Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.457.087 Votanți în România
52,51 %
813.644 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Democrații au luat foc după validarea lui Amy Coney Barrett la Curtea Supremă

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 27.10.2020 - 11:11
Congresul SUA/ FOTO: Guliver/ Getty Images
Congresul SUA/ FOTO: Guliver/ Getty Images

Congresmenii Partidului Democrat au reacționat furios față de confirmarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA, mulți solicitându-i lui Joe Biden să mărească numărul de judecători ai Curții dacă va câștiga Președinția SUA, relatează Business Insider.

SHARE

Senatul a confirmat-o luni pe Barrett ca judecător al celei mai înalte instanțe americane cu 52 de voturi pentru și 48 contra, un singur legiuitor republican votând împotriva nominalizării.

Barrett a depus jurământul cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă la scurt timp după votul din Senat, fiind al treilea judecător numit de Trump în timpul mandatului său.

Ultimul președinte american care a nominalizat atât de mulți judecători pentru Curtea Supremă a fost Ronald Reagan, acesta făcând însă nominalizările pe parcursul a două mandate.

Congresmenii democrați și-au exprimat dezamăgirea și furia față de confirmarea lui Barrett de Senat atât de aproape de un scrutin prezidențial - cu doar opt zile înainte de ziua alegerilor și în timp ce unii americani votează sau au făcut-o deja.

Indignarea acestora este cu atât mai mare încât în 2016 senatorul Mitch McConnel, liderul din Senat al republicanilor, a refuzat să organizeze audieri pentru judecătorul Merrick Garland, nominalizat de președintele Barack Obama după decesul judecătorului conservator Antonin Scalia.

McConnell a ținut scaunul liber până după inaugurarea președintelui Trump, care a nominalizat un alt judecător, motivând că este inadecvat ca un judecător să fie numit într-un an electoral, mutarea acestuia fiind însă fără precedent în istoria SUA.

Mulți democrați spun acum că republicanii au făcut exact ce declarau că este nepotrivit în urmă cu doar patru ani și îi cer candidatului lor, Joe Biden, să extindă Curtea Constituțională dacă va câștiga președinția, nominalizând mai mulți judecători.

Constituția americană nu precizează numărul de judecători pe care trebuie să îi aibă curtea, lăsând la latitudinea Congresului decizia. Numărul actual de 9 judecători este o cutumă larg acceptată în „establishment-ul” politic din Statele Unite fiind stabilit prin lege încă din 1869.

Însă acum ideea de a extinde Curtea Supremă a prins avânt în rândul unor congresmeni democrați care acuză ipocrizia republicanilor, mulți considerând că un loc în Curtea Supremă le-a fost oricum „furat” după ce McConnell a refuzat să țină un vot asupra nominalizării lui Garland de către Barack Obama.

Extinderea curții („court packing”) este o idee care a fost vehiculată serios ultima dată de președintele Franklin D. Roosevelt în 1937 care a încercat fără succes să lărgească instanța de la 9 la 15 judecători, potrivit New York Times.

„Trebuie să avem un Congres pregătit să îndrepte ceea ce Curtea Supremă va face pentru a submina sănătatea, securitatea financiară și starea de bine a familiilor americane”, a declarat președintele democrat al Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, Nancy Pelosi.

Senatoarea Kamala Harris, nominalizarea lui Biden pentru funcția de vicepreședinte, a declarat la rândul său că „republicanii au ignorat voința națiunii” și că „poporul american vede această confirmare drept ceea ce este: o mișcare ilegitimă”.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar și Rashida Tlaib, legiuitoare din Camera Reprezentanților, au fost cele mai vocale privind o extindere a curții în urma confirmării judecătoarei Barrett.

„Vom lua înapoi Casa Albă și Senatul săptămâna viitoare cu un mandat răsunător din partea poporului și vom lupta împotriva instanței ilegitime aranjate de Trump”, a scris pe luni Twitter Tlaib.

„Trebuie să extindem Curtea dacă suntem serioși cu privire la schimbările pe care oamenii le revendică”, a adăugat aceasta.

Candidatul democrat Joe Biden a fost un oponent al ideii de-a lungul carierei sale.

Însă joia trecută acesta a declarat în cadrul unui interviu acordat CBS News că va constitui o comisie bipartizană pentru a analiza reformarea Curții, un termen larg care ar putea include și extinderea acesteia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te