În februarie, Institutul Internațional pentru Studii Strategice din SUA a estimat că Rusia a pierdut 2.000 de tancuri - mai mult de jumătate din flota sa operațională.
Coșmarul lui Putin devine realitate. 50% din flota sa operațională de tancuri, nimicită în Ucraina
În primele luni ale invaziei, Moscova s-a bazat mai mult pe cele mai moderne MBT-uri ale sale, inclusiv variantele T-72B3, T-72B3M și T-80BV/U. Experții din industrie consideră că aproape două treimi din aceste vehicule blindate de top au fost pierdute.
Fără tancurile sale de premieră în surplus, corpul blindat al Moscovei s-a orientat către T-62 din epoca sovietică.
Tancul rusesc T-62 - Foto: Twitter/@hejtas
Când în această vară au început să circule imagini cu zeci de T-62 scoase din uz care erau livrate Ucrainei, adevărata stare a arsenalului MBT al Rusiei a devenit evidentă.
Citește și: SURSE Guvernul stopează angajările la stat și reduce 10% din cheltuieli. Nu vor fi tăieri bugetare
Ministerul britanic al Apărării a fost primul care a verificat încorporarea acestor vehicule blindate învechite în Ucraina, declarând că "în urma pierderilor din timpul ostilităților, inamicul rus a fost forțat să retragă din depozite tancurile T-62 pentru a recruta grupuri tactice de batalioane de rezervă care sunt în curs de formare pentru a fi trimise în Ucraina.
A convoy of Ukrainian armored vehicles is moving into the combat zone against the background of a destroyed muscovian T-62 tank, which, as we can see, wasn’t helped by the modern grill tower…
— M.B. (@MB85555744) April 24, 2023
✊🇺🇦❗️ pic.twitter.com/3NmBsA9cVI
În plus, echipamentele care au fost deteriorate și restaurate la uzina de reparații și renovare sunt folosite pentru a reface pierderile de arme și echipamente militare".
Tehnică sovietică împotriva armelor NATO
T-62 a fost introdus în serviciu la începutul anilor 1960 și a devenit rapid tancul standard pentru URSS, deoarece a înlocuit MBT-ul T-55. Poate că cel mai semnificativ progres pe care l-a prezentat T-62 a fost poziționarea unică a tunului principal și a mitralierei, care au fost montate coaxial.
Citește și: Putin pregătește atacuri asupra Occidentului. Prima țara vizată despre care a și strâns informații
T-62-urile livrate Ucrainei prezintă câteva îmbunătățiri față de predecesorii lor. Potrivit The Drive, T-62-urile din Ucraina sunt echipate cu un blindaj cu lamele ridicate sau cușcă pentru a ajuta la apărarea împotriva rachetelor antitanc.
Tanc sovietic T-62 distrus în Ucraina - Foto: Twitter/@PaulJawin
Ce s-a întâmplat cu tancurile „ultimul răcnet” ale Moscovei?
Kremlinul s-a lăudat adesea că noile și formidabilele sale MBT-uri T-80 ar putea scoate din uz tancurile adversarilor. Cu toate acestea, numărul mare al acestor variante pierdute în Ucraina sugerează contrariul.
Afluxul de arme occidentale avansate în Ucraina, inclusiv arme antitanc precum FGM-148 Javelin din SUA, NLAW britanic și AT4 suedez, au ajutat cu siguranță eforturile defensive ale țării.
Există și alte probleme pentru tancurile rusești și pentru operatorii acestora. Potrivit unui raport Oryx, aproximativ 34% din pierderile de tancuri ale țării s-au datorat de fapt abandonului de către membrii echipajului. Neechipate și nepregătite pentru luptă, multe trupe rusești și-au abandonat pur și simplu blindatele în drum.
De asemenea, Moscova nu dispune de resursele și fondurile necesare pentru a-și întreține și moderniza în mod adecvat flota de tancuri.
Potrivit Newsweek USA, "capacitatea armatei ruse de a-și întreține propriul echipament pe teren este dezastruoasă. Tancurile se strică mai mult în condiții de luptă, iar noi am văzut o mulțime de fotografii ale "depozitelor" de tancuri rusești găsite de Ucraina după înaintare, unde tancuri dezactivate stăteau nereparate în zeci de exemplare. Așadar, nu numai că pierderile lor în luptă sunt foarte grave, dar sunt incapabili să repună în funcțiune tancurile care suferă defecțiuni mecanice pe teren."
În timp ce atât Moscova, cât și Kievul au furnizat diferite estimări ale pierderilor de tancuri, acestea exagerează fără îndoială cifrele pentru a-și susține eforturile de propagandă respective. Prin urmare, este extrem de dificil să se obțină estimări exacte ale pierderilor de echipamente.