Eurodeputatul Fidesz participant la orgia gay reclama România pentru discriminare la CE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.12.2020 - 23:01
Conservatorul Jozsef Szajer, susținător al „familie tradiționale” în Constituție, a fost prins la o orgie gay. Sursa foto: MTI

Între interpelările făcute de Joszef Szajer, prins la orgia gay la Bruxelles, în calitate de europarlamentar, este una și despre „Discriminarea împotriva minorității maghiare din România”. Cu această ocazie, Szajer a cerut Comisiei Europene să se asigure că există egalitate.

SHARE

Astfel, într-o întrebare parlamentară din august 2020, adresată Comisiei Europene, el susține următoarele: „În iunie 2019, la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, România, situat într-o regiune locuită în marea majoritate de comunitatea maghiară, au izbucnit tensiuni interetnice. În timpul evenimentelor violente, un grup de români a scandat în mod repetat <expulzați maghiarii din țară!>.

Incidentul a făcut obiectul unei anchete judiciare. Procurorul local a considerat solicitarea ca fiind nefondată și a declarat că afirmațiile nu au vizat o comunitate, în ansamblul său, și nu au fost adresate unui grup minoritar definit, cum ar fi persoanele cu dizabilități sau minoritățile sexuale. Prin urmare, ele nu pot fi considerate discursuri de incitare la ură, deși au vizat în mod clar etnicii maghiari. ONG-ul român Active Watch a condamnat hotărârea și a solicitat Inspecției Judiciare să investigheze acest caz.

1. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană consacră respectarea drepturilor minorităților, nediscriminarea și egalitatea. Pot fi tolerate într-un stat membru acțiuni discriminatorii de acest gen?

2. Ținând seama de eforturile depuse de Comisie pentru a combate discursul de incitare la ură și discriminarea, care este opinia sa cu privire la nesprijinirea și neprotejarea corespunzătoare de către un stat membru a victimelor discursurilor de incitare la ură?

3. Ce măsuri are în vedere Comisia pentru a combate discriminarea și a se asigura că toți cetățenii din România sunt tratați în mod egal?”.

Ce s-a întâmplat de fapt la Valea Uzului: În 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”. În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare, conform hotnews.ro.

Dosarul a fost clasat anul acesta de procurori, care au susținut că „dacă incitarea se adresează unei sau unor persoane determinate și nu unei categorii de persoane, nu există infracțiunea prevăzută de art.369 Cod Penal (infracțiunea de incitare la ură și discriminare), ci o instigare individuală sau plurală, ca formă a participației, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile acesteia. În prezenta cauză, cuvintele jignitoare au fost adresate unui număr limitat de persoane, respectiv celor care au refuzat să permită intrarea în cimitir a persoanelor care au fost autorizate în acest sens”. 

Presa de la Budapesta a întreținut constant ideea că președintele Iohannis și România discriminează etnicii maghiari. 

Citește mai multe pe această temă aici: Hotnews: Dosarul complet al conflictului româno-maghiar de la Valea Uzului

MANIPULARE Presa de la Budapesta îl acuză pe Klaus Iohannis că instigă împotriva maghiarilor

Petre M. Iancu: Valea Uzului, manipularea interetnică a unui PSD aflat la ananghie

 

Szajer a apărat în Constituție „familia tradițională” și a girat măsuri anti-LGBT 

Joszef Szajer, europarlamentarul prins la orgia sexuală gay de la Bruxelles, este unul din fondatorii Fidesz și un confident al premierul ungar Viktor Orban.

Szajer a fost europarlamentar timp de 16 ani și, iar timp de 11 ani a fost vicepreședinte al PPE, până la demisia sa anunțată duminică, inițial, din „motive personale”, scrie BBC News. 

Joszef Szajer a jucat un rol cheie în menținerea curentului conservator în Fidesz, ajutând la rescrierea Constituției Ungariei pentru „a proteja instituția căsătoriei, ca uniune între un bărbat și o femeie”. 

Scandalul sexual gay în care este implicat eurodeputatul demisionar este o lovitură cu atât mai grea pentru Fidesz cu cât, din 2010, premierul Viktor Orban a adoptat o legislație anti-LGBT în Ungaria. 

Joszef Szajer este căsătorit cu Tunde Hando, fostă șefă a Oficiului Judiciar Național, în prezent judecătoare la Curtea Constituțională, aleasă în 2019 pentru un mandat de 12 ani.Ea a ajuns la Oficiul Judiciar Național în timpul reformei judiciare făcute de Fidesz, fiind puternic criticată pentru lipsa de independență, scrie index.hu.

Vineri, când a fost surprins la orgie, încălcând măsurile sanitare anti-COVID, a invocat imunitatea parlamentară. Deși inițial și procurorii au spus că pentru a fi cercetat lui Szajer trebuie să-i fie ridicată imunitatea, Parlamentul European a precizat că imunitatea se referă doar la îndatoririle oficiale ale europarlamentarilor, nu la viața private.

Szajer este cercetat pentru încălcarea normelor anti-COVID și pentru possie de droguri, scrie BBC News.

 

Tismăneanu: Szajer, „posibil șantajat” ca să accepte „compania politică a xenofobilor” 

Politologul Vladimir Tismăneanu scrie, pe contul său de Facebook, că l-a cunoscut pe Szajer în toamna lui 1990, la Washington și că era „foarte inteligent, plin de farmec, extrem de perspicace”. În martie 1991, a participat la o conferință pe care Tismăneanu o organizase la Timișoara, pe tema comunismului, Jozsef Szajer „era deja unul dintre politicienii de frunte ai Fidesz, prieten apropiat al lui Viktor Orban. Fidesz era, la acel moment, un partid dinamic, pro-occcidental, liberal.

După ce Ungaria a intrat în UE, a devenit europarlamentar. Acum un an, l-am întrebat pe un bun prieten maghiar cum a fost posibil ca o asemenea persoană distinsă să accepte compania politică a mârșavilor xenofobi. Presupun că o parte a răspunsului este identitatea sa divizată. Și, probabil, o formă de șantaj. Pentru mine, o poveste tristă”, a scris politologul, pe contul său de Facebook.  

 

„Am întrerupt un gang bang” 

Szajer a fost prins vineri la o orgie gay la Bruxelles, împreună cu alte 25 de persoane, cei mai mulți bărbați, după o reclamație făcută de vecini, care s-au plâns de zgomot, în condițiile lockdwon-ului în vigoare. Cei mai mulți participanți la orgie, inclusiv Szajer, erau în pielea goală când forțele de ordine au intrat în apartament, a scris agenția de presa Belga, citată de BBC News.

O altă sursă judiciară a declarat, pentru La Derniere Heure, că „am întrerupt un gang bang”.

Un martor, care a spus polițiștilor că a văzut un bărbat coborând pe burlan, având mâinile pline de sânge, l-a identificat pe europarlamentarul Fidesz.

„În geanta sa, au fost găsite droguri (ecstasy). Bărbatul nu s-a putut identifica, așa că a fost escortat la reședința sa unde s-a identificat cu pașaportul diplomatic ca S.J. (1961)”, au anunțat procurorii.

Europarlamentarul poate fi cercetat dacă îi va fi ridicată imunitatea, se mai arată în comunicatul procurorilor, citat de BBC News.

Szajer și-a anunțat duminică demisia, surprinzând pe toată lumea, acuzând „surmenajul în creștere”. La momentul respectiv, nu apăruseră în spațiul public informații despre orgia gay care avusese loc vineri la Bruxelles.

 

„Le cer tuturor să nu extindă (scandalul) asupra țării mele”

Într-o nouă declarație transmisă presei marți, eurodeputatul a spus: „Nu am consumat droguri, le-am spus polițiștilor că sunt dispus să-mi fac un test antidrog, dar nu mi-au luat probe.

Poliția a spus că a fost găsită o pastilă de ecstasy. Nu îmi aparține, nu știu cine sau cum mi-a pus-o (în bagaj, n.r.). Am dat o declarație la poliție în care am spus același lucru. Îmi pare rău că am încălcat măsurile sanitare, a fost iresponsabil și voi suporta sancțiunile”.

Tot în declarația sa, le-a cerut oamenilor să trateze scandalul în care este implicat „strict” legat de el.

„Le cer tututor să nu extindă (scandalul) asupra țării mele sau asupra comunității mele politice”.

De Standaard menționează că amenda pentru nerespectarea măsurilor privind adunările, pe fondul pandemiei COVID, este de 250 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te