Situație tensionată la Chișinău, după ce, pe fundalul unei decizii a Curții Constituționale a Republicii Moldova, conform căreia actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, au fost votate organele Legislativului, iar până diseară va fi învestit un guvern condus de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.
Totul s-a întâmplat după ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus informal de președintele pro-rus Igor Dodon, a semnat o înțelegere temporară cu pro-europenii din blocul politic ACUM Platforma DA și PAS și s-au întrunit în ședință în Parlamentul în beznă, la propriu, și Secretariatul instituției în demisie.
Partenerii externi ai Republicii Moldova – SUA și UE – au anunțat că sprijină „eforturile partidelor politice de a negocia şi de a depăşi criza politică în care a ajuns țară” și au cerut ca „parlamentarilor aleşi să li se permită oportunitatea de a ajunge la un acord”.
De partea cealaltă, Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, face tot posibilul ca deciziile luate astăzi de parlamentari să fie anulate, iar Dodon este acuzat de trădare de patrie și i se cere demisia, în urma unor probe video din care rezultă că președintele insistă asupra federalizării Republicii Moldova.
Primul pas spre deoligarhizare
Deputații aleși la 24 februarie 2019 nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate parlamentară și să învestească un guvern, iar Curtea Constituțională anunța în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iunie, că termenul limită în care Parlamentul are dreptul să desfăşoare activitate legislativă a expirat vineri, 7 iunie, la miezul nopții, deși mandatele actualilor deputați au fost validate la 9 martie 2019.
Deputații blocului ACUM și PSRM, două entități politice diametral opuse, nu au fost de acord cu această decizie și s-au întrunit sâmbătă pentru a forma o majoritate parlamentară și un guvern.
Două luni discuțiile au fost blocate de faptul că blocul ACUM a insistat pe un guvern minoritar, condus de Maia Sandu, și Andrei Năstase, votat în funcția de speaker al Parlamentului, iar PSRM a cerut ca Zinaida Grecianîi să fie aleasă în fruntea Legislativului.
Citește și SCANDAL LA CHIȘINĂU. Parlamentul ”nefuncțional” are o nouă majoritate ACUM-PSRM
Apoi, primii au cedat și au decis „asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM”.
„Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii, decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul să pună stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, au anunțat reprezentanții blocului ACUM.
Întruniți în beznă
Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit sâmbătă pe întuneric, deoarece angajații tehnici nu s-au prezentat la serviciu, iar membrii Secretarului și-au anunțat, ulterior, demisia.
Înainte de începerea ședinței, deputații ACUM și PSRM au semnat o înțelegere politică temporară de deoligarhizare a statului.
Documentul prevede mai multe demisii și numiri, printre care: votarea Zinaidei Greceanîi la funcția de președintă a Parlamentului, votarea vicepreședinților și a comisiilor permanente, votarea Maiei Sandu în fruntea Guvernului, declararea instituțiilor de stat drept capturate, demiterea șefilor SIS și CNA.
Totodată, în înțelegere se stipulează stabilirea alegerilor generale locale pentru data de 20 octombrie curent. Documentul mai prevede instituirea comisiilor de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare și spălătoriei rusești.
Ședința Parlamentului s-a desfășurat în prezența ambasadorilor acreditați în Republica Moldova, chiar dacă din start șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a întâmpinat dificultăți la intrarea în clădire. La fel, serviciile de securitate au restricționat accesul mass-media.
Pentru ca procesul să fie și mai anevoios, secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, dar și secretarul general adjunct, Igor Klipii, și-au prezentat demisia.
Curtea Constituțională intervine cu comunicate de presă
Pentru a bloca crearea unei majorități parlamentare, care să trimită PDM în opoziție, democrații s-au folosit de Curtea Constituțională, formată din persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc, inclusiv nașa sa de cununie.
După ce au aprobat vineri seara o hotărâre inexplicabilă cu privire la termenul în care Parlamentul poate fi dizolvat pe motiv că nu a fost învestit un guvern, magistrații Curții Constituționale au emis, sâmbătă, o nouă hotărâre, prin care anunță că ședința de astăzi a Parlamentului reprezintă o „încălcare gravă a prevederilor constituționale”.
„În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.
Constituția Republicii Moldova prevede expres că Parlamentul poate fi dizolvat de președinte doar la trei luni de la validarea mandatului deputaților, în cazul în care Legislativul nu devine funcțional în această perioadă.
Inexplicabil, dar în condițiile în care mandatele actualilor deputați au fost validate la 9 martie 2019, magistrații Curții Constituționale spun că data de 7 iunie 2019 a fost ultima zi în care Parlamentul a avut dreptul să desfăşoare activitate legislativă.
Probe compromițătoare în adresa președintelui. PDM cere demisia lui Dodon
La câteva minute de la începerea ședinței Parlamentului, PDM a făcut publice imagini video de la negocierile dintre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon din care rezultă că șeful statului insistă asupra federalizării țării.
„Noi trebuie să semnăm un acord, eu și cu dumneavoastră, care să fie la Ambasada Federației Ruse. Semnarea o să fie la mine la Președinție, înainte de Consiliul Republican (al PSRM) în prezența ambasadorului. Asta e ceea ce include unele chestii pe care nu putem să le punem în acordul deschis, de aceea se semnează acest acord”, spune Dodon conform imaginilor publicate.
PDM a cerut demisia lui Dodon, acuzându-l de trădare de patrie. La rândul său, Igor Dodon a anunțat că dispune de informații conform cărora Procuratura s-ar pregăti să intenteze dosare penale, pentru tentativă de lovitură de stat, tuturor deputaților care participă la ședința de sâmbătă a Parlamentului. În paralel, acesta a avut o întrevedere cu ambasadorii Federației Ruse, SUA și UE, cărora le-a declarat că „există forțe care doresc destabilizarea situației în țara noastră”.
În context, șeful statului a făcut un apel către organele de forță să respecte legislația în vigoare și să-și onoreze datoria față de cetățeni, iar cetățenilor le-a recomandat să stea acasă.
SUA și UE sprijină eforturile deputaților pentru depăşirea impasului politic
Statele Unite ale Americii sprijină eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic în care s-a intrat. Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Chişinău, oficialii aleşi ar trebui să aibă maximum de timp posibil şi posibilitatea de a ajunge la un acord.
„Poporul Republicii Moldova merită un guvern pe deplin funcţional, care să poată relua activitatea de îmbunătăţire a vieţii tuturor cetăţenilor”, se mai spune în comunicatul ambasadei.
Și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a venit cu un scurt comentariu despre situația politică din Republica Moldova. „Partidele politice din Parlamentul Republicii Moldova continuă să caute soluții pentru blocajul politic.
Reprezentanții aleși în mod democratic ar trebui să decidă cu privire la rezultatul procesului politic. Uniunea Europeană dorește să mențină relațiile strânse cu Republica Moldova și să continue implementarea Acordului de Asociere în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a comentat oficialul European.
Plahotniuc nu își recunoaște înfrângerea
Democrații consideră că deciziile luate astăzi în plenul Parlamentului sunt ilegale și vor fi atacate la Curtea Constituțională. Adrian Candu, finul de cununie al liderului PDM, Vladimir Plahotiun, a declarat că democrații deja pregătesc o sesizare către magistrați.
„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament are caracter ilegal și nu este legitim. Există Constituția Republicii Moldova, Curtea Constituțională, care s-a expus clar că, de astăzi, Parlamentul este nefuncțional și nelegitim. Totul va fi atacat de noi în mod legal. Orice decizie care va fi aprobată astăzi va fi atacată în mod corespunzător”.
Mai mult, pe rețelele de socializare are loc mobilizarea susținătorilor PDM, prin mesaje private, la un protest programat pentru duminică, 9 iunie. În anunț se menționează cu majuscule „mobilizare generală”, iar celor care îl primesc li se cere să confirme „citirea mesajului” și să invite „toți colegii noștri la manifestație”.
Victoria Borodin este redactor Cotidianul.md