Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.09.2024 - 17:02
Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia. Comisarul UE pentru Vecinătate și Extindere și-a exprimat luni speranța pentru „noi pași în relațiile UE-Turkia”, ce vor „revitaliza” relațiile bilaterale cu Turcia.

SHARE

Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia.

Ankara tocmai a cerut oficial să se alăture grupului de națiuni emergente BRICS, fiind primul membru NATO care solicită aderarea la blocul economic ce include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite -  condus de liderii Rusiei și Chinei.

Europa vrea Turcia în bloc, după ce Erdogan a cerut să se alăture alianței condusă de Rusia

Comisarul UE Oliver Varhelyi dorește acum revitalizarea relațiilor cu Turcia.

„Suntem angajați activ cu Ankara pentru a redinamiza relațiile noastre bilaterale”, a declarat Oliver Varhelyi la Budapesta, în timpul Conferinței Interparlamentare pentru Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC).

„După cinci ani, tocmai am avut un schimb productiv cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, la cea mai recentă întâlnire Gymnich de la sfârșitul lunii august”, a menționat el, exprimându-și speranța pentru continuarea dialogurilor la nivel înalt, reangajarea treptată a Băncii Europene de Investiții și relansarea discuției privind mandatul pentru modernizarea uniunii vamale UE-Turcia.

Invitația Turciei la întâlnirile Gymnich - reuniune informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene - vine după o pauză de cinci ani.

„Sper că toate acestea vor deveni realitate în viitorul foarte apropiat”, a subliniat Varhelyi, potrivit Anadolu.

Negocierile de aderare a Ankarei la UE au început în 2005, dar au intrat într-un impas după 2007 din cauza problemei Ciprului și a opoziției politice față de aderarea Turciei din partea mai multor state membre.

În timpul discursului său, Varhelyi a subliniat politica de extindere a UE ca fiind „o prioritate de vârf” pentru bloc, declarând că extinderea a devenit „inevitabilă”, deoarece nu există pace, prosperitate, securitate în Europ fără extindere.

"Nu se mai pune problema dacă vom avea extindere. Întrebarea este când vom avea extinderea", a adăugat el, amintind că în 2019, la începutul mandatului comisiei, erau cinci țări candidate, iar acum sunt nouă: Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

Kosovo, care nu este recunoscut de cinci membri UE, a aplicat în decembrie 2022 și este considerat un potențial candidat de către bloc.

Avantajele alăturării statelor BRICS

Turcia încearcă de mulți ani să se alăture UE, dar întotdeauna s-au găsit motive de suspendare a procesului. A fost și unul dintre motivele pentru care luna aceasta a cerut oficial să se alăture BRICS.

Citește și: Chinezii BYD vor o uzină auto de un miliard de dolari în Turcia

Situată strategic la intersecția Europei și Asiei, Turcia controlează strâmtorile vitale Bosfor și Dardanele, legând Marea Neagră de Marea Mediterană, ceea ce o face un centru logistic cheie pentru comerțul dintre Sudul Global și Nordul Global și un factor care ar putea fi extrem de benefic pentru rețeaua comercială globală a BRICS.

Citește și: România, Bulgaria și Turcia semnează la Istanbul un acord pentru siguranța Mării Negre

Influența Ankarei în Orientul Mijlociu și angajamentul său tot mai mare în Africa ar putea spori și mai mult influența geopolitică a BRICS, sugerează analiștii.

Turcia este de mult un jucător cheie în diplomația regională, iar legăturile cu piețele emergente din Africa ar putea oferi noi oportunități de cooperare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te