Europa se îndreaptă cu pași mari către recesiunea economică. Vin vremuri grele

DE Daniel Toșa | 06.09.2022 - 09:12
Europa se îndreaptă cu pași mari către recesiunea economică. Vin vremuri grele - FOTO: Pixabay

Europa se confruntă cu o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă economică nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenţi la cheltuieli.

SHARE

Zona euro intră aproape sigur în recesiune, după cum arată sondajele publicate luni de Reuters. 

Perspectiva de recesiune a lovit încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020.

Preţurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit şi întărind aşteptările pentru o recesiune şi o iarnă grea, afacerile şi gospodăriile fiind afectate de preţurile mari ale energiei.

Motoarele economiei europene scot fum negru

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, a scăzut pentru a doua lună consecutiv, în contextul în care cererea internă a fost sub presiunea inflaţiei în creştere şi încrederea în economie e tot mai slăbită.

Citește și: Condamnare pentru ex-trezorierul PSD Mircea Drăghici, aflat în pușcărie după dezvăluirile Newsweek

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, a sugerat un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă, managerii de achiziţii spunând că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor, potrivit Reuters.

Citește și: VIDEO Centrala nucleară Zaporojie, deconectată. Norul radioactiv ar acoperi jumătate din România

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune.

Zona euro intră în recesiune

”Sondajele semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Deşi a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor preţurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflaţia este de peste patru ori ţinta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%.

Dobânzile explodează

Banca se confruntă cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

O creştere a costurilor îndatorării s-ar adăuga la necazurile consumatorilor îndatoraţi, totuşi, într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au spus că se aşteaptă la o creştere fără precedent a dobânzii cheie de către BCE, de 0,75 puncte procentuale, săptămâna aceasta, în timp ce aproape la fel de mulţi prognozează o creştere de 0,50 puncte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te