O navă de război a SUA a traversat Strâmtoarea Taiwan. China: Transmiteți un semnal greşit

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.03.2021 - 15:19
O navă de război a SUA a traversat Strâmtoarea Taiwan/FOTO: Getty

O navă de război americană a intrat în Strâmtoarea Taiwan, a anunţat joi Marina SUA, la o zi după o atenţionare a unui comandant care a afirmat că se teme de o invazie a acestui teritoriu de către China până în 2027, scrie AFP.

SHARE

USS John Finn, distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burkede, a navigat miercuri în această strâmtoare care separă China continentală de Taiwan, a precizat Flota a 7-a americană.

Citește și

Liderul Hell's Angels România negocia două asasinate, 400 kg de cocaină, AK-47 și grenade din Serbia


Este a treia operaţiune de acest tip de la învestirea preşedintelui american Joe Biden şi urmăreşte "să arate angajamentul SUA în favoarea unei zone indo-pacifice libere şi deschise", a precizat Marina SUA într-un comunicat.

Citește și

Navele SUA și Chinei se hărțuiesc lângă Taiwan. Amiral SUA: China ar putea invada Taiwanul în 2027


Beijingul revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud şi se plânge cu regularitate de operaţiuni militare americane în acest sector, zonă în care se poartă o luptă de influenţă cu Washingtonul.

Citește și: Școala, închisă cu recordul de 481 elevi infectați. În toamnă, școala s-a oprit la 541 copii bolnavi

Joi, China a protestat ferm în legătură cu trecerea navei de război americane prin Strâmtoarea Taiwan. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Chinei a acuzat Washingtonul că "transmite un semnal greşit" cu această decizie, potrivit DPA.

Citește și

Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

O navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan

El a mai spus că o consideră un act de interferenţă şi că pune în pericol pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Armata chineză a trimis unităţi militare pentru a monitoriza distrugătorul american.Mai multe ţări vecine, cum ar fi Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia, Singapore şi Vietnam, contestă de asemenea unele revendicări ale Chinei în zonă, care este o rută-cheie a comerţului maritim mondial.

Citește și

Opt asemănări între Meghan Merkle și Prințesa Diana, mama prințului Harry

Trecerea navei a avut loc în ziua în care comandantul forţelor americane din regiune, amiralul Philip Davidson, a afirmat că se teme de o ameninţare militară tot mai mare din partea Chinei.

Washingtonul acuzat de China că „transmite un semnal greşit”

"Mă tem ca ei să nu fie pe punctul să îşi accelereze planul de a lua locul SUA (...) până în 2050", a declarat Davidson, şeful Comandamentului Militar Indo-Pacific (INDOPACOM) în faţa unei comisii a Senatului american.

"Este clar că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea va fi evidentă în deceniul următori, de fapt în următorii şase ani", a adăugat el.

Taiwanul are o populaţie de 23 de milioane de locuitori. Insula este condusă din 1945 de un regim ('Republica Chineză') care s-a refugiat acolo după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 la capătul unui război civil chinez.

'Republica Populară Chineză', cu capitala la Beijing, consideră că acest teritoriu este una dintre provinciile sale. Ea ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei pe insulă.

China consideră că Strâmtoarea Taiwan îi aparține

De la venirea la putere în Taiwan în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid considerat ca fiind în mod tradiţional ostil Beijingului, Republica Populară Chineză şi-a intensificat eforturile pentru a izola şi mai mult insula, din punct de vedere diplomatic, economic, dar şi militar.

Anul trecut, avioane militare chineze au efectuat 380 de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.