ANALIZĂ / Cum s-a transformat economia Chinei în ultimii 30 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.06.2019 - 16:27
Foto: Guliver / Getty Images

Guvernul chinez refuză să vorbească despre represiunea din Piața Tiananmen, de acum 30 de ani. Când sunt întrebați de jurnaliști, oficialii de la Beijing invocă boom-ul economic pe care l-a cunoscut China în ultimele decenii.

SHARE

Jurnaliștii postului american de televiziune CNBC au publicat, pe site-ul instituției media, o analiză dedicată modului în care a evoluat economia Chinei. Analiza conține patru grafice extrem de relevante în context.

Migrația urbană

În 30 de ani, China s-a transformat, dintr-o țară cu populație predominant agrară, într-una predominant urbană. Acest lucru se datorează consolidării politicilor de diversificare a agriculturii și exploziei numărului de imigranți, care s-au stabilit în centrele economice ale țării.

Îîn aceste orașe, PIB-ul a explodat. Acum 30 de ani, Shenzhen era un oraș de mici dimensiuni. Astăzi, este un centru tehnologic și unul dintre cele mai puternice orașe din China.  

Cele mai mari orașe din China

În 1989, cele mai mari cinci orașe după Produsul Intern Brut au fost Shanghai, Beijing, Chongqing, Guangzhou și Tianjin, potrivit analizei jurnalistului chinez Wu Xiaobo, specializat în domeniul economic.

În 2017, Shanghai și Beijing au rămas primele locuri, dar Shenzhen a urcat pe locul al treilea. Pe lângă politicile guvernamentale favorabile, Shenzhen a beneficiat de proximitatea cu centrul financiar din Hong Kong. Orașul găzduiește giganți chinezi, inclusiv Huawei și Tencent.

Parteneri comerciali globali

Statele Unite și China sunt, de mai bine de un an, într-un război comercial, care a costat ambele economii și a afectat comerțul global. Motivul este evident din tabelele de mai jos. SUA este cel mai mare importator al produselor chinezești.

Exporturile Chinei

1992                                               2017

 

Turiștii chinezi

O imagine obișnuită peste tot în lume este cea a turiștilor chinezi care-și fac selfie. Acum trei decenii în urmă, imediat după Piața Tiananmen, aest boom nu era foarte vizibil la orizont.

Institutul de cercetări în domeniul turismului din China, cu sediul în Hamburg (Germania), sau COTRI, prognozează că 180 de milioane de chinezi vor călători în străinătate în 2019.

În 1991, cifra a fost de 2,13 milioane. Wolfgang Georg Arlt, directorul COTRI, spune că nu există statistici pe care să ne putem baza, pentruanii 1989 și 1990. "China a fost evitată de comunitatea globală, ca reacție la ce s-a întâmplat în Piața Tiananmen în iunie 1989. Oricum, China nu avea rezerve valutare. Numărul de plecări era cu mult sub două milioane, poate chiar sub un milion", a declarat el postului de televiziune CNBC.

SUA și alte țări au impus sancțiuni împotriva Chinei după represiunea din Piața Tiananmen, iar creșterea economică a scăzut de la 11,2%, în 1988, la 4,2%, în 1989, și la 3,9%, în 1990.  

Creșterea PIB-ului a revenit la 9,3%, în 1991, și de atunci a crescut anual, uneori s-a și dublat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te