Renunțarea la brevetele deținute de companiile care produc vaccin a fost ridicată de Statele Unite, care susțin această soluție cerută de țări precum India sau Africa de Sud, care spun că astfel va fi rezolvată problema accesului la vaccinuri a țărilor sărace. În interiorul UE sunt puncte de vedere diferite în legătură cu renunțarea la drepturile de proprietate.
Înaintea summitului G7, președintele Franței Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru renunțarea la brevetele pentru vaccinuri. O astfel de decizie nu este, însă, susținută la nivelul blocului comunitar.
Germania, și-a exprimat opoziția, cancelarul Angela Merkel afirmând că ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial, scrie Digi24.
„Din prima zi Franța a lucrat pentru ca soluțiile pentru pandemie să devină un bun public global: distribuirea dozelor, deschiderea proprietății intelectuale, finanțarea sistemelor de sănătate. G7 trebuie să se implice”, a scris Emmanuel Macron, pe Twitter.
Un oficial de la Palatul Elysée a confirmat pentru Politico că „deschiderea proprietății intelectuale” înseamnă sprijinirea renunțării la brevete.
Citește și: VIDEO Antiaeriana rusească nu reușește să doboare o dronă turcească Bayraktar-TB2
„Renunțarea la brevete ar putea suna bine, dar nu este un glonț de argint. Acordul TRIPS oferă deja flexibilitate și dorim să ne concentrăm pe propuneri concrete, cum ar fi promovarea licențelor voluntare și a transferurilor de cunoștințe și punerea în comun a brevetelor în condiții convenite de comun acord”, a declarat, joi, președintele Consiliului European Charles Michel, înaintea summitului G7, potrivit Reuters.