Dominic Fritz spune că nu multă lumea va mai putea să-și plătească impozitele. Două camere - 750 lei

DE Bianca Iosef | Actualizat: 31.08.2022 - 15:04
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz. / Foto: Dominic Fritz, Facebook

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că susţine în mod ferm ca Guvernul să amâne aplicarea prevederilor Codului Fiscal, cu privire la noul mod de calcul al impozitului pe clădiri, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

SHARE

El a anunţat că potrivit noilor prevederi, primăriile au termen până la data de 15 septembrie să aprobe prin hotărâre de consiliu noile taxe şi impozite locale pentru 2023.

"Noi am făcut câteva simulări în baza modificărilor pe care ni le cere Guvernul şi, din păcate, veştile nu sunt bune. Schimbarea bazei de calcul pentru impozitul clădirilor va genera un cost social pe care nu ştiu câtă lume îl va putea suporta. Practic, nu va exista clădire rezidenţială în Timişoara unde impozitul să nu crească major. Dacă Guvernul nu va amâna aplicarea noilor prevederi, vom avea proprietari persoane fizice care se vor trezi cu o mărire de până la de trei - cinci ori a impozitului pe clădire, la 1 ianuarie 2023. Nu cred că este cazul să crească taxele şi impozitele locale", a afirmat primarul Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Gazprom oprește livrările de gaze naturale. Prețuri de zece ori mai mari în toată Europa

Edilul a explicat că modificările pe care le-a introdus Guvernul în legislaţie privesc folosirea grilei notariale ca bază de calcul pentru impozitele pe clădire. 

Citește și: 3.097 de noi cazuri și 36 de decese cauzate de COVID în ultimele 24 de ore. 318 copii internați

Astfel, în cazul clădirilor rezidenţiale, dacă noua legislaţie se aplică, o simulare făcută de Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara arată că pentru un apartament de trei camere într-un cartier necentral, într-un bloc din anii 80, pentru care anul acesta se plăteşte un impozit de 191 lei, dacă se aplică modificările Guvernului, se vor plăti anul viitor 465 lei. Pentru un apartament de două camere în zona centrala, clădire veche (85 mp), construit în 1917, pentru care anul acesta se plăteşte un impozit de 154 lei, dacă se aplică modificările Guvernului, se vor plăti anul viitor 750 lei. Pentru o casă P+E, în zona de nord a oraşului, pentru care anul acesta se plăteşte un impozit de 356 lei, dacă se aplică noile reglementări, se vor plăti anul viitor 527 lei.

Fritz a punctat că din punct de vedere administrativ, punerea în aplicare a noului mod de calcul înseamnă introducerea manuală a noilor date pentru aproximativ 3.000 de contribuabili persoane juridice, care au în patrimoniu 14.732 clădiri şi terenuri, respectiv pentru aproximativ 184.000 contribuabili persoane fizice care au în patrimoniu 311.277 clădiri şi terenuri.

"Actualul program informatic de taxe şi impozite ar trebui integral schimbat. Ordonanţa de Urgenţă e încă în vigoare şi ea spune că în 60 de zile, adică în 15 septembrie, trebuie să aprobăm prin hotărâre de consiliu noile taxe şi impozite locale şi termenul acesta se apropie de scadenţă. Mi se pare halucinant că nu ştim cu 15 zile înainte de data la care ar trebui să avem aprobate noile taxe şi impozite, dacă Guvernul se răzgândeşte sau nu. Sper să se răzgândească şi să ia o decizie bună, chiar dacă târziu", a concluzionat primarul Dominic Fritz, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te