Cum vrea Ungaria să „spargă” blocada austriacă pentru ca România să adere la Schengen în 2024

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.06.2024 - 15:17
Cum vrea Ungaria să „spagă” blocada austriacă pentru ca România să adere la Schengen în 2024 - Foto: Profimedia images

Cum vrea Ungaria să „spargă” blocada austriacă pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengen. Ungaria, care va prelua președinția Consiliului UE în iulie, și-a asumat obiectul de a realiza aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen prin negocieri eficiente cu Austria

SHARE

Janusz Boka, ministrul afacerilor europene al Ungariei, a subliniat marți la Bruxelles că extinderea spațiului Schengen pentru cele două țări nu este una dintre cele șapte priorități principale ale președinției ungare, dar va fi o sarcină importantă în timpul mandatului lor semestrial.

Cum vrea Ungaria să „spargă” blocada austriacă pentru ca România să adere la Schengen în 2024

Bulgaria și România au devenit „parte” a zonei „Air Schengen” printr-un acord periculos cu Austria la sfârșitul lunii martie.

Discuțiile pentru includerea frontierelor terestre în spațiul fără vize au fost sistate din capul locului de Austria fără a se stabili un termen limită clar.

În ciuda opoziției Austriei, care a menținut un drept de veto asupra acestui proces, Ungaria dorește să faciliteze un consens între statele membre pentru a permite extinderea Schengen.

Ministrul Boka a subliniat și alte priorități ale președinției ungare, cum ar fi consolidarea cooperării în domeniul apărării, stoparea migrației ilegale și extinderea Uniunii Europene, subliniind că acestea vor fi tratate cu scopul de a asigura securitatea și stabilitatea în Europa.

Citește și: Vis interzis pentru România în Schengen. Extremiștii pro-Putin au câștigat alegerile Austria

"Ne-am stabilit obiectivul de a promova procesul de extindere a spațiului Schengen și de a ajunge la un consens cu privire la includerea frontierelor terestre ale Bulgariei și României", a declarat marți, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene Janusz Boka, cu ocazia prezentării priorităților președinției semestriale, potrivit publicației bulgare Dnevnik.

Ce obiective și-a setat Ungaria pentru Europa

Președinția ungară a anunțat șapte priorități-cheie pentru viitorul său mandat la conducerea consiliilor statelor membre:

- un nou acord european privind competitivitatea
- consolidarea cooperării în domeniul apărării
- stoparea migrației ilegale extinderea UE
- viitoarea politică de coeziune
- o politică agricolă comună orientată către fermieri

Ministrul Boka a declarat că toate subiectele principale vor fi "interpretate prin prisma obligației UE de a garanta securitatea și pacea în Europa".

"Dorim să găsim soluții reale la problemele reale ale Europei", a declarat Boka, promițând că Budapesta va lucra în mod loial cu toate statele membre și va fi un intermediar onest pentru a găsi soluții între ele.

De asemenea, Ungaria va organiza conferințe interguvernamentale pentru Macedonia de Nord și Albania și va sprijini deschiderea unui nou grup de capitole pentru Serbia, în cadrul eforturilor de a sprijini integrarea acestor state în UE.

Sloganul președinției este o versiune editată a sloganului de campanie al președintelui Donald Trump pentru participarea sa la alegerile prezidențiale din 2011, "Making America Great Again". În versiunea maghiară, acesta este interpretat ca "Make Europe great again" (Să facem Europa măreață din nou).

Ce motive invocă Austria pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la „Schengen-ul terestru”

Austria continuă să umilească România și să ne țină total nejustificat la porțile Schengen-ului terestru, cel care este cel mai afectat de blocada lui Nehammer și Karner.

Citește și: Nehammer, ce nu vrea România-n Schengen, propunere șoc: Migranții, deportați într-un stat din Europa

Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru. Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne continuă să-și bată joc de milioane de români declarând că "ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu toate frontierele la Spaţiul Schengen", menţionând că "va continua colaborarea pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen".

"Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem", a declarat Gerhard Karner în luna aprilie 2024.

Nehammer nu cedează pe Schengen. "Poziția Austriei rămâne neschimbată".

Cancelarul austriac susține că „Schengen” nu funcționează în acest moment, deoarece 11 din cele 17 state membre Schengen efectuează controale la frontierele interne", a spus cancelarul austriac.

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții afgani”

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții”, spune ministrul austriac de interne. El a susținut că au fost deportați mai mulți cetățeni români decât migranți ilegal.

Citește și: Ușa Schengen închisă! Austria cere deportarea copiilor de migranți, care vin și din România

Minciuna austriacă ne ține în afara Schengen. Cifrele adevărului

Potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe - FRONTEX, rutele migranților sunt:

  1. Ruta Central Mediteraniaină - Tunisia -Italia - unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.

  2. Ruta prin Balcanii de Vest - Serbia - Croația - unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.

  3. Ruta prin Estul Mediteranei - Turcia - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.

  4. Ruta prin Vestul Mediteranei - Maroc - Spania - unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie - iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.

  5. Ruta Est Europeană - Belarus -Polonia/ Belarus - Lituania - unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.

  6. Ruta Circulară - Albania - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.

  7. Ruta prin Marea Neagră - România și Bulgaria - unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te