Donald Tusk a fost singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţia partidului, fiind susţinut de fostul preşedinte Joseph Daul. El a fost ales cu 491 de voturi ”pentru” reprezentând 93% dintre voturile valabil exprimate. Au fost înregistrate şi 37 de voturi împotrivă, informează News.ro.
Președintele României Klaus Iohannis, care participă la Congresul PPE desfășurat miercuri și joi la Zagreb, l-a felicitat pe Donald Tusk pentru poziția obținută în cadrul celui mai important partid european.
”Felicitări, Donald Tusk, la alegerea ca preşedinte al PPE”, a scris, miercuri seară, pe Twitter, preşedintele Klaus Iohannis. ”Sub conducerea dumneavoastră, PPE va continua să joace un rol decisiv în modelarea viitorului proiectului UE. #EPPZagreb”, a completat Iohannis.
Ulterior, Iohannis a declarat că-l cunoaşte foarte bine pe Donald Tusk, iar alegerea sa este un bun semnal.
”Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk şi sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate cuvârşitoare de voturi. Faptul că avem la PPE prima dată un preşedinte din partea estică arată, şi în PPE, o deschidere semnificativă către membri noi în UE, lucru care ne bucură şi este un semn vizibil, un semn evident că falia est-vest dispare tot mai mult şi asta este ceea ce ne dorim şi pentru România şi pentru români. Să ajungem şi la un nivel de trai şi la o societate de maturitatea societăţilor din vechile state membre ale UE”, a declarat Iohannis la Zagreb.
Mandatul lui Donald Tusk, care îi succede lui Joseph Daul, după două mandate de preşedinte PPE, va începe la 1 decembrie 2019. Tusk i-a mulţumit lui Daul pentru tot ce a făcut pentru PPE, dar şi pentru susinerea candidaturii sale.
”Poţi să vezi că toţi îţi duc lipsa, acum că văd cine îţi succede”, i-a spus Tusk lui Daul, imediat după anunţarea rezultatelor.
Donald Tusk s-a născut în 1957 în Gdańsk, Polonia. În 1976 a început să studieze istoria la Universitatea din Gdańsk, unde s-a implicat în activităţi ilegale împotriva regimului comunist.
În anii 1980 a fost activist în mişcarea Solidaritate subterană. În 1980 a fondat Asociaţia Studenţilor Independenţi (NZS), parte a Solidarităţii.
În anii 90, Tusk a ocupat funcţia de parlamentar şi vicepreşedinte al Senatului. De asemenea, a publicat cărţi despre istoria Gdańskului.
În 2001 a fost unul dintre iniţiatorii partidului Centrist Civic Platform, pe care l-a condus din 2003. Tusk a fost prim-ministru în perioada 2007-2014, ceea ce l-a făcut cel mai longeviv premier din Polonia democratică şi primul care a fost reales.
Donald Tusk a fost ales preşedinte al Consiliului European în 2014, reales pentru un al doilea mandat în 2017.
Este prima dată când un est-europan conduce cea mai mare familie de dreapta în UE, în care se află Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi Partidul francez Les Républicains (LR, opoziţie).
Mandatul preşedintelui PPE este de trei ani şi poate fi prelungit pe termen nedeterminat, o funcţie ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat alsacianul Joseph Daul.
De la înfiinţarea sa în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi - doi belgieni, un olandez, un francez şi un luxemburghez.