VIDEO După 46 de ani de închisoare nevinovat, un bărbat a devenit milionar în dolari

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.11.2022 - 15:17

Un bărbat care a petrecut 46 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o a devenit milionar în dolari, după ce Biroul Procurorului General al statului Michigan a fost de acord să-l despăgubească pentru anii de libertate pe care i-a pierdut.

SHARE

Richard Phillips, în vârstă de 72 de ani, a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce a fost condamnat în 1972 - ceea ce îl face cel mai longeviv deținut condamnat pe nedrept din istoria Statelor Unite, potrivit Clinicii pentru Inocență de la Universitatea din Michigan.

Phillips va primi 1,5 milioane de dolari din fondurile Michigan Wrongful Imprisonment Compensation Act. Legea, adoptată în 2016, dictează ca foștii deținuți exonerați să primească 50.000 de dolari pentru fiecare an petrecut în închisoare. Premiul a fost anunțat de procurorul general al statului Michigan, Dana Nessel, care a aprobat, de asemenea, plăți de 820.000 de dolari pentru alți doi foști deținuți exonerați.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

"Vreau doar să fiu discret, să călătoresc și să mă bucur de viață", a declarat Phillips vineri, după ce a aflat vestea. "Asta este ceea ce am vrut să fac de la bun început".

"Deși această despăgubire nu îi va aduce înapoi cei 46 de ani pe care i-a petrecut pe nedrept în închisoare, sper sincer că îi va aduce o calitate a vieții binemeritată și împlinită”, a declarat Procurorul din comitatul Wayne, Kym Worthy.

Poveste de viață desprinsă dintr-un film

Richard Phillips a povestit că muzica l-a ajutat să treacă peste acei ani lungi - 46 mai exact. De fapt, la doar două zile după ce a fost condamnat la închisoare pe viață în 1972, a scris un poem. Probabil primul poem pe care l-a scris vreodată.

Avea 26 de ani la acea vreme și știa că singurul mod în care se va întoarce vreodată la copiii săi și la viața sa anterioară era să își dovedească cumva nevinovăția.

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

Problema era că era condamnat pe viață pentru o crimă pe care nu a comis-o niciodată. A fost condamnat pentru uciderea lui Gregory Harris în 1971, în Detroit, însă Phillips și-a susținut întotdeauna nevinovăția. Cu apeluri eșuate după apeluri eșuate, nu ajungea nicăieri. Asta până când omul care l-a băgat în închisoare în primul rând a vorbit în cele din urmă.

La 1 ianuarie 1979, Phillips se afla în celula sa când un deținut a intrat cu niște vești. Tocmai îl văzuse pe Fred Mitchell (martorul acuzării) în sala de mese. În acel moment, trecuseră 2.677 de zile de când Phillips nu-și mai văzuse copiii...

A plănuit să-l ucidă ce cel care i-a distrus viața

În ochii lui Phillip, Fred Mitchell era motivul pentru care se afla chiar și în spatele gratiilor. Astfel, când a auzit că acum se afla în același loc ca și el, Phillips a știut ce trebuie să facă. Întrucât în închisoare se aflau mai multe fabrici, exista acces ușor la materii prime, cum ar fi fier vechi și cuțite de casă.

Phillips (și prietenul său) țineau un cuțit improvizat sub mânecă în timp ce stăteau în fața cantinei, în curtea închisorii, așteptând ca Mitchell să iasă. Phillips plănuise totul în mintea lui, răzbunarea sângeroasă la care visa de ani de zile. Se va simți ca o justiție, credea el. Dreptate pentru ceea ce avea să devină cea mai lungă condamnare la închisoare pe nedrept cunoscută din istoria Americii.

Dar în acea zi rece, în curtea închisorii, stând la punctul mort unde camerele de luat vederi nu-l puteau filma, Phillips nu se gândea la acest sistem fără chip care l-a trimis pe nedrept în spatele gratiilor. Se gândea la omul care l-a băgat acolo de la bun început: vechiul său prieten Fred Mitchell.

Așa a fost timp de 46 de ani, până când a fost eliberat. Bărbatul a petrecut cel mai mult timp petrecut decât orice altă persoană exonerată din istoria Statelor Unite.

Liber după 46 de ani de închisoare

După toate astea, l-au lăsat să plece, fără nici măcar un bilet de autobuz. L-au dezamăgit pentru a doua oară, până acum. După un an de libertate regăsită, procurorul general al statului a fost de acord în cele din urmă că acei ani pierduți valorau 1,5 milioane de dolari. 

Tablourile sale se vând acum cu mii de dolari și totul se datorează faptului că după aproape o jumătate de secol de închisoare nedreaptă.

Ceea ce ne aduce la cea mai impresionantă parte a acestei povești: În ciuda maltratărilor după maltratări, Phillips a găsit de fapt o parte bună în toată această poveste.

"Ar fi neglijent din partea mea să vreau de fapt să păstrez toate aceste lucruri în loc să le împărtășesc cu publicul american", a spus el, potrivit CNN.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te