Europa „vânează” spionii ruși. Ridicați cu elicoptere, „pozau” în profesori și vecini prietenoși

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.12.2022 - 12:41
Demarcarea spionilor ruși are loc la vedere

Două elicoptere militare au zdruncinat calmul unei suburbii a Stockholmului, într-o dimineață de la sfârșitul lunii noiembrie, trecând peste o casă din Kil, într-o acțiune asupra unui cuplu suedez acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie „Politico”.

SHARE

„Nu mi-a venit să cred când am văzut poliția îngrămădindu-se în casa lor”, a declarat un vecin al cuplului arestat pentru Politico. „Zgomotul elicopterelor a trezit toată strada și am ieșit afară pentru a urmări acțiunea.”

Raidul a dus la arestarea unui cuplu în vârstă de 50 de ani, acuzat că au furnizat informații comerciale confidențiale agenției de informații militare ruse GRU. Ei neagă acuzațiile.

În aceeași săptămână, la Stockholm,  a debutat un caz în instanță, urmărit îndeaproape de presă, în care sunt implicați doi frați acuzați că au transmis secrete oficiale de la agențiile de securitate suedeze către GRU. Ei neagă la rândul lor.

Ambele cazuri au acaparat titlurile naționale și i-au îngrijorat pe suedezi.

În Norvegia vecină, un bărbat, despre care se crede că este un ofițer GRU, a fost arestat recent în drum spre facultatea în care funcționa sub o identitate falsă, de profesor brazilian.

Și în Țările de Jos, un agent rus, adânc conspirat, a fost, de asemenea, dat în vileag recent.

Toate aceste cazuri indică o schimbare a modului în care statele europene gestionează operațiunile de contraspionaj: mai puțină secretomania și mai multe urmăriri penale, observă experții.

 Scopul pare să-i avertizeze pe cetățenii europeni cu privire la amenințările cu care se confruntă și, în paralel, să-i fie greu președintelui rus Vladimir Putin să nege acțiunile agențiilor sale de informații, pe măsură ce invazia brutală a Ucrainei intră în cea de-a zecea lună.

 „Europa nu mai dă semnale subtile către Rusia”, a spus Carolina Angelis, un fost analist al serviciului de informații suedez, care a fondat ulterior o firmă de consultanță în domeniul securității.

Estonia este lider în privința condamnărilor

Un raport recent al cercetătorilor de la Agenția de Cercetare pentru Apărare a Suediei, care examinează cazurile de spionaj susținut de stat în Europa, a constatat că în cele trei state baltice-  Estonia, Letonia și Lituania- s-au pronunțat aproape două treimi din condamnări. Doar Estonia a fost responsabilă pentru jumătate din total.

Potrivit evaluării cercetătorilor, acest lucru nu are nicio legătură cu faptul că statele baltice sunt ținte ale serviciilor de informații ostile. Mai degrabă, este un indiciu clar al dorinței lor de a demonstra cât de autentică este amenințarea de spionaj (în primul rând din Rusia, dar și într-o măsură mai mică din China), demonstrând în același timp capacitatea lor de a prinde și condamna spioni.

Printre devoalările din Estonia se numără și cea a soldatului eston Deniss Metsavas, care a fost catalogat trădător de șeful forțelor de apărare ale statului baltic, la o conferință de presă în 2018.

Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

Pe parcursul deceniului acoperit de raportul suedez, Rusia în special pare să spioneze mai agresiv vecinii săi europeni. Potrivit lui Michael Jonsson, unul dintre autorii raportului, acest lucru a alimentat o dezbatere între statele vizate cu privire la cât de deschis ar trebui să abordeze acestea acțiunile de spionaj ale Moscovei.

Conceptul unei strategii de contrainformații mai vizibile a început să câștige teren, crede Jonsson. Arestările recente din Norvegia și Suedia – precum și condamnarea unui consultant suedez pentru spionaj pentru ruși în 2021 – sunt cel mai bine văzute în acest context, a adăugat el.

Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie

Scandinavia este în prezent un punct fierbinte de securitate. Suedia și Finlanda monitorizează tentative de deraiere a aderării celor două țări la NATO, în timp ce Norvegia este preocupată în special de integritatea infrastructurii sale de petrol și gaze, după sabotarea recentă a conductelor Nord Stream din Marea Baltică.

De asemenea, în Norvegia, sunt în curs de desfășurare o serie de procese împotriva rușilor acuzați că au zburat cu drone echipate cu camere foto în spațiul ei aerian, încălcând o lege norvegiană care interzice în mod specific rușilor să facă acest lucru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te