Putin „respinge” acuzațiile lui Biden despre un plan de atac asupra NATO, dar avertizează Finlanda

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.12.2023 - 19:32
Putin „respinge” acuzațiile lui Biden despre un plan de atac asupra NATO, dar avertizează Finlanda - Foto: Profimedia images

Putin „respinge” acuzațiile lui Biden despre un plan de atac asupra NATO, dar avertizează Finlanda. Liderul rus, Vladimir Putin, a respins afirmațiile președintelui american Joe Biden privind un presupus plan rusesc de a ataca NATO ca fiind "un nonsens total".

SHARE

Într-un interviu acordat presei ruse, președintele rus VladimirPutin a dat asigurări că Rusia nu are niciun interes să intre în conflict cu alianța militară NATO, subliniind că nu există motive geopolitice, economice, politice sau militare pentru o astfel de acțiune.

Putin „respinge” acuzațiile lui Biden despre un plan de atac asupra NATO, dar avertizează Finlanda

"Este un nonsens total - şi cred că preşedintele Biden înţelege acest lucru", a declarat Putin într-un interviu difuzat duminică de televiziunea de stat Rossia. A fost o încercare a lui Biden de a-şi justifica "politica eronată" în legătură cu Rusia, a comentat Putin.

"Rusia nu are niciun motiv, niciun interes - niciun interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar - să se lupte cu ţările NATO", a asigurat liderul de la Kremlin.

"Nu cred că SUA de astăzi - mă refer la perspectiva dezvoltării mondiale - sunt atât de interesate, aşa cum credeau acum 20 de ani, să provoace - sau aşa cum declară public - o înfrângere strategică Rusiei", a mai declarat Putin în interviul acordat realizatorului emisiunii "Moscova. Kremlin. Putin", Pavel Zarubin.

Citește și: 300 de migranți trimiși de Rusia îngheață la granița Finlandei: „E o criză umanitară”, țipă rușii

"Nu avem nicio pretenţie teritorială una faţă de cealaltă, nicio dorinţă de a strica relaţiile cu ele (cu ţările NATO - n.r.). Suntem interesaţi să dezvoltăm relaţiile", a mai susţinut Putin.

Finlanda a aderat la NATO în primăvara acestui an, încheind astfel decenii de neutralitate după Al Doilea Război Mondial. Putin a criticat această decizie și a sugerat că, odată cu aderarea la NATO, vor apărea dificultăți semnificative la granița cu Rusia. El a menționat crearea unui "District Militar Leningrad" și concentrarea de unități militare în zonă, considerând aceste acțiuni drept provocatoare.

În contextul acestor evoluții, Finlanda a acuzat Rusia de "război hibrid", inclusiv prin încurajarea solicitanților de azil să treacă frontiera.

Citește și: Rusia duce nave cu rachete Kalibr pe un lac lângă Finlanda. „Răspuns la extinderea Alianței”

Relațiile tensionate dintre cele două țări au dus la închiderea temporară a punctelor de trecere a frontierei, iar tensiunile cresc odată cu planurile Rusiei de a-și reorganiza diviziile militare în nord-vestul țării, potrivit Reuters.

Acest lucru survine înainte de semnarea unui pact de apărare între Finlanda și armata americană, care va permite accesul larg al SUA la bazele finlandeze, inclusiv cele apropiate de granița cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te