LIVE TEXT / Maia Sandu, votată premier al Republicii Moldova

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.06.2019 - 19:45
Maia sandu  Foto: Inquam Photos / George Călin
Maia sandu Foto: Inquam Photos / George Călin

Decizia Blocului pro-european ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, de a se alia cu socialiștii pro-ruși de la PSRM, pentru a împiedica dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, a aruncat în aer viața politică din Republica Moldova.

SHARE

UPDATE 18.30. Deputații PSRM și ACUM au votat învestirea „Guvernului” în frunte cu Maia Sandu. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, scrie deschide.md.

Totodată, parlamentarii au votat programul de activitate a noului „Executiv” și componența nominală a miniștrilor.

UDATE 17.40. Președintele Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru, după ce deputații din blocul ACUM, alături de socialiști, a votat-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de „președinte al Parlamentului”.

„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Guvernul condus de Maia Sandu trebuie să primească votul Parlamentului.

UPDATE 17.10. Parlamentul de la Chișinău, dominat de noua majoritate ACUM-PSRM, se pregătește să voteze noul guvern. Componența acestuia este următoarea:

Prim-ministru - Maia Sandu

Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase

Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu

Ministerul Apărării - Pavel Voicu

Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan

Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei

Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița

Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco.

------------------------------

UPDATE 17.00. Deputații PSRM și ACUM au votat pentru instalarea Zinaidei Greceanîi în funcția de „președinte al Parlamentului” Republicii Moldova. Pentru ea au votat 56 de deputați din cei 61 prezenți la ședință, scrie deschide.md.

În total au participat la vot 57 de parlamentari. Cei patru care au refuzat să o voteze pe Greceanîi sunt Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp.

Citește și: Igor Dodon nu dizolvă Parlamentul de la Chișinău, în ciuda deciziei Curții Constituţionale

Totodată, un buletin de vot a fost declarat nevalabil.

În acest sens, candidatura Zinaidei Greceanîi a fost susținută de 56 de parlamentari.

--------------------------------

UPDATE 16.40. Vicepreședintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că PDM, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la ilegalitatea alegerii președintelui Parlamentului, informează deschide.md.

În același timp PDM va sesiza organele de drept în cazul înregistrării video în care Igor Dodon spune că este finanțat din Rusia.

„Ceea ce se întâmplă în Parlamentul R. Moldova sunt acte ilegitime pentru că sunt în afara Constituției. Tot ce se întâmplă azi în Parlament va fi atacat de noi. Deja colegii din PDM au pregătit o sesizare la CCM și deja a fost depusă”, a declarat Candu.

„Ce ține de informațiile din spațiul public, ce ține de așa zisa finanțare ilegală pronunțată de președintele Dodon pune sub semnul întrebării alegerile din luna februarie. De aceea vom sesiza doar organele de drept pentru a investiga aceste informații”, a spșus Candu. 

---------------------------------------

UPDATE 15.30. Postul de televiziune ”Publika”, controlată de Plahotniuc, a dat publicității o serie de fragmente dintr-o înregistrare cu Igor Dodon, președintele Republicii Moldova. Într-una dintre ele acesta este surprins în momentul în care cere bani de la liderul PDM Vlad Plahotniuc. Acesta mai spune că primește de la ruși câte 700 000 de dolari pe lună.

În alt fragment, Dodon spune că Rusia promite să închidă dosarele penale pe numele lui Vlad Plahotniuc după ce semnează acordul de federalizare a țării, scrie deschide.md. Înregistrarea pare să fi fost efectuată în data de 7 iunie 2019, la ora 12.30.

Într-un al treilea fragment, Dodon îi cere liderului PDM ca să semnze un acord, în prezența amasadorului Federației Ruse, care să nu fie făcut public și care să vizeze federalizarea Transnistriei.

----------------------------------

Socialiști și deputații ACUM au semnat o înțelegere politică temporară „privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia consititutionalității”. Parlamentarii celor trei fracțiuni - PSRM, PAS și PPDA, au semnat documentul.

Astfel, după o ședință ținută pe întuneric, la propriu, în Parlament, cele două partide au ajuns la o înțelegere temporară care prevede că Zinaida Greceanîi devine președinte al instituției. 

În schimb, la șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne, arată Cotidianul.md.

De asemenea, s-a convenit pentru demiterea directorilor mai multor instituții și votarea declarației privind caracterul capturat al instituțiilor statului. Totodată, vor fi numiți șefii mai multor instituții, urmând că președintele Igor Dodon, să semneze decretele necesare pentru ca deciziile să intre în vigoare.

În Acordul temporar semnat de deputații Blocului ACUM și PSRM mai e prevăzut ca Legislativul să mai adopte două hotărâri. Este vorba de declarația privind constatarea situației de „stat capturat”, dar și stabilirea datei alegerilor locale generale, notează Agora.md

Dezoligarhizarea lui Plahotniuc, stăpânul Moldovei

PAS a explicat că decizia a fost una dificilă, dar singura în măsură să conducă la deblocarea situației politice actuale. 

„Ne-am asumat o decizie dificilă prin care să putem debloca situația politică și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic. PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de deoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii.

Decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul în a pune stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, se arată în explicația PAS. 

„Sperăm că această decizie va fi împărtășită de partenerii noștri din blocul ACUM, Platforma DA. Reiterăm că toate deciziile pe care le vom lua vor fi doar în interesul eliberării cetățenilor de teroare și mizerie”, mai menționează Partidul Acțiune și Solidaritate, potrivit Deutsche Welle.

Publicația notează că decizia PAS de a susține candidatul PSRM pentru funcția de președinte al Parlamentului vine la scurt timp după vizita la Chișinău a trei emisari din partea Rusiei, SUA și UE. Surprinzător, în cadrul acelei vizite, emisarul Rusiei, Dmitrii Kozak, a sugerat o coabitare de scurtă durată a socialiștilor cu blocul ACUM, cu scopul demolării sistemului oligarhic creat de liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, cu declanșarea ulterioară a alegerilor anticipate.

Curtea Constituțională a Moldovei, decizie controversată

Sergiu Sîrbu, deputat PD, formațiune controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care are de pierdut cel mai mult din alianța blocului ACUM cu socialiști, a publicat o hotărâre a Curții Constituționale prin care Parlamentul de legislatura a X-a devine nefuncțional. Astfel, orice întrunire a Parlamentului devine automat încălcare a Legii Supreme.

Hotărârea e un răspuns la o sesizare care a fost depusă vineri seara de către Sîrbu și Vladimir Ceborari.

În ciuda acestui fapt, liderul Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase le-a spus jurnaliștilor de la Chișinău că ședința Parlamentului se va desfășura în regim normal.

„Ne propunem să continuăm ședința de constituire a Parlamentului, să alegem speakerul, să decidem data alegerilor locale, să constituim comisii de anchetă, hoțiile, furtul miliardului, confiscarea de la criminali și restituirea către oameni a banilor furați. Raportul Kroll este o prioritate pentru noi. Vom opta pentru o justiție dreaptă, corectă, în conformitate cu rigorile”, a declarat Andrei Năstase, potrivit Agora.md

Igor Dodon spune că familia și rudele sale sunt presate de democrați

Familia președintelui Igor Dodon dar și rudele acestuia ar fi atacate de reprezentanții Partidului Democrat, controlat de Plahotniuc. Potrivit lui Dodon, în viitorul apropiat ar putea să apară mai multe lucruri care îl vizează.

Cotidianul.md arată că Igor Dodon, a avut sîmbătă o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse, Oleg Vasneţov, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și Însărcinatul cu Afaceri al SUA, Martin Mcdowell.

În cursul dialogului, oficialii au discutat subiecte cu privire la situația actuală din țară care, în opinia președintelui, este „foarte complicată, gravă și fără precedent pentru Republica Moldova”.

Dodon le-a declarat ambasadorilor că „există forțe care doresc destabilizarea situației în țara noastră”.

În context, șeful statului a făcut un apel către organele de forță să respecte legislația în vigoare și să-și onoreze datoria față de cetățeni.

„Am informat diplomații că, în calitate de Președinte al țării, am decis să nu semnez astăzi decretul de dizolvare al Parlamentului, iar luni, să demarez procedura de consultare a fracțiunilor parlamentare, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te