După 1980, a crescut numărul gemenilor născuți. Specialiștii, îngrijorați: Au multe complicații

DE Miruna Moldoveanu | 12.03.2021 - 13:33
A crescut numărul gemenilor născuți/FOTO: unsplash.com

A crescut numărul gemenilor născuți la nivel mondial, o creştere care se explică prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, potrivit cercetătorilor, scrie AFP.

SHARE

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, potrivit studiului publicat în revista specializată Human Reproduction.

După anii 1980, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12 la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii, a declarat Gilles Pison, profesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Franţa şi cercetător asociat la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED).

Citește și: O navă de război a SUA a traversat Strâmtoarea Taiwan. China: Transmiteți un semnal greşit

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntându-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Numărul gemenilor născuți, în creștere la nivel mondial

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor "gemeni fraternali" (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.

Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu "o rată constantă - de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri - care nu variază în funcţie de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta", a subliniat Pison.

Citește și: Prințul Harry: Moștenirea de 13 milioane$ de la mama m-a ajutat. Familia regală nu mi-a mai dat bani

RUAM, care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate.

RUAM a contribuit la creșterea ratei de naștere a gemenilor

Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulaţiei, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcţiei ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul.

Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câţiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi îngheţarea celor în exces. O precauţie care a permis "să fie atins un vârf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în ţările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult", notează autorii studiului.

Autorii cercetării, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite în trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.

În Africa se nasc 1,3 milioane de gemeni pe an

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuţi în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) şi tot atâţia în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente.

Motivul pentru care în Asia au loc atâtea naşteri de gemeni este în primul rând acela că regiunea găzduieşte 60% din umanitate.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populaţie) poate fi explicat în special printr-o rată a natalităţii mult mai mare decât în alte regiuni, între dublă şi triplă în comparaţie cu celelalte continente, precum şi prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume.

Rata de gemelitate în Europa şi America de Nord în urmă cu 30 de ani era aproape jumătate în comparaţie cu cea din Africa, însă a crescut semnificativ de atunci (ajungând la 14,4, respectiv 16,9 naşteri de gemeni din 1.000) şi aproape o egalează pe cea din Africa, ce a crescut la doar 17.1).

Răspândirea RUAM şi a maternităţii la o vârstă mai înaintată au dus, prin urmare, la 'o mişcare de convergenţă" către rata ridicată din Africa, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te