Dosarul nuclear iranian: AIEA, „puternic preocupată” de un sit nedeclarat de Teheran

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.02.2021 - 10:08
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat „puternic preocupată” de posibila prezenţă de material nuclear la un sit iranian nedeclarat / Foto: cnn.com

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat „puternic preocupată” de posibila prezenţă de material nuclear la un sit iranian nedeclarat, potrivit unui raport consultat de AFP.

SHARE

Îngrijorarea survine într-un context tensionat în care Iranul a început să limiteze inspecţiile agenţiei ONU, după expirarea unui termen fixat de Teheran pentru ridicarea sancţiunilor americane.

AIEA a făcute deja referire la acest sit - un antrepozit din districtul Turquzabad al capitalei iraniene - în raportul său din noiembrie, considerând explicaţiile Teheranului 'necredibile'.

Citește și:

Israelul se va opune politicii lui Biden privind Iranul. Teheranul a dat SUA un „ultimatum”

'Prezenţa de particule de uraniu antropogenic (rezultat din activităţi umane), nedeclarate de Iran, traduce în mod clar prezenţa de material nuclear şi/sau a unui echipament contaminat de materialul nuclear în acest loc', scrie agenţia.

'La capătul a 18 luni, Iranul încă nu a furnizat explicaţiile necesare, integrale şi credibile din punct de vedere tehnic', adaugă raportul, precizând că directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Teheran, şi-a reiterat 'îngrijorarea faţă de lipsa de progrese' pe acest subiect.

Teheranul deține o cantitate de uraniu îmbogățit de 14 ori mai mare decât limita permisă

Teheranul continuă, de altfel, să acumuleze uraniu slab îmbogăţit, a cărui cantitate depăşeşte deja de 14 ori limita autorizată prin acordul din 2015, potrivit acestui document ce va examinat la un Consiliu al Guvernatorilor AIEA săptămâna viitoare.

Citește și:

Khamenei: Iranul poate îmbogăţi uraniu până la 60%, dacă este necesar

La 16 februarie, cantitatea de uraniu slab îmbogăţit era de 2967,8 kg, faţă de un plafon fixat la 202,8 kg. În precedentul raport, acest stoc era de 2.442,9 kg.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din înţelegere şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice.

La începutul anului, Iranul a anunţat că a reluat îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%, în ceea ce constituie cea mai spectaculoasă dintre aceste dezangajări din acord.

O lună mai târziu, a anunţat că începe producţia de uraniu metalic pentru a alimenta reactorul de cercetare de la Teheran, însă acest uraniu poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare.

În pofida dezminţirilor sale, Republica islamică este acuzată, mai ales de către Israel, inamicul său declarat, că încearcă să se doteze cu arma atomică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te