S-au descoperit daunele cerebrale care provoacă Alzheimer. Apar la câteva ore după o lovitură la cap

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.09.2023 - 11:11
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Oamenii de știință știu deja că leziunile cerebrale traumatice (TCC) cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer, dar nu este clar de ce.

SHARE

Un nou studiu a făcut lumină în acest sens și a arătat cum factorii care stau la baza riscului de Alzheimer apar aproape imediat după o comoție cerebrală.

S-au descoperit daunele cerebrale care provoacă Alzheimer

O echipă condusă de Universitatea Purdue a dezvoltat ceea ce ei numesc un "mini-creier", care găzduiește grupuri de neuroni de șoarece cultivați alături de nutrienți într-o cameră mică. Acest dispozitiv poate fi apoi folosit pentru a examina efectele unor lovituri puternice asupra celulelor cerebrale.

"Practic, creăm un creier în miniatură pe care îl putem lovi și apoi studia", spune cercetătorul în neuroștiințe Riyi Shi, de la Universitatea Purdue.

"Cu TBI pe un cip, putem testa o mulțime de ipoteze care ar fi foarte greu de realizat pe animale vii".

Citește și: Detectare timpurie la boala Alzheimer. Fluctuaţia rapidă a nivelului lipidelor în sânge e un semn

După ce au supus mini-creierul lor la trei lovituri cu o forță de 200 g - fiecare similară unei lovituri în cap care ar putea provoca comoție la un sport precum rugby-ul - cercetătorii au observat că celulele au produs o creștere a acroleinei, care a fost legată anterior de deteriorarea celulelor și de boli neurodegenerative.

Loviturile repetate la cap cresc riscul de Alzheimer

După lovituri repetate s-a observat, de asemenea, o creștere a proteinelor amiloide beta 42 prost pliate, declanșată de creșterea acroleinei. Aceste proteine se regăsesc în creierul persoanelor care suferă de boala Alzheimer; acestea sunt două semnale de risc cheie, ambele în primele 24 de ore de la simularea loviturilor la cap.

Citește și: Vrea să modifice genetic omul. Un cercetător chinez controversat are o soluţie la maladia Alzheimer

Vestea bună este că aceste noi cunoștințe ar putea ajuta la tratarea bolii. Testele ulterioare efectuate de cercetători au arătat că medicamentul hidralazină, utilizat deja pentru tratarea hipertensiunii arteriale și cunoscut pentru că vizează acroleina, ar putea reduce nivelurile de acroleină după o lovitură de comoție.

"Acroleina este dependentă de timp - cu cât este mai mult timp acolo, cu atât mai multă agregare AB42 va provoca", spune Shi. "Aici arătăm că, dacă reducem acroleina cu acest medicament, putem reduce inflamația și agregarea AB42".

Deși învățăm tot timpul mai multe despre Alzheimer, încă nu este pe deplin clar cum se declanșează și se răspândește boala, ceea ce, la rândul său, face foarte dificilă dezvoltarea unui tratament. Descoperirile despre căile neuronale cheie care cresc riscul de Alzheimer, cum ar fi cea de aici, ar trebui să ajute.

Iar cu acest mini-creier, oamenii de știință au ceva ce pot lovi în mod repetat cu ajutorul unui mecanism pendular și apoi pot observa cu atenție prin studierea celulelor la microscop și apoi prin îndepărtarea lor pentru analize suplimentare.

"Mulțumită acestui dispozitiv, oamenii ar trebui să știe că, atunci când suferiți o comoție, nu mai aveți la dispoziție 10 ani până când veți vedea daunele", spune Shi.

"Ceasul începe să ticăie imediat, iar dacă vrem să facem ceva în această privință, trebuie să acționăm rapid", potrivit sciencealert.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te