Suedia intră în NATO cu avioane Gripen, bombe ghidate, vehicule blindate. Suedia a devenit oficial al 32-lea membru al Alianței Nord-Atlantice, anunțat Casa Albă.
Strategia de expansiune a lui Vladimir Putin este în pericol în fața armelor Suediei, unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume, în special către Statele Unite.
Suedia intră în NATO cu avioane Gripen, bombe ghidate, vehicule blindate. Putin, în pericol
„Suedia este o democrație puternică, cu o armată foarte capabilă, care împărtășește valorile și viziunea noastră pentru lume. Având Suedia ca aliat al NATO, Statele Unite și aliații noștri vor fi și mai sigure. NATO este cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii și este la fel de esențială astăzi pentru asigurarea securității cetățenilor noștri, așa cum era acum 75 de ani, când Alianța noastră a fost fondată din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus premierul suedez, Ulf Kristersson, potrivit mil.in.ua.
Suedia este unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume, în special către Statele Unite, și este cunoscută pentru avioanele Gripen, ce pot opera în condiții limitate de lansare, pentru bombele sale ghidate, armele antitanc de infanterie și vehiculele blindate.
„Acesta va fi o contribuție masivă în ceea ce privește puterea aeriană și controlul cerului asupra întregii regiuni baltice și nordice”, a declarat William Alberque de la Institutul Internațional de Studii Strategice, un centru de cercetare de top.
Citește și: Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate și se alătură NATO. Ce reacție va avea Rusia?
Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au convenit anul trecut să înceapă crearea unei Apărări Aeriene Nordice Unificate, menită să contracareze amenințarea în creștere din partea Rusiei.
Integrarea forțelor aeriene nordice va crea o flotă regională de aproximativ 250 de avioane de luptă, la egalitate cu cea a unei puteri militare precum Marea Britanie, oferind descurajare credibilă împotriva potențialilor atacatori.
Citește și: Iohannis: „Cu Suedia în NATO, vom consolida postura de apărare şi descurajare pe Flancul Estic”
„Avem o mulțime de puncte forte când vine vorba de operarea și conectarea sistemelor noastre împreună și putem aduce asta națiunilor nordice și NATO”, a declarat generalul-maior Jonas Wikman, șeful Forțelor Aeriene Suedeze.
Marea Baltică, „lac NATO”
Printre punctele forte ale Suediei se numără o flotă de Gripen, un avion de luptă robust ce poate fi pregătit pentru noi misiuni la câteva minute după aterizare și poate opera de pe piste mici, o capacitate care generează interes în rândul aliaților.
Stockholm ia în considerare trimiterea unora în Ucraina.
Suedia este a cincea țară ca mărime din Europa - mai mare decât Germania - cu o lungime de 1.600 de kilometri de la nord la sud și cu o coastă de două ori mai lungă.
Poate cel mai evident avantaj al aderării la NATO este că Marea Baltică va deveni ceva ca un „lac NATO”, statele membre ale Alianței înconjurând exclava rusă Kaliningrad și controlând, de asemenea, țărmurile de nord și de sud ale Golfului Finlandei care conduc spre cel de-al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg.
Gotland, cea mai mare insulă din Marea Baltică, va fi dintr-o dată de o importanță cheie.
Parte a Suediei, dar la numai 300 de kilometri de Kaliningrad, insula va beneficia de noi facilități militare.
Principalul port militar de pe insulă va fi extins, iar un regiment local care a fost desființat cu ani în urmă va fi readus la viață.
Suedia își va moderniza rețeaua feroviară astfel încât să fie capabilă să transporte încărcături militare mai mari în toată țara.
Al doilea oraș și cel mai mare port al Suediei, Göteborg, de pe coasta de vest a țării, își va crește și capacitatea militară, devenind probabil un nod major și un punct de intrare pentru echipamentele militare și trupele NATO.