Dictatură cruntă în Coreea de Nord. 2 elevi, condamnați la 12 ani de „Gulag”. Motivul e halucinant

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2024 - 15:17
Dictatură cruntă în Coreea de Nord. 2 elevi, condamnați la 12 ani de „Gulag”. Motivul e halucinant - Foto: Profimedia images

Dictatură cruntă în Coreea de Nord. 2 elevi, condamnați la 12 ani de „Gulag” pentru că au îndrăznit să se uite la câteva seriale din Coreea de Sud.

SHARE

Doi adolescenți în vârstă de 16 ani au fost condamnați în mod public pe un stadion la 12 ani de muncă silnică într-un lagăr pentru că au îndrăznit să „guste” puțin din libertate.

Dictatură cruntă în Coreea de Nord. 2 elevi, condamnați la 12 ani de „Gulag”. Motivul e halucinant

Cei doi tineri au fost încătușați în fața a sute de studenți pe un stadion în aer liber după ce au urmărit niște seriale sud-coreene. Coreea de Nord pedepsește extrem de dur orice încercare a populației de a lua contact cu lumea exterioară, fie și numai prin filme, muzică, poze sau cărți.

Imaginile obținute de BBC arată cum ofițeri în uniformă îi mustră pe băieți pentru că nu au "reflectat profund asupra greșelilor lor".

Clipul cu arestarea celor doi tineri a fost masiv distribuit în Coreea de Nord pentru „educație ideologică” și pentru a-i avertiza pe cetățeni să nu urmărească "înregistrări decadente".

Citește și: Kim Jong-Un amenință cu un atac nuclear. SUA ripostează: "Va fi sfârșitul regimului nord-coreean"

Videoclipul include un narator care repetă propaganda de stat. "Cultura putredă a regimului marionetă s-a răspândit chiar și la adolescenți", spune vocea, într-o aparentă referire la Coreea de Sud. "Au doar 16 ani, dar și-au ruinat propriul viitor", adaugă aceasta.

Băieții au fost, de asemenea, numiți de ofițeri și le-au fost dezvăluite adresele.

Citește și: Dictatură ca la carte în Rusia. Peskov: Nimeni nu va putea concura cu Putin dacă va candida în 2024

În trecut, minorii care încălcau legea în acest mod erau trimiși în lagăre de muncă pentru tineri, sau la închisoare pentru aproximativ 5 ani.

Pedeapsă cu moartea pentru tineri care se uită la divertisment străin

În 2020, Pyongyang a promulgat o lege prin care vizionarea sau distribuirea de programe de divertisment sud-coreene se pedepsește cu moartea.

Un dezertor a declarat anterior pentru BBC că a fost forțat să privească un bărbat de 22 de ani împușcat mortal. El a spus că bărbatul a fost acuzat că a ascultat muzică sud-coreeană și că a împărtășit filme din Sud cu prietenul său.

Citește: Propagandiștii Kremlinului pregătesc instaurarea „dictaturii Kim” în Rusia: Vom picta un nou peisaj

Directorul general al Sand, Choi Kyong-hui, a declarat că Pyongyang vede răspândirea dramelor și a K-pop-ului K ca pe un pericol pentru ideologia sa.

"Admirația pentru societatea sud-coreeană poate duce în curând la o slăbire a sistemului... Acest lucru contravine ideologiei monolitice care îi face pe nord-coreeni să venerați familia Kim", a spus ea.

Nord-coreenii au început să simtă gustul divertismentului sud-coreean în anii 2000, în timpul "politicii sud-coreene a razelor de soare", în cadrul căreia Sudul a oferit un ajutor economic și umanitar necondiționat Nordului.

Seulul a pus capăt acestei politici în 2010, afirmând că a constatat că ajutorul nu a ajuns la nord-coreenii obișnuiți cărora le era destinat și că nu a dus la nicio "schimbare pozitivă" în comportamentul Pyongyangului.

Dar divertismentul sud-coreean a continuat să ajungă în Coreea de Nord prin China.

Nord-coreenii sunt „educați” să creadă că se trăiește foarte rău în Coreea de Sud

"Dacă ești prins uitându-te la o dramă americană, poți scăpa cu o mită, dar dacă te uiți la o dramă coreeană, ești împușcat", a declarat joi un dezertor nord-coreean pentru BBC Korean.

"Pentru nord-coreeni, dramele coreene sunt un "drog" care îi ajută să uite de realitatea lor dificilă", a mai spus dezertorul.

"În Coreea de Nord, învățăm că în Coreea de Sud se trăiește mult mai rău decât la noi, dar când te uiți la dramele sud-coreene, este o lume complet diferită. Se pare că autoritățile nord-coreene se feresc de acest lucru", a declarat o altă dezertoare nord-coreeană în vârstă de 20 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te