Despre România în Schengen. Asta au discutat la Salzburg Ursula Von der Leyen și Karl Nehammer

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.07.2023 - 14:44
Despre România în Schengen - Foto: Profimedia Images

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cancelarul austriac Karl Nehammer au avut discuții faţă în faţă, înainte de deschiderea Festivalului de la Salzburg. Subiecte precum migrația au fost pe ordinea de zi a convorbirii dintre cei doi.

SHARE

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și cancelarul federal Karl Nehammer (lider al partidului de dreapta eursceptic ÖVP) s-au întâlnit joi dimineață, înainte de deschiderea Festivalului de la Salzburg din acest an.

Potrivit informațiilor de la Cancelaria Federală, pe agendă erau subiecte precum migrația și proiectele europene actuale.

Despre România în Schengen

Von der Leyen urma să se întâlnească apoi cu președintele Austriei, proeuropeanul Alexander Van der Bellen, tot la Salzburg. "Președintele UE, Von der Leyen, și cancelarul federal Nehammer s-au întâlnit la Salzburg", titrează Die Presse.

„Sunt în favoarea unei Uniuni Europene care să se concentreze pe sarcinile esențiale, majore. Ar trebui să se ocupe de problemele care nu pot fi reglementate la nivel național și să se concentreze din nou pe principiul subsidiarității ”, a spus cancelarul federal, într-o emisiune în care a fost prezentă, după conversația avută cu von der Leyen.

Citeşte şi: Austria, de neclintit: „România nu intră în Schengen”. Le putem cere despăgubiri de 10 miliarde €

„Problemele din sistemul de azil sunt o sarcină europeană. Prin urmare, voi continua să lupt pentru o reformă a sistemului european de azil, în special în ceea ce privește protecția frontierelor externe și cooperarea cu țări terțe sigure”, a promis Nehammer.

Dincolo de împachetarea pentru public a discuţiilor pe care cei doi le-au avut între patru ochi, este clar că discuţia s-a axat pe tema veto-ului dat de către Austria pentru aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

Cancelarul austriac pare că își menține argumentul mincinos cu privire la "valurile de migranți ilegali" care vin din România și ajung să ceară azil în Austria.

Citeşte şi: Speriată de Putin, Austria renunță la neutralitate și vrea într-o alianță militară unde e și România

Guvernul de la Viena a riscat multă încredere prin acest blocaj politic, care nu are nicio legătură cu criteriile de aderare a unei țări la spațiul Schengen.

Însă cel mai mult suferă românii și bulgarii care se consideră discriminați în cel mai josnic mod de Austria. Înainte de votul din 8 decembrie, Comisia Europeană se pronunțase deja în favoarea aderării la Schengen.

Recent, o rezoluție în Parlamentul European pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost votată de 526 de eurodeputați și doar 57 au votat împotriva admiterii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te