, asirieni și turcmeni care luptă sub steagul kurd, deci este mai corect să spunem că sunt Forțele Democratice Siriene.

Reprezentanții forțelor politice și sociale ale acestor componente pot conveni asupra unui contract social care garantează drepturile tuturor și egalizează regiunile, în drepturi și îndatoriri.

Suntem pentru autoadministrare, o formă de descentralizare extinsă în cadrul unei singure Sirii.

Forțele Democratice Siriene se vor număra printre formațiunile Armatei Naționale Siriene, păstrându-și în același timp identitatea. Va exista un acord cu privire la mecanismele de coordonare între formațiunile militare care alcătuiesc noua armată în viitorul Siriei, după ce se va face schimbarea necesară, ca noua Sirie să fie o casă comună pentru toți sirienii.

Considerați viabil acest proiect, Consiliul Militar de Tranziție?

Aceasta poate fi o soluție temporară până când se găsește o soluționare politică în țară, cu participarea tuturor părților implicate în conflict la negocieri și asta depinde de ridicarea veto-ului turc asupra participării reprezentanților Administrației Autonome Kurde la soluția politică, precum și de obținerea unui acord între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind o formulă viabilă de ieșire din criză.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te