Elveția, țară neutră, a contractat cele mai noi versiuni ale rachetei Patriot. Se teme de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.11.2023 - 15:04
Elveția, țară neutră, se înarmează. A contractat cele mai noi versiuni ale rachetei Patriot - Foto: defensenews.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Elveția, țară neutră, a contractat cele mai noi versiuni ale rachetei Patriot. Se teme de război . Elveția a semnat un contract pentru cumpărarea celei mai avansate versiuni a rachetei Patriot, fabricată de Lockheed Martin, ca supliment la programul Air2030 al țării.

SHARE

Elveția, țară neutră, a contractat cele mai noi versiuni ale rachetei Patriot. Se teme de război, deși are cea mai veche politică de neutralitate militară din lume.

Nu a participat la un război străin de când neutralitatea sa a fost stabilită prin Tratatul de la Paris în 1815.

Elveția, țară neutră, a contractat cele mai noi versiuni ale rachetei Patriot. Se teme de război  

Legea neutralității care a fost codificată în Convențiile de la Haga din 18 octombrie 1907 și face parte din Dreptul internațional cutumiar dă însă dreptul Elveției să-și asigure propria apărare. Ceea ce face într-un ritm intens.

Lockheed nu a detaliat numărul de PAC 3 MSE (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement) pe care Elveția intenționează să le cumpere.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat anterior o serie de cereri ale Elveției pentru echipamente Patriot.

Cea mai recentă aprobare, din 2022, o face eligibilă să cumpere până la 72 de rachete PAC-3 MSE pentru 700 de milioane de dolari, după ce, în 2020, Elveția a fost autorizată pentru un pachet de 2,2 miliarde de dolari care includea cinci unități de foc, radare, lansatoare și 70 de rachete tactice PAC-2 Guidance Enhanced.

Noul contract, semnat la 30 octombrie ca parte a procesului de vânzări militare străine al Pentagonului, prevede ca Elveția să plătească 300 de milioane de franci elvețieni (331 de milioane de dolari SUA) pentru cel mai nou tip de interceptor, potrivit unei declarații de la 31 octombrie a agenției de achiziții militare din țară, Armasuisse. 

A cumpărat și 36 de avioane de luptă F 36

Armata țării vrea să folosească rachetele PAC-3 MSE, ce au cea mai lungă rază de acțiune dintre variantele PAC-3, pentru a intercepta rachete, să se apere împotriva avioanelor de luptă, a dronelor și a rachetelor de croazieră, potrivit defensenews.com.

Citește și: VIDEO SUA au testat racheta intercontinentală nucleară Minuteman, ca răspuns la amenințările Rusiei

Componentele de bază Patriot din Elveția sunt programate pentru livrare de către producătorul RTX începând cu 2026, se arată în declarația agenției de achiziții.

Rachetele PAC-3 sunt așteptate de la Lockheed, prin intermediul guvernului SUA, în 2028 și 2029.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

Elveția este a 15-a țară care a cumpărat versiunea MSE a rachetei PAC-3, potrivit Lockheed.

Programul Air2030 al țării include și achiziționarea a 36 de avioane de luptă F-35 fabricate de Lockheed pentru 6 miliarde de franci elvețieni.

Tot acest armament este contractat ca o consecință a mediului de insecuritate generat de războiul Rusiei în Ucraina, cu consecințe asupra întregii Europe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te