VIDEO Armata ucraineană mai are 50 de kilometri de eliberat până la graniță. Ce va face Putin

DE Elena Andrei | Actualizat: 12.09.2022 - 09:39
Armata ucraineană mai are 50 de kilometri de eliberat până la graniță/foto: Profimedia Images

Ucraina a străpuns liniile de front rusești din regiunea Donbas, cucerind mii de kilometri pătrați de teritoriu. Șeful armatei, Valeri Zalujni, a declarat că au mai rămas doar 50 km până la graniță.

SHARE

Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate, a arătat fotografii din activitatea unităților implicate în eliberarea teritoriilor ucrainene.

„Pe frontul de la Harkov, am avansat militar nu numai spre sud și est, ci și spre nord. Frontiera de stat este la 50 km distanță”, a scris comandantul pe Telegram.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă fulgerătoare la sud de Harkov, în nord-estul Ucrainei, care va tăia liniile de aprovizionare rusești.

Țintele contraofensivei ucrainene

La sfârșitul lunii august, Ucraina a lansat o ofensivă în sudul țării, în apropiere de Herson, ceea ce a lăsat forțele ruse răspândite în Donbas, în nord-est, iar acum ucrainenii au lovit acolo.

Donbasul este una dintre regiunile din estul Ucrainei despre care Vladimir Putin a spus că face parte din Rusia suverană.

Citește și

VIDEO Cine este generalul Syrskiy, eroul Ucrainei care a eliberat 2.000 km de sub ocupație rusă

William îşi omagiază "bunica" şi promite să îşi susţină tatăl

10.000 de soldați ruși au fost mutați în sudul Hersonului, facilitând astfel avansarea ucrainenilor în Donbas.

Avansul include orașul Izium, de mult timp un nod de concentrare pe linia frontului rusesc și locul unde s-a desfășurat artilerie grea.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele ruse din jurul Izium sunt din ce în ce mai izolate. În plus, și orașul Kupiansk, aflat în apropiere, este, de asemenea, sub controlul forțelor ucrainene, ceea ce afectează foarte mult liniile de aprovizionare rusești din zonă.

O imagine care a circulat sâmbătă pe rețelele de socializare arată soldați ucraineni în fața  clădirii guvernamentale principale din Kupiansk, la 73 de kilometri nord de Izium.

Acestea sunt două orașe strategice cheie în liniile rusești care traversează Donbasul.

Kupiansk se află în apropierea a ceea ce a fost anterior linia de front dintre forțele ruse și ucrainene din regiune, iar recucerirea acestuia este o victorie semnificativă pentru Ucraina.

Orașul a fost descris ca fiind „nodul logistic cheie” al Rusiei în Donbas, potrivit thinktank-ului Institute for the Study of War.

Kupiansk este, de asemenea, punctul de intersecție a mai multor linii feroviare importante din nord-estul Ucrainei, ceea ce înseamnă că pierderea sa ar putea îngreuna serios liniile de aprovizionare rusești.

Putin pierde pentru că generalii săi se tem de el

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele ruse au fost luate prin surprindere, sectorul fiind slab apărat, iar unitățile ucrainene au capturat sau au înconjurat mai multe orașe.

Un fost ministru al apărării din Ucraina, Andri Zagorodniuk, a declarat că generalii ruși fac greșeli din cauză că Vladimir Putin a centralizat procesul decizional, iar ofițerii de front încearcă să împingă deciziile cât mai sus posibil pentru a evita responsabilitatea.

„Acest lucru le ucide capacitatea de a face față unor abordări multidirecționale”, a declarat Zagorodniuk.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia își retrage forțele din două zone din regiunea ucraineană Harkov,.

Purtătorul de cuvânt al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele vor fi regrupate din zonele Balakliia și Izium în regiunea Donețk.

Izium a fost o bază majoră pentru forțele ruse din regiunea Harkov.

Konașenkov a declarat că mutarea se face „pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale de eliberare a Donbasului", zonă pe care Rusia a declarat-o suverană.

Afirmația de retragere pentru a se concentra pe Donețk este similară cu justificarea pe care Rusia a dat-o pentru retragerea forțelor sale din regiunea Kiev la începutul acestui an.

Potrivit Telegram, surse de la Kremlin sugerează că Putin caută să redeschidă negocierile, dar a pierdut poziția de forță, care-l avantaja, iar acum se află în situația când ori trebuie să se mulțumească cu puțin, respectiv Crimeea, ori va recurge la un atac cu arme nucleare tactice.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te