Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.01.2025 - 19:01
Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii - Foto:Wikipedia/Public Domain (imagine cu caracter ilustrativ)
Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii - Foto:Wikipedia/Public Domain (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii

SHARE

Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii. Scandal în Polonia, unde un general a fost demis după ce mine antitanc au fost găsite la IKEA. 

Ministrul polonez al apărării a demis un general de rang înalt care ar fi responsabil pentru pierderea a sute de mine antitanc care au fost găsite în cele din urmă, în apropierea unui depozit IKEA.

Cum a fost posibil ca la Ikea să se găsească mine antitanc? S-a lăsat cu demisii

„Dorim să vă informăm că la 9 ianuarie 2025, prin decizia ministrului apărării, șeful Inspectoratului de Sprijin, general-maior Artur Kępczynski, a fost demis din funcție”, a anunțat ministrul polonez al Apărării, conform Profit.ro.

Sarcina lui Kępczyński ca șef al Inspectoratului de Sprijin era, printre altele, de a gestiona sistemul de sprijin logistic. Declarația oficială nu detaliază motivele demiterii, însă presa locală a legat-o de dispariția minelor antitanc, în iunie 2024, pe care Kępczyński ar fi ascuns-o superiorilor săi.

Potrivit presei, soldații nu au reușit să descarce o parte a unui tren care transporta în total peste 1.000 de tone de explozibili, iar minele antitanc au continuat să circule prin țară, înainte de a dispărea. Pe hârtie, au fost furnizate informații false cu privire la numărul de mine.

Citeşte şi: Europa, în gardă pentru al Treilea Război Mondial. Cum se pregătesc statele pentru atacul Rusiei

Însă oficialii se pare că au devenit conștienți de problemă atunci când armele au fost găsite în zona unui depozit IKEA, moment în care cineva a sunat armata pentru a întreba „când își vor ridica minele”.

Anul trecut a fost deschisă o anchetă în această privință, care este în curs de desfășurare, a declarat vineri procuratura.

Patru soldați polonezi sunt acuzați de neglijență în serviciu, au anunțat vineri procurorii, după ce armata a pierdut urma a 240 de mine antitanc, în iulie, care au fost găsite ulterior într-un vagon de tren în apropierea unui depozit aparținând retailerului suedez de mobilă IKEA.

Citeşte şi: VIDEO De ce tancurile Abrams ale SUA și Leopard ale Germaniei au fost spulberate de Rusia în Ucraina

„Suspecții sunt patru soldați, cazul se referă la neglijență în serviciu privind descărcarea unui transport de muniții. Riscă până la 5 ani de închisoare”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al biroului procurorului districtual din Poznan, Lukasz Wawrzyniak.

„Niciunul dintre suspecți nu a pledat vinovat”, a precizat oficialul.

Acesta a explicat că o încărcătură de mine transportată pe calea ferată de la Hajnowka, la granița de est a Poloniei, către un depozit de muniție din Mosty, în vest, nu a fost descărcată complet atunci când a ajuns la destinație.

Transportul a avut loc între 4 și 7 iulie. Prin urmare, o parte din încărcătură - 240 de mine antitanc - s-a deplasat și a fost găsită abia pe 16 iulie într-o garnitură de tren în apropierea unui depozit de mobilă.

Ridicate de poliţia militară

„Toate elementele au fost sigilate și au fost imediat securizate de armată”, a precizat Wawrzyniak. Directorul general al IKEA Industry Polonia, Malgorzata Dobies-Turulska, a confirmat că armata a ridicat explozibilii din unul dintre vagoanele care au ajuns la un depozit aparținând IKEA Industry Orla.

„Marfa a fost ridicată de poliția militară în aceeași zi. Cooperarea cu poliția militară a decurs foarte bine”, a spus ea. Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a dat asigurări că au fost luate toate măsurile corespunzătoare după incident.

„Supravegherea civilă a jucat un rol-cheie în această chestiune... În primul rând, procedurile de securitate, procedurile explicative, acțiunile corective legate de pregătire, instruire, trimiterea inspecțiilor corespunzătoare și tragerea concluziilor personalului”, a declarat el vineri la radioul privat RMF.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te