Cel puţin 1.000 de oameni au murit în aproape şase săptămâni de lupte în Nagorno-Karabah şi în proximitatea acestei enclavă muntoase recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cu populaţie majoritar armeană care deţine controlul.
Reuters aminteşte faptul că anterior Erdogan a afirmat că Turcia şi Rusia ar putea colabora pentru a rezolva conflictul.
Conform sursei citate, Erdogan i-a spus lui Putin că Armenia trebuie să se retragă din teritoriile azere pe care le ocupă şi "a afirmat că trebuie să fie convinsă conducerea armeană să se aşeze la masa negocierilor".
În comunicatul său, Kremlinul a informat că preşedintele Putin l-a pus la curent pe liderul turc cu discuţiile telefonice pe care le-a avut cu liderii azer şi armean adăugând că "aceste schimburi au fost axate pe identificarea de opţiuni pentru încetarea rapidă a ostilităţilor şi o soluţionare politică şi diplomatică".
"S-a confirmat disponibilitatea reciprocă de a coopera pentru a obţine o soluţionare paşnică a conflictului", scrie comunicatul preşedinţiei ruse.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avut la rândul său o discuţie telefonică cu omologul rus Serghei Lavrov pe acelaşi subiect, a informat ministerul turc de externe de la Ankara.
Acest conflict a scos în evidenţă influenţa Turciei, un aliat al Azerbaidjanului, într-o fostă regiune sovietică dominată mult timp de Moscova, care are un pact de apărare cu Armenia.
Totodată, aceste violenţe armate constitue o ameninţare pentru securitatea conductelor azere de petrol şi gaze.
Trei acorduri de încetare a focului convenite până acum nu au reuşit să oprească cele mai sângeroase lupte din sudul Caucazului din ultimii mai bine de 25 de ani. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de lansarea de atacuri la câteva ore după convenirea lor.