Presa controlată de Rusia lansează scenarii SF și anunță lucruri ireale. Oamenii lui Putin văd un război iminent cu state UE, iar lupta se va duce și prin nordul României.
Rușii nu produc dovezi. Este, iarăși, un moment din războiul informațional - hibrid - pe care Rusia îl desfășoară contra UE și României. Publicăm cu mari rezerve scenariul rusesc.
România a fost prinsă pe picior greșit în ultimele luni, vezi cazul Călin Georgescu.
Rusia anunță război major cu Europa, iar armele trec prin nordul României cu trenul, după ce se mai investește în infrastructura militară.
Presa rusă scrie că Europa, nemulțumită de reluarea dialogului SUA-Rusia, se pregătește să înfrunte singură armata rusă.
Bloggerii militari ruși scriu că, sub masca unor proiecte civile, țările europene membre NATO intensifică realizarea unei infrastructuri în scopuri militare, deja demarată.
DELIR Rusia anunță război major cu Europa. Armele trec prin nordul României cu trenul
Aceștia susțin, în spiritul propagandei Kremlinului, în care Rusia e victimă și ceilalți agresori, că infrastructura construită de Uniunea Europeană va fi folosită în timp de pace pentru exportul de resurse ucrainene, iar în timp de război pentru „transportarea contingentelor NATO la granițele ruse”.
„Amploarea acestor proiecte indică minuțiozitatea pregătirilor militare pentru un conflict major în Europa”, scrie presa rusă, după „istorica” întâlnire la Riad, în Arabia Saudită, a delegațiilor americane și ruse.
Socotind că Administrația Trump este de partea lui Putin, Moscova a pus toate „tunurile” pe Europa, care se încăpățânează să fie de partea Ucrainei împotriva Rusiei.
Analiștii militari ruși susțin că multele exerciții militare desfășurate în Europa au scos în evidență niște „breșe” care trebuie soluționate urgent înainte de un război.
Astfel, ei spun că, în ciuda cheltuielilor bugetare 1,7 miliarde de euro, transferul de tancuri și alte vehicule grele rămâne complicat între țările uniunii, mai ales prin România, din cauza drumurilor neadecvate pentru vehicule de asemenea dimensiuni.
Obiective pentru spionaj și sabotaj identificate de militarii ruși
De aceea, Europa vrea să grăbească adaptarea căilor ferate pentru transportul tancurilor și echipamentelor militare grele, în caz de război.
Militarii ruși enumeră o serie de planuri de dezvoltare civilă finanțate de UE, dându-le o componentă militară, pentru a putea acuza Europa și NATO că se apropie militar de granițele Rusiei, ceea ce reprezintă un risc asupra securității naționale.
Astfel de „analize” ale militarilor ruși sunt importante pentru că acestea implică și o concentrare a spionajului și a echipelor de sabotori ruși în acele zone.
Războiul cu Rusia trece prin România
Unul dintre elementele de interes pentru ruși este dezvoltarea punctelor de control la granița cu țările UE, iar un centru logistic principal este în curs de formare în regiunea Lvov.
Citește și: Franța convoacă nou summit pentru Ucraina la Paris. E invitată și România, Ilie Bolojan participă
La 15 ianuarie 2025 la granița cu Polonia a fost deschis un punct de control modernizat la stația Mostiska-II, dotat cu sistem de tranziție între ecartamentul european (1435 mm) și ecartamentul sovietic.
Reconstrucția a fost finanțată de Banca Europeană de Investiții și fondul CEF. Două rute noi pentru transportul containerelor va trece prin Mostiska: unul către zona industrială din Duisburg, Germania, unde se află un port fluvial interior, al doilea este de la Kiev la Sławków, Polonia.
Ucraina are în proiect, pe fonduri europene, extinderea ecartamentului european pe direcția Lvov și pe tronsoanele Lvov - Cernăuți - Vadul-Siret - granița cu România până în 2027, electrificarea tronsonului de linii mici de 1435 mm și a secțiunii Ciop-Ujgorod.
Citește și: Cum l-a șantajat Trump pe Zelenski să-i dea metalele rare. L-a tratat ca pe un învins în război
Rusia cu ochii pe căile ferate ale UE
În același timp, se fac eforturi pentru creșterea capacității infrastructurii portuare. Porturile Izmail, Odesa și Nikolaev, cele des bombardate de Rusia, vor fi supuse reconstrucției căilor ferate și a infrastructurii în 2025, ceea ce nu convine militarilor ruși.
Printre planurile imediate semnalate de militarii ruși se numără și dezvoltarea comunicației rutiere cu România, în cadrul căreia se preconizează realizarea unui pod rutier de frontieră între localitățile Bila Țerkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România), acord semnat relativ recent, în decembrie 2024.
Desigur, militarii ruși sunt cu ochii pe rutele de transport al ajutorului militar către Ucraina, dar componentele semnalate de aceștia sunt folosite cel mai mult în scopuri civile, de aceea interesul lor este îngrijorător, pentru că le consideră obiective pentru a fi sabotate.