Democrații au formulat acuzațiile împotriva lui Trump. Ce șanse sunt să fie destituit președintele

DE Adina Mutăr | 10.12.2019 - 21:42
sursă: Politico

Democraţii au anunțat marţi două capete de acuzare împotriva preşedintelui Donald Trump în cadrul procedurii de suspendare: abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, transmite FoxNews.

SHARE

Nu este clar, în acest moment, dacă articolele democraților ce vizează abuzul de putere și obstrucționarea Congresului ar putea fi modificate pentru a merge mai departe de controversele legate de Ucraina, făcând legătura cu investigația fostului procuror special Robert Mueller.

Parlamentarii nu au menționat un astfel de pas, marți dimineață, în ciuda presiunii unor democrați de a lega cele două anchete.

O aluzie a făcut Jerry Nadler, şeful Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor.

„Alegerile sunt fundamentul democraţiei şi baza statului de drept. Însă integritatea următoarelor alegeri este pusă în pericol de un preşedinte care a căutat deja o interferenţă externă în alegerile din 2016 şi 2020, şi care se ambiţionează să se plaseze deasupra ţării. De aceea trebui să acţionăm acum”, a spus congresmanul democrat.

Un grup mic de democrați ai Casei Reprezentanților au propus cenzurarea pe președintelui Donald Trump în loc de suspendare. Aceștia reprezintă circumscripțiile unde Trump a câștigat în 2016 și au insistat 11 ore ca democrații să ia în calcul și alte opțiuni de a-l pedepsi pe președinte pentru rolul său în scandalul Ucrainei, fără să se ajungă la suspendare.


Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților intenționează să voteze articolele săptămâna aceasta, trimițându-le în plenul Camerei pentru un vot final.

Doug Collins, membru de rang înalt al Comitetului Judiciar, a declarat pentru FoxNews că se așteaptă ca democrații să treacă articolele înainte de Crăciun.

Dacă aceste capete de acuzare vor fi validate de plenul Camerei Reprezentanţilor - unde democraţii au majoritate - Donald Trump va deveni al treilea preşedinte din istoria SUA pus sub acuzare de Congresul american.

Pentru a fi însă destituit este nevoie şi de votul Senatului, unde republicanii au majoritatea.

Președintele nu este de așteptat să depună mărturie în fața Senatului controlat de republicani, care este obligat să conducă un proces formal dacă i se înaintează articolele de suspendare.

Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de impeachment (punere sub acuzare și destituire) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei.

Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi, conform democraților, i-ar fi sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să insiste în privinţa acelei anchete.

Preşedintele Donald Trump a denunţat marţi acuzaţiile „ridicole” împotriva sa.

„Jerry Nadler tocmai a spus că am făcut presiuni asupra Ucrainei în vederea unei interferenţe în alegerile din 2020. Ridicol, şi el ştie că nu este adevărat”, a scris Trump pe Twitter, acuzând din nou o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva sa.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat că „preşedintele va răspunde în Senat acestor false acuzaţii şi se aşteaptă să fie exonerat, pentru că nu a greşit cu nimic”.

Investigatorul în cazul procesului de suspendare a lui Bill Clinton, Ken Starr, a declarat că în cazul lui Donald Trump nu există un sprijin bipartizan pentru acuzații. Mai mult, „nu există nicio dovadă” că președintele a comis o infracțiune sau delict.

„Acest lucru mi se pare relevant. Când un președinte a comis infracțiuni federale reale, atunci ancheta de punere în judecată este într-un context foarte clar, nu se poate baza pe interpretări și speculații”, a spus Starr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te