Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.07.2024 - 12:26
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia. Recrutarea rămâne un subiect nepopular în unele țări, dar NATO nu are de ales. Trebuie să aibă militari pregătiți să facă față agresiunii Rusiei.

SHARE

Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia.

NATO trebuie să-și atingă obiectivul de a avea 300.000 de militari pregătiți pentru a fi activați într-o lună și încă o jumătate de milion disponibil în șase luni.

În timp ce NATO a declarat că a îndeplinit deja acest obiectiv, Uniunea Europeană susține că sunt probleme în unele țări membre ale Alianței.

Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia

NATO se bazează pe forțele americane pentru a-și atinge ținta, dar aliații europeni trebuie să găsească noi modalități de a genera personal, mai ales în perspectiva unui nou mandat al lui Donald Trump la președinția SUA. 

Chiar și cu obiectivul declarat atins, experții militari susțin că NATO nu și-ar permite să combată decât un conflict relativ scurt de până la șase luni, cu acest personal.

Înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, mulți, inclusiv Kievul, erau sceptici că un război major s-ar putea întoarce în Europa.

După doi ani, țările europene au ajuns la concluzia că trebuie să treacă la recrutare pe fondul amenințării tot mai mari a Moscovei.

Mai multe națiuni europene au reintrodus sau extins serviciul militar obligatoriu, parte dintr-o serie de politici menite să stimuleze apărarea. 

„Ne dăm seama că ar putea fi necesar să adaptăm modul în care ne mobilizăm pentru război și modul în care producem echipamente militare și recrutăm și pregătim personal”, a declarat Robert Hamilton, șeful cercetării Eurasia de la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, fost ofițer al armatei americane timp de 30 de ani.

„Este tragic cu adevărat că, iată-ne, în 2024, ne confruntăm cu întrebările cum să mobilizăm milioane de oameni pentru a fi aruncați într-o mașină de tocat carne de război, dar aici ne-a adus Rusia”, a declarat Hamilton, potrivit CNN.

Riscurile unui război mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin „a recurs în cele din urmă la un conflict deschis” în Ucraina, urmărindu-și scopul de a „recrea imperiul sovietic”, a declarat generalul Wesley Clark (ret.), care a servit ca Comandantul suprem aliat al NATO în Europa.

„Așadar, acum avem un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea. Nu e clar dacă acesta este un nou Război Rece sau un război fierbinte în curs de dezvoltare, dar este un avertisment foarte iminent pentru NATO că trebuie să ne reconstruim apărările”, a declarat generalul.

„Aceste eforturi includ recrutarea”, a subliniat acesta.

Serviciu militar obligatoriu, inclusiv pentru femei

Un număr de țări europene au oprit recrutarea obligatorie după sfârșitul Războiului Rece, dar mai multe națiuni – în special Scandinavia și Țările Baltice – au reintrodus-o în ultimii ani, în mare parte din cauza amenințării ruse.

Neînrolarea poate duce la amenzi sau chiar la închisoare în unele țări.

Letonia este cea mai recentă care a implementat recrutarea. Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus la 1 ianuarie anul curent, după ce a fost desființat în 2006.

Cetățenii de sex masculin vor fi înrolați în termen de 12 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani sau după absolvire la cei ce sunt încă în sistemul de învățământ.

În aprilie, Norvegia a prezentat un plan pe termen lung ce aproape că va dubla bugetul de apărare al țării și va adăuga peste 20.000 de soldați, angajați și rezerviști înrolați în forțele armate.

„Avem nevoie de o apărare adecvată scopului în mediul de securitate emergent”, a spus premierul Jonas Gahr Støre.

Conscripția în Norvegia este obligatorie și în 2015 a devenit primul membru al Alianței defensive NATO care a recrutat atât bărbați, cât și femei în condiții egale.

Cea mai surprinzătoare transformare este în desfășurare în Germania, care de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a avut o aversiune față de militarizare.

Într-o altă premieră de la Războiul Rece, Germania și-a actualizat anul acesta planul în cazul în care ar putea izbucni un conflict în Europa, iar ministrul Apărării Boris Pistorius a prezentat o propunere în iunie pentru un nou serviciu militar voluntar.

„Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029”, a spus el.

Nu toată lumea este pregătită să răspundă la apel. Întrucât recrutarea rămâne un subiect nepopular în unele țări, guvernanții nu vor să ia o asemenea decizie, declarând că „nu este cazul încă”. 

O posibilă soluție este o armată mai agilă și modernă.

Unul dintre cei mai noi membri ai NATO, Finlanda, are capacitatea de a activa peste 900.000 de rezerviști, cu 280.000 de militari gata să răspundă imediat dacă este necesar.

Cu toate acestea, în timp de pace, Forțele de Apărare finlandeze angajează doar aproximativ 13.000 de oameni, inclusiv personal civil.

„Finlanda este un bun exemplu, deoarece forța sa de rezervă poate fi integrată într-o forță activă foarte mică”, a spus Hamilton, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

„Din punct de vedere istoric, Finlanda a fost între NATO și Uniunea Sovietică, nealiniată cu niciuna, așa că trebuia să se poată apăra singură.”

Norvegia și Suedia, cel mai nou membru al NATO, au modele similare, ambele menținând un număr semnificativ de rezerviști, deși nu la fel de mulți ca Finlanda.

Suedia, unde recrutarea este acum neutră din punct de vedere al genului, a convocat 7.000 de persoane în 2024. Numărul va crește la 8.000 în 2025, potrivit Forțelor Armate Suedeze.

Alianța NATO și-a revizuit strategia și și-a sporit capacitățile în ultimul deceniu ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Moscovei.

Atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei în 2022, care a urmat sprijinului său pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și anexării ilegale a Crimeei în 2014, i-a determinat inevitabil pe aliați să reevalueze dacă erau pregătiți pentru război și să-și întărească apărarea.

„Din 2014, NATO a suferit cea mai semnificativă transformare în apărarea noastră colectivă dintr-o generație”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, pentru CNN.

„Am pus în aplicare cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece, cu în prezent peste 500.000 de soldați pregătiți.”

O treime dintre membrii NATO au o formă de serviciu militar obligatoriu

Există solicitări ca aliații să își mărească capacitățile în continuare și mai rapid.

În timp ce aliații NATO „sunt cu siguranță gata să lupte în seara asta”, există încă o întrebare dacă sunt pregătiți pentru un război prelungit, cum ar fi cel din Ucraina.

Aici este de lucru în mai multe domenii, ce includ capacitatea industrială, cheltuielile pentru apărare și reziliența societății – acolo unde ar interveni problema recrutării.

Modul în care personalul militar este recrutat și instruit este o decizie a națiunilor individuale, a spus Dakhlallah, adăugând: „Aproximativ o treime dintre membrii NATO au o formă de serviciu militar obligatoriu”.

„Unii aliați cântăresc recrutarea. Cu toate acestea, ca alianță, nu prescriem serviciul militar obligatoriu”, a spus Dakhlallah. „Lucrul important este că aliații continuă să aibă forțe armate capabile să ne protejeze teritoriul și populațiile.”

Citește și: România și Bulgaria înființează un comandament special la Marea Neagră. Care sunt misiunile C2 FOS?

Pe lângă luptele din Ucraina, Rusia a lansat și un război hibrid în toată Europa, spun experții, care implică atacuri asupra infrastructurii, atacuri cibernetice, dezinformare, sabotaj, interferență electorală și  migrație ilegală.

Situația ar putea fi și mai complicată de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Lucrurile vor arăta foarte diferit dacă fostul președinte Donald Trump – care a spus că va încuraja Rusia să facă „orice naiba vrea” oricărei țări NATO care nu respectă liniile directoare ale blocului privind cheltuielile pentru apărare – se va întoarce la Casa Albă.

Citește și: Panică la Moscova. Putin „vede" armament NATO trecând din România în Moldova. „Pregătiri de război”

„Cred că există o înțelegere foarte bună între liderii militari ai NATO că trebuie să coopereze și există dorința de a face acest lucru”, a spus generalul Clark.

„Cred că tinerii din Europa și SUA vor ajunge să realizeze că această generație, ca și generația care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, nu a cerut să fie cea mai mare încercată generație, dar circumstanțele le-au pus această povară”, a subliniat Clark. 

Astfel de dezbateri au loc înaintea unor decizii nepopulare. Războiul Rusiei cu Occidentul, care a început în Ucraina, a generat multe dezbateri nepopulare ce au dus la decizii. Europa și țările europene membre NATO vor trece la o formulă de serviciu militar obligatoriu mai devreme sau mai târziu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te