Drone deasupra centralei nucleare Barseback și aeroportului Malmo, Suedia. Rusia caută „ținte”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.03.2024 - 12:03
Drone deasupra centralei nucleare Barseback și aeroportului Malmo, Suedia - Foto: Anadolu (imagine cu caracter ilustrativ)

Drone deasupra centralei nucleare Barseback și aeroportului Malmo, Suedia. Rusia caută „ținte”. Autoritățile suedeze au demarat sâmbătă o anchetă cu privire la o activitate suspectată de drone la centrale nucleare și la mai multe obiective inclusiv aeroportul din Malmo.

SHARE

 Drone deasupra centralei nucleare Barseback și aeroportului Malmo, Suedia. Rusia caută „ținte”.

Citește și: VIDEO Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești surprins la Suceava, la 50 km de Ucraina

Autoritățile au raportat drone neidentificate zburând deasupra centralei nucleare Barseback, aeroportului Malmo și în alte locuri din Skane în timpul nopții, în principal de-a lungul fâșiei de coastă.

Poliția a menționat că și forțele armate suedeze sunt la curent cu zborurile.

Drone deasupra centralei nucleare Barseback și aeroportului Malmo, Suedia. Rusia caută „ținte”

„Știm că au existat zboruri, dar aceasta este o chestiune de poliție, deoarece dronele până acum nu au fost văzute zburând deasupra niciunui obiectiv militar, prin urmare intră sub responsabilitatea protecției civile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Suedeze, Marie Tisater, pentru SVT Nyheter, citat de Anadolu.

Potrivit lui Magnus Christiansson, lector în științe militare la Academia Norvegiană de Apărare, incidentele pot fi legate de recenta apartenență a Suediei la NATO.

Citește și: VIDEO Suedia intră în NATO cu avioane Gripen, bombe ghidate, vehicule blindate. Putin, în pericol

„Există temeri că acestea sunt legate de politica internațională”, a declarat Christiansson, menționând că o putere străină ar putea avea mai multe obiective prin aceste zboruri, cum ar fi cartografierea unor obiective sau pur și simplu o încercare de intimidare.

„Se poate foarte bine ca acesta să fie cel mai ieftin și mai ușor mod de a crea teamă și atenție după aderarea Suediei la NATO”, a spus el.

Citește și: Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate și se alătură NATO. Ce reacție va avea Rusia?

Întrebat dacă țara s-ar putea aștepta la incidente similare în viitorul apropiat, el a subliniat că Suedia ar trebui să se pregătească pentru mai multe astfel de atacuri din partea Rusiei.

„Da, astfel de incidente sunt în desfășurare constantă. Există un conflict în desfășurare în care Rusia folosește diverse mijloace de putere pe tot spectrul, de la sisteme economice la sisteme tehnologice pentru a perturba aliații”, a spus el.

În ianuarie, Suedia a fost survolată zile întregi de drone deasupra site-urilor cheie suedeze, inclusiv cea mai mare uzină de energie nucleară, Ringhals, care se află pe coasta de vest și centralele nucleare Forsmark, la nord de Stockholm, și Oscarshamn în sud-est.

La acel moment, au fost raportate apariții și în aeroporturi și la palatul regal, potrivit serviciului de informații suedez SAPO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te