Doi aliați ai lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin, arestați în Rusia

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 28.12.2021 - 11:52
Foto: Facebook

În ultimele luni, autorităţile ruse au luat măsuri drastice împotriva grupurilor afiliate lui Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care este cunoscut ca fiind cel mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin.

SHARE

Xenia Fadeeva şi Zahar Sarapulova, doi aliaţi ai opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, au fost reținuți, a declarat marţi un important activist al opoziţiei, adăugând că aceştia ar putea fi acuzaţi de extremism, care atrage după sine pedepse lungi cu închisoarea, informează Reuters.

Citește și: Studiu sud-african: Omicron îmbunătăţeşte imunitatea neutralizantă împotriva variantei Delta

În ultimele luni, autorităţile ruse au luat măsuri drastice împotriva grupurilor afiliate lui Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care este cunoscut ca fiind cel mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin. El execută doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în legătură cu un caz de fraudă despre care spune că a fost motivat politic.

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

În iunie, un tribunal rus a decis că fundaţia anticorupţie a lui Navalnîi este "extremistă".

Apoi, după ce aliaţii săi s-au regrupat în jurul unei noi reţele de organizaţii înfiinţate pentru alegerile parlamentare din Rusia din septembrie, autorităţile au început să investigheze membri ai staff-ului de campanie sub aceleaşi acuzaţii de extremism.

Citește și: Ce arme cumpără România: drone, blindate, avioane și sisteme de război electronic

Marţi, anchetatorii i-au reţinut pentru interogatoriu pe foştii şefi ai sediilor electorale provinciale din oraşele siberiene Tomsk şi Irkuţk, a scris Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi care trăieşte în exil, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Citește și: Interlopul Cap de Porc are de primit mai multe convorbiri online. A reclamat condițiile de detenție

Volkov a declarat că a încercat să îi convingă pe cei doi activişti, Xenia Fadeeva şi Zahar Sarapulov, să părăsească Rusia, aşa cum a făcut el şi o serie de alţi disidenţi, dar aceştia au refuzat.

Comitetul de Investigaţii, organismul de stat însărcinat cu investigarea infracţiunilor şi formularea de acuzaţii, nu a putut fi contactat imediat pentru a face comentarii cu privire la acest caz.

Navalnîi a fost transportat în Germania anul trecut pentru tratament medical după ce a fost otrăvit în Siberia cu ceea ce experţi occidentali au concluzionat că a fost agentul neurotoxic militar Noviciok.

Guvernul rus a negat că s-ar afla în spatele otrăvirii şi a respins concluziile experţilor - care au determinat un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei - şi a acuzat Occidentul de o campanie de denigrare împotriva sa. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te