Cum a reușit Matteo Messina Denaro, capul Mafiei siciliene, să se ascundă de poliție 30 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2023 - 11:19
Fețele lui Matteo Messina Denaro- Foto: www.corriere.it

Mafiotul sicilian, care s-a lăudat că „am umplut singur un cimitir”, a reușit să rămână ascuns fără să fie nevoit să se îndepărteze prea mult de casă, scrie „The Guardian”.

SHARE

Când șeful Cosa Nostra Salvatore „Totò” Riina a fost arestat în 1993, după 23 de ani de când se afla pe lista celor mai căutați, el locuia confortabil în Palermo, împreună cu soția și cei patru copii. Treisprezece ani mai târziu, Corleone, tovarășul său, care trăia ca un ascet, mânca brânză și cicoare și citea Biblia, într-o colibă de cioban din apropierea locului unde se născuse, a fost doborît.

Ani de zile, un singur membru al grupării Riina, responsabil pentru sute de morți, inclusiv judecători, preoți și politicieni, a rămas în libertate. Cunoscut pentru bogăția și dragostea pentru mașinile rapide, care avea numeroase iubite și îi plăceau lucrurile frumoase din viață, a reușit totuși să se ascundă de anchetatori fără să plece departe de casă.

Bărbatul, care s-a lăudat cândva că „a umplut singur un cimitir”,  a reușit să se protejeze de autorități pentru că încă mai impunea respect și loialitate oamenilor de pe teritoriul său, orașul Castelvetrano, din provincia Trapani. Sute de polițiști au fost implicați în căutarea sa de-a lungul anilor fără succes. O serie de arestări ale unor apropiați, printre care și sora lui Patrizia, au stârnit speranțe că plasa se închide, dar nimeni nu a vorbit.

„Dacă i-ai întreba unde este Matteo Messina Denaro, oamenii ar spune, fie este mort, fie se află în provincia Trapani”, a spus Giacomo di Girolamo, autorul unei biografii a lui Denaro numită „The Invisible”. „Nu era unul dintre acei mafioți care plecau în străinătate, în Brazilia sau în nordul Europei. Nu avea nevoie să-și construiască un buncăr ca șefii ‘Ndranghetei din Calabria. A fost protejat pe teritoriul său.”

Anchetatorii l-au descris drept un personaj care combina calitățile vechii și noii Mafii. „La fel ca vechii mafioți, el vede Mafia ca pe un stat superior, care implică câțiva aleși demni de onoare”, spune în 2014 Teresa Principato, fost magistrat și membru al Direzione Nationale Antimafia (DNA), care a fost pe urmele lui pentru decenii. „Le permite să intre doar celor apropiați. Dar este și modern... Este lacom, nemilos, care face bani, care se va implica în orice afacere care face profit – iar metodele lui funcționează.”

Statutul lui Denaro în cadrul organizației a fost mult timp subiect de speculații. Era băiatul de aur al lui Toto Riina, apropiat de ferocii frați Graviano din Brancaccio, o suburbie a Palermo. „Dacă mi se întâmplă ceva”, a spus Riina, „Matteo și Giuseppe [Graviano] știu totul”. După arestarea marilor capi, comisia centrală de decizie a Cosa Nostra a încercat să numească un nou șef, dar de fiecare dată anchetatorii au reușit să-i împiedice.

Deși tatăl său, Ciccio, era un capo al vechii școli, se spunea că Denaro, cunoscut sub numele de „U Siccu” („Slăbănogul”), nu avea calitățile de a fi un șef tradițional. Era prea arătos, iar obsesia lui pentru jocuri era problematică. (o altă poreclă  a sa era „Diabolik”, după un personaj de benzi desenate).

„A devenit parte din grupul Corleone, dar a fost un șef foarte modern în anumite privințe”, spune Di Girolamo. „Nu era căsătorit, dar a avut un copil cu partenera său. Asta ar fi fost de neconceput pentru un șef al Mafiei de stil vechi. De asemenea, în timp ce vechii șefi erau atașați de riturile și capcanele religiei, el se declara agnostic, dacă nu chiar ateu.”

Mafia a fost întotdeauna pricepută să se adapteze vremurilor, iar puterea de durată a lui Denaro a fost legătura sa cu „zona gri” în care crima organizată coexistă cu politica și afacerile. După cum spune expertul în mafie, John Dickie, în cartea sa „Mafia Republic”, zona gri este „o zonă a societății în care complicitatea cu capii este greu de detectat și în care parteneriatul dintre capi și oameni de afaceri, sau dintre pistol și laptop, nu este în niciun caz întotdeauna înclinat în favoarea celui dintâi”.

Un criminal sângeros

Bogăția imensă a lui Denaro a venit din investițiile sale în energie și deșeuri, el infiltrăndu-se cu succes în administrația locală pentru a obține controlul asupra unor contracte importante de construcții. În urmă cu trei ani, un antreprenor de parc eolian a fost arestat pentru că l-a finanțat pe Denaro. Deși relațiile de afaceri ale Mafiei sunt în mare parte în sfera legitimă, ele sunt încă susținute de amenințarea violenței.

Cosa Nostra a provocat mânia Statului prin asasinarea a doi judecători anti-mafie foarte admirați, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992.

După arestarea lui Riina, Denaro a fost implicat în atentatele cu bombă din 1993, când Cosa Nostra a vizat locuri de importanță culturală și turistică de pe continent – în Milano, Florența și Roma – pentru a încerca să forțeze Statul să abroge legile anti-mafie.

Ultima apariție confirmată a lui Denaro înainte de arestarea sa la Palermo, luni, 16 ianuarie, a fost în Toscana în 1993, în perioada în care explozibilii dintr-un Fiat parcat au fost detonați în fața Galeriei Uffizi, ucigând trei persoane, rănind peste 40 și distrugând opere de artă neprețuite.

El a fost, de asemenea, implicat într-una dintre cele mai îngrozitoare crime ale campaniei clanului Corleone: răpirea și uciderea ulterioară a lui Giuseppe di Matteo, în vârstă de 11 ani, fiul unui mafiot care furnizase dovezi Statului. Denaro făcea parte dintr-o bandă care l-a ținut pe băiat în diferite locații din vestul Siciliei, timp de doi ani, pentru a face presiuni asupra tatălui său să retracteze. În cele din urmă băiatul a fost sugrumat și corpul său dizolvat în acid.

Citește și: Putin se retrage în 2023. Nu vrea să riște o lovitură de stat, să sfârșească precum Gaddafi

Deși nu există nicio îndoială că capturarea unui criminal în masă este un triumf pentru forțele de ordine, unii sunt reticenți în a sublinia importanța de astăzi a lui Denaro. „Nu a fost niciodată șeful”, spune Principato. „El a fost membru al Comisiei, dar acesta este un lucru diferit. Nu a preluat niciodată Palermo, dar a rămas șeful regional la Trapani.”

Principato și-a petrecut ani de zile urmărindu-l pe Denaro, după ce a spus că a fost tratat în diferite clinici din nord. Riina a continuat să conducă organizația din interiorul închisorii, în ciuda condițiilor de înaltă securitate care țineau prizonierii izolați și vizitele strict limitate. (Mâna dreaptă a lui Riina, Bernardo Provenzano, a fost de asemenea aproape prins după ce a călătorit la Marsilia pentru a se trata pentru cancerul de prostată.) Dacă Denaro va continua să exercite vreo influență asupra Cosa Nostra va depinde probabil de sănătatea sa.

Citește și: Ce se întâmplă cu bacșișurile: cum le dai, cum le iei și cu ce rămân cei care le primesc și statul

Unii spun că Denaro, după ani în care a scăpat de autorități, a vrut să fie prins pentru a-și putea trăi ultimele zile în spital. Indiferent dacă este sau nu adevărat, inelul său de protecție a eșuat în cele din urmă. Și, din moment ce încercările de a schimba Comisia din fruntea Mafiei au fost dejucate, în acest moment, nu există nimeni care să-i ia locul.

Nino di Matteo, un fost procuror anti-mafia din Palermo, care lucrează în prezent în înaltul consiliu al justiției, a declarat: „Este o veste grozavă, dar succesul statului va fi complet doar atunci când vom putea înțelege ce rol are Matteo Messina. Denaro a participat la atentatele cu bombe din 92-93. De asemenea, este important să aflăm cum a reușit să rămână fugar din justiție timp de 30 de ani și cine l-a protejat.

Arestarea de astăzi este un pas important înainte, dar ar fi o greșeală să credem că, odată cu ea, lupta împotriva Mafiei s-a încheiat. Cu siguranță Matteo Messina Denaro a fost cel mai important membru al Mafiei încă în libertate – dar experiența ar trebui să ne învețe că Cosa Nostra este capabilă să se regrupeze, să se reorganizeze și să se relanseze.

Crearea de legături cu afacerile și, în unele cazuri, cu politica, a fost întotdeauna în ADN-ul Cosa Nostra. Cred că Matteo Messina Denaro știe multe despre aceste legături și ar fi un mare pas înainte dacă ar decide să colaboreze cu justiția și să spună adevărul despre ceea ce știe.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te