Europa, la vânătoare de agenți ai Rusiei. Impune primele sancțiuni pentru operativii GRU.
Sancțiunile Consiliului Uniunii Europene, anunțate la 16 decembrie, sunt un răspuns la „acțiunile răuvoitoare ale Rusiei și lipsa de respect pentru ordinea internațională bazată pe reguli și dreptul internațional”.
Lista neagră include unitatea militară 29155 a Direcției Principale a Statului Major al Rusiei (GRU), care este implicată în asasinate în străinătate și acțiuni de destabilizare precum explozii și atacuri cibernetice în Europa.
Europa, la vânătoare de agenți ai Rusiei. Impune primele sancțiuni pentru operativii GRU
În 2021, autoritățile cehe de aplicare a legii au depus acuzații împotriva comandantului unității, generalul colonel Andrei Averianov, pentru organizarea unui sabotaj în 2014. Exploziile au ucis doi cetățeni cehi și au cauzat daune de peste 1 miliard CZK (42,5 milioane USD).
Oficialii din Praga susțin că armata rusă a organizat atacuri de sabotaj asupra depozitelor de muniții din satul ceh Vrbetice la sfârșitul anului 2014, ucigând două persoane.
Țintele au fost armele pe care omul de afaceri bulgar Emilian Gebrev încerca să le achiziționeze. Mai târziu a fost asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, preferatul GRU.
În 2024, o investigație a relevat că familia Elena și Nikolai Șapoșnikov, emigranți ruși care locuiau în Grecia și dețineau un pașaport ceh, a fost implicată în organizarea sabotajului.
Citește și: Au fost identificați spionii din „echipa morții” a lui Putin. Acționează în toată Europa
În 2023, s-a cunoscut și faptul că această unitate militară a fost implicată în exploziile din 12 noiembrie 2011 din satul bulgar Lovnidol, unde a explodat un depozit de muniții. La acea vreme, EMCO depozita peste 3.000 de obuze de 152 mm.
S-a stabilit că înainte de fiecare explozie, unii membri ai unității lui Averianov au trecut granița și se aflau în țările în care a avut loc sabotajul.
Citește și: Bulgaria avertizează țările NATO ce livrează arme Ucrainei că sunt ținte ale agenților ruși GRU
UE a impus, de asemenea, sancțiuni Grupului Panafrican de Comerț și Investiții, o rețea de dezinformare care desfășoară operațiuni de influență sub acoperire, pro-ruse, în Africa.
În plus, au fost impuse sancțiuni împotriva Inițiativei Africane, o agenție de presă care răspândește propagandă și dezinformare rusă în Africa.
Consiliul UE a impus sancțiuni și împotriva Sofiei Zaharova, un oficial din administrația prezidențială rusă, și a lui Nikolai Tupikin, șeful și fondatorul corporației de stat Struktura, ca parte a luptei împotriva campaniei de dezinformare a Rusiei.
Noile sancțiuni îl vizează și pe Vladimir Serghienko, fost asistent al parlamentarului Eugen Schmidt, de la Alternativa pentru Germania, care a cooperat activ cu informațiile ruse, precum și pe omul de afaceri rus Viza Mizaiev și pe partenerul și soția sa, care au fost implicați într-o operațiune a serviciilor secrete ruse împotriva Serviciului Federal German de Informații.
În primul rând, sancțiunile le îngrădește dreptul la liberă circulație și le îngheață activele și conturile pe care le dețin în Europa.