Cum au încetat investigațiile asupra lui Frank Timiș din Statele Unite, Marea Britanie și Elveția

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.07.2025 - 06:32
Omul de afaceri româno-australian Frank Timiș Foto: NWR
Omul de afaceri româno-australian Frank Timiș Foto: NWR

Investigațiile asupra omului de afaceri româno-australian Frank Timiș, din Statele Unite, Marea Britanie și Elveția au fost toate abandonate, conform Africa Intelligence.

SHARE

Investigațiile din Statele Unite, Mare Britanie și Elveția, asupra omului de afaceri româno-australian Frank Timiș, legate de concesionarea exploatării unor perimetre de petrol și gaze din Senegal, în 2014, au fost abandonate, conform Africa Inteligence. 

Investigațiile au fost declanșate în 2020 după ce Frank Timiș a fost acuzat că ar fi obținut ilegal concesiunea pentru exploatarea a două perimetre de gaze din Senegal. Concesiunea a fost vândută ulterior către Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP).

Cum au încetat investigațiile asupra lui Frank Timiș din Statele Unite, Marea Britanie și Elveția

Dar anchetele efectuate de Departamentul de Justiție al SUA și de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) din Regatul Unit au fost abandonate în luna ianuarie a acestui an, respectiv iulie 2024 fără niciun anunț oficial.

Contactate de jurnaliștii de la Africa Intelligence, autoritățile americane nu au rfăcut comentarii.

SFO din Marea Britanie a declarat că nu va confirma și nici nu va infirma existența investigațiilor care îl vizează pe Timiș.

Pe lângă Statele Unite și Regatul Unit, omul de afaceri, care locuiește la Lucerna, în Elveția, din 2017, a intrat, de asemenea, în atenția justiției federale elvețiene, în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost inițiată de procurorul Gérard Sautebin. Dar și aceasta a fost închisă. Oficiul Procurorului General al Elveției a declarat pentru Africa Inteligence că "după efectuarea investigațiilor necesare, OAG a emis o ordonanță de clasare în ianuarie 2024 în legătură cu procedurile penale împotriva unor persoane necunoscute".

Timiș a salutat decizia de a renunța la proceduri, dar este îngrijorat de problemele sale cu autoritățile fiscale senegaleze.

Notificarea fiscală oficială primită de Timiș la sfârșitul anului 2024 este în prezent o procedură administrativă.  

Un document al autorității fiscale senegaleze, datat 27 decembrie 2024 și intitulat „notificare de impozitare automată”, obligă Timis Corporation la plata a 159 de miliarde de franci CFA (240 de milioane EUR). Inspectorii fiscali consideră că suma corespunde unor restanțe de plată acumulate de această societate, care este bine cunoscută în lumea afacerilor din Senegal.

Cum au decurs discuțiile cu BP în 2019

La cererea gigantului britanic BP, președintele Senegalului din acea perioadă (2019) Macky Sall, a fost de acord să se întâlnească și să discute cu Frank Timiș și partenerul său Aliou Sal, conform Africa Intelligence
Directorul general al grupului BP, Bob Dudley, a profitat de ocazie. Aflat la New York, pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președintele senegalez Macky Sall a acceptat să se întâlnească cu CEO-ul companiei petroliere pe 24 septembrie, înainte de înlocuirea sa iminentă cu Bernard Looney. Potrivit informațiilor Africa Intelligence , întâlnirea s-a axat în mare parte pe un raport publicat în iunie 2019 cu privire la presupusele sume pe care omul de afaceri, fratele președintelui, Frank Timiș și partenerul său, Aliou Sall, ar fi putut să le câștige din exploatarea câmpului de gaze Tortue operat de BP.

Președintele Sall i-a reproșat lui Dudley eforturile minime depuse de grupul său pentru a apăra guvernul senegalez în timp ce acesta se confrunta cu un val de critici din partea societății civile și a mass-mediei locale. 
Singura mișcare a BP a fost emiterea unei declarații de presă în care se afirma că suma redevențelor pe care BBC susținea că Timis și Sall le-ar putea obține din proiect era "absurdă".

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te