Șeful WWF Ucraina: Teritorii uriașe, distruse de ruși. Colaborăm cu România pentru Carpați și Deltă

DE Remus Cernea | Actualizat: 09.02.2023 - 19:18

Corespondentul Newsweek România în Ucrina: Un detaliu foarte interesant pe care l-am remarcat la nenumăratele evenimente la care am participat la centrele media din Liov, Kiev și Harkov, este acela că ucrainenii nu sunt concentrați exclusiv asupra actualității războiului,

SHARE

Ucrainenii arată, în același timp, o preocupare constantă pentru reformarea statului, pentru realizarea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană și pentru acțiunile ce vor trebui întreprinse după încheierea războiului pentru un viitor mai bun în cadrul familiei țărilor democratice. Iar presupoziția implicită a tuturor acestor discuții este că Ucraina va învinge în lupta cu rușii și că îi va alunga pe invadatori de pe teritoriul național. 

Citește și: Țările care au reușit să impună taxa de solidaritate. Cehia percepe 60%, ca în România „pe hârtie”

La Centrul Media din Kiev a avut loc o dezbatere foarte interesantă cu tema „Eco-Terorism: cum distruge Rusia ecosistemele Ucrainei și ale Europei”. Au participat reprezentanți ai autorităților și ai unor organizații neguvernamentale importante din Ucraina. La finalul acesteia am realizat un scurt interviu cu Directorul WWF Ucraina, pe care îl puteți parcurge mai jos:  

Citește și: Directorul CN Arcul de Triumf a interzis accesul naționalei de rugby pe propriul teren

Mă numesc Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina, iar înainte de război ne-am concentrat în primul rând pe conservarea surselor de apă proaspete, în special din pădurile vechi, pe managementul pădurilor și pe protecția speciilor rare și a habitatelor acestora. De asemenea, ne-am ocupat cu agricultura sustenabilă în Ucraina și cu adaptarea la climă. Suntem parte a unui Birou mai mare central european al WWF care include alte țări vecine precum Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Republica Cehă. 

Newsweek: De când sunteți implicat în proiectele WWF? 

Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina: Lucrez pentru WWF Ucraina de 6 ani, iar de doi ani sunt în poziția de CEO. Înainte de asta WWF a lucrat în Ucraina ca parte a programului „Dunăre – Carpați” pentru aproape 20 de ani, fiind mai mult un tip de organizație centrată pe un singur proiect, coordonată de Biroul de la Viena. Dar acum 3 ani am deschis organizația ucraineană WWF iar acum lucrăm ca reprezentantă națională a WWF în Ucraina. 

Newsweek: Ați menționat România. Aveți colaborări cu WWF România?

Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina: Da, colaborăm îndeaproape. Avem proiecte comune. Spre exemplu, avem un proiect pentru protejarea Deltei și pentru conservarea sturionului și pescuit sustenabil. Și pentru un management sustenabil al apelor. În plus cooperăm strâns cu WWF România pentru conservarea carnivorelor mari întrucât în zona ucraineană a Munților Carpați avem un proiect comun de monitorizare a acestora. De asemenea, ne ocupăm cu protejarea habitatelor cruciale pentru urși și alte carnivore mari. 

Newsweek: Vă rog să îmi vorbiți puțin despre discuția de astăzi de la Centrul Media din Kiev. Care au fost punctele dumneavoastră principale de vedere pe care le-ați exprimat?

Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina: Am discutat despre impactul războiului asupra mediului din Ucraina ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. De asemenea, am discutat despre ce am putea face în viitor, în perioada de recuperare după război. Atenția noastră, ca organizație de mediu globală,  este concentrată în principal pe ideea de a fi siguri că refacerea Ucrainei după terminarea conflictului va fi una prietenoasă cu clima și cu natura. Iar dacă discutăm de un plan concret de recuperare post-război a Ucrainei, acesta ar trebui să fie unul integrat, care să includă o componentă clară cu privire la protecția mediului. 

Țara nu va trebui să neglijeze securitatea de mediu pentru că ea va reprezenta o bază pentru o recuperare sustenabilă și va trebui să gestioneze acele provocări pe care le avem acum, pe care le-am avut înainte de război ori care vor apărea în viitor. Și mi-aș dori să conectăm toate aceste lucruri cu construirea unei reziliențe cu privire la schimbările climatice, întrucât conform rapoartelor analitice la nivel global prezentate la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele privind clima au fost considerate printre cele prioritare cu care oamenii se vor confrunta în viitor. Iar Ucraina a fost menționată în mod special. 

Ne dorim ca refacerea post-război a Ucrainei să fie sustenabilă, verde și parte a unui proces european. Ce ar însemna asta pentru Europa? Ne-am dori să ne asigurăm că avem o agricultură sustenabilă și că nu vom crea un al deșert în mijlocul Europei. Iar pentru asta avem nevoie un sistem de management al apelor, o agricultură sustenabilă, și o cooperare strânsă între diferite sectoare ale economiei ucrainene, iar acest lucru vizează și sectoarele energetic și de transporturi.

Newsweek: Cum colaborați cu autoritățile? Există deschidere sau întâmpinați rezistențe? 

Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina: Pe baza experienței mele în colaborarea cu Ministerul Mediului din Ucraina, acestea sunt destul de deschise și am întâlniri periodice și discuții profesioniste cu reprezentanți ai statului asupra unor teme legate de refacerea post-război a Ucrainei. Sunt și anumite probleme, întrucât noi avem propria viziune iar autoritățile pot avea uneori o altă abordare. Dar ceea ce încercăm să facem aici este să implementăm cele mai bune practici utilizate la nivel global în procesul de refacere post-război și vrem să oferim aceste opțiuni către decidenții politici. Uneori avem puncte de vedere diferite asupra unui subiect, dar încercăm să negociem și să ajungem la o concluzie care este bună pentru țară, în general, și, desigur, pentru natură.

Elementul esențial este integrarea trans-sectorială a diferitelor strategii privind refacerea post-război a Ucrainei. Nu putem avea o reală protecție a naturii fără măsuri privind sectorul energetic, sectorul industrial ori cel agricol care să includă componente ecologice cruciale. Acum ne îndreptăm spre finalizarea unei strategii generale de refacere post-război a Ucrainei și formulăm aceste recomandări sectoriale. Suntem în faza importantă a integrării unor planuri de lucru precum ‘energia și mediul’, sau ‘mediul și agricultura’. Iar acesta este cea mai importantă parte a acestui proces: design-ul viziunii centrale a recuperării post-război. Și consider că Președintele Zelenski ar trebui să prezinte o viziune pentru acest secol, pentru anul 2100, despre cum vedem dezvoltarea țării la modul general și cum vom atinge țintele și care sunt criteriile după care ne vom ghida. Consider că securitatea de mediu ar trebui să reprezinte un criteriu esențial al acestui plan de recuperare post-război, care ar trebui să fie unul trans-sectorial. 

Personal sunt alături de aceia care și-au pierdut căminele, viețile și pe cei dragi din cauza acestui război și care se confruntă cu aceste pierderi și provocări în viața lor. 

Newsweek: Iar în privința mediului care sunt cele mai mari distrugeri aduse asupra oamenilor și animalelor?

Bohdan Vikhor, CEO al WWF Ucraina: Războiul este un dezastru total. Teritorii uriașe din Ucraina au fost complet distruse. Problemele vor fi foarte mari și ne vom confrunta cu ele pe viitor pentru că va dura decenii pentru a ne reface. Este un impact al războiului asupra mediului pentru că avem și consecințe asupra securității alimentare la nivel global pentru că Ucraina, conform experților, ar putea hrăni 400 de milioane de oameni, ceea ce reprezintă un număr de 10 ori mai mare decât cel al populației țării. Iar acest război afectează lanțul de producție și transport al alimentelor spre alte țări ceea ce poate duce la noi valuri de imigranți spre țările europene. Acest lucru ar fi o altă consecință, mai puțin vizibilă acum, a acestei invazii rusești.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucrain

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te