Erdogan îi cere lui Putin să dea înapoi Crimeea. „Turcii tătari sunt discriminați de Rusia”.
La 11 septembrie, lideri străini au sosit la Kiev pentru a participa la Summitul Platformei Crimeei.
Președintele lituanian, premierul leton, secretarul de stat al SUA și secretarul de Externe al Regatului Unit, prim-ministrul croat și șeful Senatului ceh s-au aflat mieruri la Kiev.
Președintele Turciei a adresat un mesaj video.
Erdogan îi cere lui Putin să dea înapoi Crimeea. „Turcii tătari sunt discriminați de Rusia”
„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este neclintit. Întoarcerea Crimeei la Ucraina este o cerință a Dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video la cel de-al patrulea Summit al Liderilor Platformei Crimeei, potrivit Anadolu.
Acesta a evidențiat poziția Turciei față de Crimeea, subliniind că întoarcerea la Ucraina se aliniază cu standardele juridice internaționale, subliniind durerea de durată experimentată de turcii tătari din Crimeea, a căror suferință persistă de opt decenii.
De asemenea, Erdogan și-a exprimat încrederea în acțiunile ulterioare de sprijinire a turcilor tătari din Crimeea, spunând: „Cred că vor continua să se facă pași suplimentari pentru a consolida drepturile turcilor tătari din Crimeea în perioada următoare”.
Președintele turc a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și liderului tătarilor din Crimeea, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, pentru rolul lor în organizarea summitului, care marchează 80 de ani de la expulzarea tătarilor din Crimeea.
El a subliniat, de asemenea, că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, care a exacerbat suferința populației regiunii.
Erdogan a subliniat drepturile turcilor tătari din Crimeea de a trăi „liberi, în siguranță și pașnic în propria lor patrie”.
Citește și: VIDEO Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea. Cum arată
În încheierea discursului său, Erdogan a transmis dorința ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cu o „pace echitabilă și de durată bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Forțele ruse au intrat în Peninsula Crimeea în februarie 2014. Etnicii tătari din Crimeea s-au confruntat cu persecuții de la preluarea peninsulei de către Rusia în 2014, o situație pe care Turcia a denunțat-o.
Citește și: General american: Cine are Crimeea, are control militar în Marea Neagră. Aici se dă lupta decisivă
Turcia și SUA, precum și Adunarea Generală a ONU, consideră anexarea ca fiind ilegală.
Ca răspuns la declarația președintelui turc, Kremlinul a sugerat că Erdogan ar trebui „să se familiarizeze cu Constituția Federației Ruse”.
„Regiunile rusești sunt teritoriul Federației Ruse și nu fac obiectul niciunei negocieri”, a spus reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.