Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari? A vrut să iasă la pensie la 45 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.08.2024 - 17:22
Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari? A vrut să iasă la pensie la 45 de ani, fixându-și ca obiectiv adunarea unei sumă minimale. Dar cum nu era vreun pensionar „special” din România, a ales o soluție care i-a inspirat pe unii, însă i-a îngrozit pe alții.

SHARE

Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari? Un japonez a șocat recent internetul după ce a anunțat că a reușit să strângă suma respectivă în ultimele două decenii, cu scopul de a se pensiona mai devreme de la slujba sa stresantă. Ceea ce i-a uimit pe mulți a fost modul în care a putut să adune acea sumă.

Cum a economisit un bărbat 640.000 de dolari? A vrut să iasă la pensie la 45 de ani

Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, care nu și-a dat numele, dar a postat sub pseudonimul „Omul care va demisiona cu siguranță”, a anunțat pe rețelele de socializare că a obținut în sfârșit FIRE (n.r. - independența financiară, pensionarea anticipată) după ce și-a dedicat ultimii douăzeci de ani și zece luni acestui obiectiv. 

Ca rezultat al acestui efort el a reușit să economisească 132 de milioane de yeni, adică aproximativ 640.000 de dolari, scrie odditycentral.com.

La începutul anilor 2000, el a reușit să își asigure un loc de muncă stabil, dar foarte solicitant, în care era nevoit în mod constant să facă ore suplimentare, uneori după miezul nopții.

Citește și: O nouă categorie de pensionari va avea pensie mai mică la recalculare. Ce au muncit? Câți ani?

Avea un salariu decent de aproximativ 32 000 de dolari pe an, așa că, în loc să renunțe la slujbă și să caute ceva mai puțin stresant, a decis să treacă peste toate greutățile și să economisească cât mai mulți bani pentru a se putea pensiona mai devreme.

Cu toate acestea, nivelul sărăcăcios de trai pe care l-a îndurat de-a lungul ultimilor 20 de ani, a făcut o mulțime de oameni să se întrebe dacă eforturile sale au meritat.

În încercarea sa de a economisi cât mai repede 500.000 de dolari - ținta inițială pe care o avea - japonezul și-a schimbat complet stilul de viață.

Așa a arătat dieta zilnică a bărbatului, timp de 21 de ani - Foto: odditycentral.com

A renunțat la apartamentul închiriat, alegând în schimb să locuiască într-un dormitor de bază al unei companii, unde plătea doar 190 de dolari) pe lună.

În plus, în loc să cumpere electrocasnicele și mobila de care avea nevoie, el a căutat să le găsească prin locurile unde oamenii le aruncă, de obicei, pe cele vechi. De asemenea, nu folosea niciodată aer condiționat vara și folosea doar pături sau exerciții fizice, pentru a se încălzi iarna.

Cu toate acestea, dieta sa a fost cea care a suferit cele mai drastice schimbări. Din fotografiile pe care bărbatul le împărtășea în mod regulat pe rețelele de socializare cu alți aspiranți la FIRE, se poate vedea că mesele sale constau, în principal, din orez fiert și bucăți mici de fructe sau legume. 

Citește și: Câți români iau pensii și indemnizații prevăzute prin legi speciale? Care este valoarea lor lunară?

Cu toate acestea, în zilele extrem de grele, cina lui consta într-o simplă băutură energizantă. Bărbatul în căutarea pensionării anticipate a mai folosit cupoane de reducere, pentru a obține cele mai ieftine produse posibile. 

Pentru a se distra cu bani puțini, acesta își petrecea serile în dormitorul său uitându-se la filme artistice sau documentare despre viața din pușcării, glumind că viața sa este foarte asemănătoare cu cea a unui deținut.

La începutul acestui an, după mai mult de două decenii de mese sărăcăcioase și trai la limita subzistenței, bărbatul a anunțat că și-a atins obiectivul revizuit de a aduna 640 000 de dolari, ceea ce i-a permis să se pensioneze mai devreme. 

Ca un bonus, experiența sa unică l-a inspirat, de asemenea, să scrie o carte despre realizarea FIRE, care s-a dovedit profitabilă și l-a ajutat să se pensioneze chiar mai devreme decât planificase.

În ciuda eforturilor sale de a economisi cât mai mult posibil, visul bărbatului de a se pensiona mai devreme ar putea fi de scurtă durată, din cauza deprecierii drastice a yenului de la începutul acestui an.

Citește și: Ce este dieta atlantică? Ce beneficii are? Poți mânca și carne și cartofi

„Dacă yenul continuă să se deprecieze, nu voi atinge niciodată libertatea financiară”, a spus bărbatul. „Pentru ce am muncit în acești 21 de ani? Totul este fără sens, atât de tragic”.

Experiența bărbatului a devenit virală online în Japonia și China, primind reacții mixte din partea internauților. Unii s-au declarat impresionați de hotărârea și rezistența sa, în timp ce alții au fost șocați de stilul său de viață, adăugând că a fost un miracol că nu s-a îmbolnăvit din cauza dietei sale proaste.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te