Două femei condamnate la 34, respectiv 45 de ani de închisoare din cauza postărilor din online

DE Bianca Iosef | Actualizat: 31.08.2022 - 15:13
Închisoare din cauza postărilor- Foto: PEXELS PHOTOS/Tracy Le Blanc

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările de pe reţelele sociale, acesta fiind al doilea astfel de caz din luna august, spun activiştii.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Două femei condamnate la 34, respectiv 45 de ani de închisoare din cauza postărilor din online. Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani ”fiindcă a folosit internetul pentru a rupe ţesutul social” şi ”a încălcat ordinea publică prin utilizarea reţelelor sociale”, a anunţat grupul pentru drepturile omului Dawn.

Informaţiile despre femeia saudită condamnată sunt puţine, dar se ştie că a criticat liderii saudiţi.

Citește și: Dominic Fritz spune că nu multă lumea va mai putea să-și plătească impozitele. Două camere - 750 lei

O altă femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru activitatea ei pe Twitter pe 9 august.

Citește și: Gazprom oprește livrările de gaze naturale. Prețuri de zece ori mai mari în toată Europa

Abdullah Alaoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului de la Dawn, a declarat pentru programul BBC Newshour că grupul a aflat despre cazul lui Qahtani numai după ce o sursă judiciară i-a transmis documente judiciare.

”Nicio informaţie din documentele ei de judecată nu se referă la vreun act violent sau activitate infracţională”, a spus el.

”Acuzaţiile împotriva ei sunt cu adevărat ample. Ei folosesc legea împotriva terorismului şi legea împotriva criminalităţii cibernetice... care poate incrimina orice postare care critică chiar şi puţin guvernul”, a adăugat el.

Se pare că mai multe alte activiste au fost reţinute din cauza postărilor de pe reţelele sociale încă de anul trecut. Alaoudh a spus că se teme că femeile ar putea primi şi pedepse de închisoare lungi.

”Guvernul saudit trimite un semnal puternic Occidentului că nu îi pasă de drepturile omului”, a mai subliniat el.

Alaoudh a avertizat că este ”imposibil să nu existe legături” între întâlnirea controversată a preşedintelui american Joe Biden cu prinţul moştenitor Mohammed de la Jeddah luna trecută şi ”intensificarea atacurilor represive”.

Biden a promis anterior că va face din Arabia Saudită un ”paria” în ceea ce priveşte situaţia în domeniul drepturilor omului.

ALQST, un grup care apără drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la sentinţa lui Qahtani, despre care a spus că ”se bazează pe tweet-urile (ei)”.

”Ne temem că asistăm la o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită”, a adăugat ALQST.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea autorităţilor saudite sau a presei de stat.

La începutul lunii august, Salma al-Shehab, o doctorandă saudită la Universitatea Leeds, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare. Ea a fost arestată în timp ce se afla în vacanţă în Araba Saudită în ianuarie 2021 şi a fost găsită vinovată că a oferit ”ajutor celor care încearcă să perturbe ordinea publică”, precum şi pentru ”publicarea de zvonuri false şi tendenţioase”.

Înainte de a părăsi Marea Britanie, femeia în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, a făcut apel la reforme şi la eliberarea activiştilor şi intelectualilor închişi în urma unei represiuni împotriva disidenţei supravegheate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Pedeapsa cu închisoare dată lui Shehab a fost considerată cea mai lungă pedeapsă dată vreodată unui activist paşnic din ţară până la sentinţa lui Qahtani, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te