„Acord „istoric” semnat cu privire la brigada armatei germane din Lituania
Principalele unități ale unei brigăzi a armatei germane care se mută în Lituania vor începe să sosească în 2025 și vor ajunge la capacitatea deplină de luptă în 2027”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.
Două țări NATO se pregătesc pentru invazia Rusiei. Mii de soldați gata de luptă, trimiși la graniță
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a calificat acordul privind desfășurarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania drept un "moment istoric".
El a spus că este pentru prima dată când Germania a staționat permanent trupe în afara granițelor sale.
"Vom și suntem pregătiți să apărăm teritoriul NATO", a declarat Pistorius în timpul unei conferințe de presă cu Anusauskas la Vilnius.
Pistorius a spus că obiectivul este de a staționa permanent 4.800 de soldați și aproximativ 200 de civili în coordonare cu NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Letonia vrea să expulzeze rușii neadaptați legilor țării
Letonia, care se învecinează cu Belarus și Rusia, ia în considerare expulzarea a peste 1.000 de ruși pentru că nu au respectat cerințele necesare pentru a-și prelungi permisele de ședere temporară, a relatat agenția de presă letonă Delfi.
Citește și: Putin „respinge” acuzațiile lui Biden despre un plan de atac asupra NATO, dar avertizează Finlanda
În 2022, parlamentul leton a înăsprit regulile de rezidență ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ceea ce înseamnă că rușii care trăiesc în Letonia trebuie acum să solicite o rezidență permanentă și să treacă un test de limbă letonă de nivel de bază.
Semnele că Putin pregătește războiul cu NATO
Declarațiile dictatorului rus Vladimir Putin potrivit cărora Rusia „nu este interesată să invadeze țările NATO” sunt foarte asemănătoare cu „insistențele” Kremlinului de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 - inclusiv în ajunul zilei de 24 februarie - potrivit cărora Rusia nu are intenția de a ataca Ucraina.
Putin, într-un interviu din 17 decembrie... a încercat să nege avertismentul președintelui american Joe Biden din 6 decembrie, potrivit căruia Rusia va ataca în viitor o țară NATO dacă va câștiga războiul din Ucraina.
Citește și: Rusia mobilizează 1.600.000 de soldați împotriva NATO. Se știe prima țară care îi cade victimă
Putin a susținut că Rusia nu are motive geopolitice, economice, militare sau teritoriale pentru a intra în război cu NATO și că Rusia este interesată în dezvoltarea relațiilor cu statele membre NATO.
Acest interviu a fost probabil o încercare deliberată de a susține eforturile Kremlinului de a prezenta amenințarea militară rusă la adresa NATO ca fiind imaginară și artificială, deși înainte de invazia din Ucraina, Putin a cerut imperativ Statelor Unite și NATO să se restrângă la nivelul anilor 1997, amenințând cu repercusiuni în cazul în care cererile nu vor fi îndeplinite. Reamintim că România a aderat la NATO în 2004.
Analiștii sunt de părere că toate aceste asigurări nu au nicio bază. Aceștia amintesc că, la 21 iulie, Putin a amenințat Polonia, după ce Varșovia a trimis trupe la granița dintre Belarus și Polonia din cauza redistribuirii militanților grupului Wagner în Belarus. Atunci, dictatorul rus a declarat că Rusia va răspunde cu "toate mijloacele" de care dispune. Săptămâna trecută, Rusia a amenințat direct România, Polonia și țările baltice cu războiul în cazul în care avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina vor decola din aceste țări.