După ce i-au ucis și violat, rușii vor să organizeze „parada prizonierilor” în 9 mai la Mariupol

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.05.2022 - 12:44
După ce i-au ucis și violat, rușii vor să organizeze „parada prizonierilor” în 9 mai la Mariupol/FOTO: kremlin.ru

Ocupanţii ruşi vor să organizeze la 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă în uniforme ale armatei ucrainene

SHARE

"Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita 'paradă a prizonierilor' la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă", a declarat Andriuşcenko într-o intervenţie televizată.

Ocupanţii, potrivit acestuia, se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, oraşul este curăţat de moloz şi cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar şi efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar 'curatori de la Moscova' au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO Momentul în care Rusia folosește rachete termobarice în Mariupol. Un carnagiu la Azovstal

Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, în prezent practic în totalitate distrus, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici. Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului şi pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE.

De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Prezenţa lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată joi de agenţia rusă Interfax, scrie EFE. Potrivit agenţiei ruse, care citează o sursă anonimă, Kirienko a discutat despre refacerea infrastructurii civile, inclusiv cu ajutor din regiuni ruseşti, şi cu sprijinul locuitorilor oraşului.

Primăria din Mariupol a anunţat că oraşul Mariupol este distrus în proporţie de 90% în urma asediului trupelor ruse şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.