Curtea Supremă a Marii Britanii: Suspendarea Parlamentului, ilegală. Care sunt alternativele Brexit

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.09.2019 - 20:56

Lady Hale, preşedinta Curţii Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanţa a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului, decisă de premierul Boris Johnson, a fost o acţiune „nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

SHARE

Drept urmare, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat că membrii instituției se reunesc miercuri.

Primul ministru este în prezent la New York, la Adunarea Generală a ONU, unde avea programată o întâlnire cu președintele american, Donald Trump. Acesta, fiind și el sub presiunea unei suspendări dorită de democrați în „afacerea Biden-Ucraina”, a declarat, ca sprijin pentru Johnson, că așteaptă cu nerăbdare să semneze un acord de comerț „excepțional” post Brexit cu Marea Britanie.

Pentru Boris Johnson, hotărârea Curții Supreme are efect devastator, fiind asaltat de pe toate eșichierele politicii britanice, cu Parlamentul urmând să-și reia mâine dimineață activitatea, posibil cu punerea în discuție a unui vot de încredere.

Johnson se va întoarce la Londra în această seară, pentru a-și calcula următoarea mișcare, apoi îi va înfrunta pe parlamentarii care îi vor cere capul.

Liderul Laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat că Marea Britanie se confruntă cu un „moment extraordinar”, după ce Curtea Supremă a decis că prorogarea Parlamentului de către Boris Johnson a fost ilegală.

În discursul său la Conferința anuală a Partidului Laburist, din Brighton, Corbyn i-a cerut  lui Johnson să demisioneze.

Liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, i-a cerut lui Boris Johnson să-l demisioneze pe Dominic Cummings – socotit a fi responsabil de strategia defectuoasă a premierului. El a declarat că  alegerile anticipate din noiembrie par acum „inevitabile”, întrucât Westminster-ul „coboară într-un haos fără precedent”.

Prezentatorul „Good Morning Marea Britanie”, Piers Morgan, a comentat că, „mințind-o pe Regină, Johnson a mers prea departe. „A comis o trădare. În vremurile vechi, ar fi fost dus în Turn.”   

 

 Variante pentru Brexit în urma deciziei Curții Supreme

 

Alegeri anticipate. Decizia instanței le oferă parlamentarilor oportunitatea de a forța pentru ceea ce au legiferat deja, anume că, dacă Johnson nu încheie un acord la summitul UE din 17-18 octombrie, atunci trebuie să ceară o întârziere. „Brexit fără acord” nu intră în discuție.

Premierul nu vrea să cedeze la varianta sa, cu acord sau fără, la 31 octombrie Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Parlamentarii au acum mai mult timp și mai multe instrumente de presiune să-l facă pe Johnson să se supună, inclusiv printr-un vot de neîncredere în Guvern, un pas care ar duce Regatul Unit către alegeri anticipate.

Nu este clar când Partidul Laburist, de opoziție, va apela la un astfel de vot de neîncredere.

Dacă Johnson pierde și niciun alt lider al Conservatorilor nu ar reuși să obțină o majoritate în termen de 14 zile pentru o nouă administrație, alegerile ar fi declanșate în 25 de zile lucrătoare – după termenul limită pentru Brexit, la 31 octombrie. Ar fi nevoie de o cerere de amânare a Brexit.

O cale către alegeri anticipate ar fi votul majorității simple în Parlament. Dacă se va susține această opțiune miercuri, alegerile ar putea fi organizate până la 31 octombrie - ziua în care Guvernul spune că Marea Britanie trebuie să părăsească UE.

O alegere după 31 octombrie - presupunând că Marea Britanie rămâne în UE - ar putea submina șansele lui Johnson de a câștiga o majoritate parlamentară, deoarece mulți susținători ai Brexit ar defecta spre Partidul Brexit, împărțind votul.  

Fără Brexit. Strategia liderului laburist, Jeremy Corbyn, este ca, în cazul în care câștigă alegerile, va renegocia acordul Brexit și apoi va organiza o conferință specială pentru a decide poziția partidului - fie pentru a părăsi UE cu un acord, fie un al doilea referendum.

Rezultatul oricărui al doilea referendum rămâne greu de prevăzut, deoarece sondajele de opinie au arătat doar fluctuații minore în opiniile alegătorilor cu privire la Brexit de la referendumul din 2016. Poate prezența ar fi mai mare de data asta.

Dar un nou referendum s-ar putea organiza abia după șase luni.

„Opțiunea” premierului. Johnson a sfidat hotărârea judecătorească susținând că el dorește să ajungă la un acord de ieșire cu UE, dar că instanța i-a împiedicat eforturile, adăugând că situația implicită era ca Brexit-ul să aibă loc pe 31 octombrie.

„După cum prevede legea în prezent, Marea Britanie părăsește UE la 31 octombrie, dar va fi interesant pentru noi cum să obținem un acord bun. Ar trebui să avem alegeri anticipate”, a spus Johnson, aflat la New York.

O sursă din Downing Street a spus că nu va demisiona. Se va întoarce la Londra și va cere o întrunire de urgență a Cabinetului marți seara.

Oponenții se tem că Johnson a lucrat la găsirea unei lacune pentru a evita legislația pe care Parlamentul a adoptat-o - forțând o întârziere, cu excepția cazului în care ajunge la o înțelegere.

Dacă va ajunge la alegeri înainte de 31 octombrie, Johnson speră că va avea noi susținători pentru o strategie agresivă de Brexit.

Brexit cu acord. Johnson a spus în repetate rânduri că va încerca să obțină un acord la un summit al UE din 17-18 octombrie, deși UE a fost mult mai puțin pozitivă asupra șanselor sale.

Negociatorul UE, Michel Barnier, a pus, luni, sub semnul îndoielii probabilitatea unei înțelegeri și a reafirmat faptul că blocul nu poate fi de acord cu cererea Londrei de a înlătura „problema” irlandeză, lăsând posibilitatea unei eventuale reinstituiri a  controalelor la frontieră.

Alternativa lui Johnson este una singură: Să riște.      

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te