CORONAVIRUS Franța își închide școlile și universitățile, dar menține alegerile locale

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.03.2020 - 11:04

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi seara o serie de măsuri pentru a frâna propagarea maladiei și a a avut un discurs menit a liniști populație.

SHARE

Creșele, școlile și universitățile franceze vor fi închise începând de luni, pentru o perioadă nedeterminată, a anunțat Emmanuel Macron. În schimb, alegerile locale programate în următoarele două duminici, 15 și 22 martie, sunt menținute.

„Trebuie asigurată continuitatea vieții noastre democratice”, a estimat președintele Franței, potrivit RFI.

Măsurile sunt menite de a „frâna” progresia epidemiei de coronavirus care, a declarat Emmanuel Macron, „nu este decât la începutul ei”. E vorba de „cea mai gravă criză sanitară cu care se confruntă Franța de un secol”.

Creșele, școlilor și univesitățile franceze se vor închide „până la noi ordine”. Decizia a fost luată abia după ce Franța a înregistrat 2.900 de cazuri de infectare cu coronavirus și 61 de decese.

Liderul de la Elysée a cerut „persoanelor de peste 70 de ani, celor care suferă de maladii cronice precum cancerul, sau celor cu dizabilități” să rămână acasă, pentru a evita contaminarea cu coronavirusul.

Pe plan politic, contrar zvonurilor care au circulat joi după-amiază, Emmanuel Macron a decis să mențină scrutinul local, municipal, programat în următoarele două duminici, 15 și 22 martie. 

„Nimic nu se opune ca și cei mai vulnerabili dintre francezi să se deplaseze la urne. Continuitatea instituțiiilor și vieții noastre democratice trebuie asigurată”, a mai afirmat președintele Franței, potrivit RFI, anunțând totodată măsuri stricte în secțiile de votare: fără cozi și cu distanțe reglementare de un metru între alegători, șamd.

Președintele Franței a anuțat și „mobilizarea generală pentru economie”. Plata unor taxe în luna martie a fost amânată, se va recurge „masiv” la șomajul tehnic, se va intensifica munca de la domiciliu pentru a evita pe cât se poate deplasarea salariaților chiar dacă transporturile rămân în stare de funcționare.

Pe plan european, în contextul prăbușirii piețelor bursiere, Emmanuel Macron a cerut guvernului de la Paris să pregătească „un plan de relansare național și european”.

În fine, încă de la debutul intervenției sale, Emmanuel Macron a adus un omagiu „personalului în bluze albe”, adică personalului medical care s-a mobilizat încă de la începutul crizei pentru a „limita” amploarea epidemiei.

Ca să elibereze paturi în secțiile de reanimare, care vor fi cele mai solicitate în următoarele săptămâni, șeful statului francez a anunțat de asemenea „deprogramarea imediată a tuturor operațiilor care nu sunt urgente”.

Actualmente, potrivit autorităților franceze, „virusul circulă tot mai activ în tot mai multe locuri ale Franței”. 

Ultimele cifre anunțate joi seara arată că Franța numără aproape 2.900 de oameni contaminați cu coronavirus și deplânge 61 de decese.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te