Cine e mai puternică dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud? O comparație
 a celor două armate

DE Ellie Cook | Actualizat: 25.03.2024 - 08:20

Pyongyang alocă mai mult de o treime din PIB-ul Coreei de Nord sectorului militar și de apărare, dar echipamentul său este departe de capacitățile tehnologice sofisticate ale Seulului.

SHARE

Abia au trecut două luni din 2024 și anul a fost deja marcat de teste provocatoare de rachete din partea Coreei de Nord și de condamnări nervoase din partea vecinului său din sud.

Pyongyang a parcurs un drum al unei retorici din ce în ce mai contondente, nu doar împotriva Seulului, ci și a aliatului Coreei de Sud, SUA, și a unei Japonii profund îngrijorate pentru propria securitate națională.

Dar fluxul constant de declarații incendiare publicate de mass-media de stat din Coreea de Nord a venit mână în mână cu o avalanșă de teste cu rachete balistice, punând numeroase țări pe jar. Ambele națiuni coreene s-au angajat să crească cheltuielile militare.

Escaladarea tensiunilor vine într-un moment în care SUA și aliații săi se confruntă cu conflicte în Orientul Mijlociu și în Europa de Est, cu un ochi pe acțiunile Beijingului în jurul Taiwanului. Asta i-a determinat pe experți să se întrebe dacă, de data aceasta, se înșeală în convingerea lor că liderul de la Pyongyang, Kim Jong Un, nu va ataca Coreea de Sud și să se gândească la cum ar arăta o izbucnire a unui nou conflict.

Un joc al numerelor?

Coreea de Nord este una dintre cele mai militarizate țări din lume, cu „una dintre cele mai mari armate convenționale și care amenință direct Coreea de Sud“, a declarat Agenția americană de informații pentru apărare (DIA) într-un raport din 2021.

Cifrele publicate de compania de colectare și vizualizare a datelor
Statista arată că cheltuielile militare nord-coreene ar fi putut ajunge la o treime din PIB-ul țării în 2022, o creștere semnificativă față de anii anteriori, când Coreea de Nord a dedicat armatei puțin sub un sfert din PIB-ul său. Acest lucru o plasează pe locul al doilea - după Ucraina - ca procent din PIB alocat apărării.

Pentru 2022, cheltuielile pentru apărare ale Coreei de Sud au reprezentat aproximativ 2,5% din PIB-ul său, potrivit Statista. Acest lucru este mult mai aproape de cheltuielile de apărare tipice pentru țările NATO și aliații apropiați.

Conform datelor Statista din 2023, în linii mari, Coreea de Nord are de două ori mai multe forțe militare decât Sudul.

Coreea de Nord are „forțe umane superioare“, iar avantajul a fost întotdeauna al Pyongyangului în ceea ce privește numărul total de soldați, a declarat Andrew Yeo, senior fellow la Centrul pentru Studii Politice în Asia de Est al Brookings Institution și profesor la Universitatea Catolică din America, cu sediul la Washington, D.C.

La începutul anului 2023, Coreea de Nord avea aproximativ 1.280.000 de persoane active în forțele sale armate, și alte 600.000, în rezervă, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, un grup de reflecție în domeniul apărării cu sediul la Londra. Coreea de Sud avea aproximativ 555.000 de oameni personal activ (foto jos), și peste 3 milioane în rezervă.

De asemenea, și după alți indicatori convenționali, Pyongyang depășește Seulul. Are 71 de submarine față de cele 19 ale Seulului. Are peste 3.500 de tancuri de luptă, față de cele 2.149 ale Sudului. Coreea de Nord a testat bombe nucleare, în timp ce Coreea de Sud nu are astfel de armament.

Totuși, aceasta nu este povestea completă. O mare parte din echipamentul convențional al Coreei de Nord este mai vechi, din epoca sovietică și este departe de capacitățile tehnologice sofisticate pe care le deține Seulul. În plus, Nordul nu are nici puterea aeriană a Coreei de Sud, a declarat Yeo pentru Newsweek.

Dar, în cazul unui război convențional între cele două state, „se presupune că sud-coreenii ar fi capabili să se descurce“, chiar și fără alianța americană, a spus Yeo.

Armata nord-coreeană, cu tot volumul său, nu are o experiență de antrenament atât de vastă precum cea pe care Coreea de Sud a dobândit-o prin exerciții militare cu țări precum SUA, a spus Yeo. Exercițiile comune ale SUA de luna trecută cu Coreea de Sud și Japonia, la care a participat un grup de atac al portavioanelor americane, au fost concepute pentru „a consolida în continuare capacitățile noastre ca forță combinată“, a declarat Comandamentul Indo-Pacific al SUA.

„Este vorba cu adevărat nu doar despre număr, ci și despre calitatea armamentului și a capacităților“, a declarat Yeo.

Temeri legate de capacitatea de rachete

Testele cu rachete balistice sunt printre cele mai mari surse de îngrijorare pentru Seul, Washington și Tokyo. De când a ajuns la putere, Kim s-a concentrat pe consolidarea capacităților armate convenționale ale Pyongyangului și a mers mai departe cu testele nucleare și cu dezvoltarea de rachete, a declarat DIA. Testele au înregistrat un vârf în 2022 și au continuat, deși într-un ritm redus, în 2023, a spus Yeo.

Noul an nu s-a dovedit a fi diferit, cel mai recent test cu rachete balistice demonstrând „impactul destabilizator al programului ilicit de armament al RPDC“, a declarat armata americană la 14 ianuarie, referindu-se la Coreea de Nord prin denumirea sa completă, Republica Populară Democrată Coreeană.

De asemenea, Pyongyangul își modernizează echipamentele și ar putea beneficia de ajutorul Rusiei în acest sens, în timp ce se conectează pe dezvoltarea sistemelor sale de lansare a armelor - un domeniu la care Coreea de Nord acordă o atenție deosebită, a declarat Yeo.

Coreea de Nord a efectuat un test al unui „sistem de arme nucleare subacvatice“, a raportat luna trecută presa de stat a țării. Testul presupusei drone navale nucleare a fost un răspuns la exercițiile navale comune desfășurate de SUA, Coreea de Sud și Japonia, a declarat Pyongyangul.

În septembrie, Coreea de Nord a declarat că a lansat cu primul său „submarin tactic de atac nuclear“, capabil să transporte și să lanseze arme nucleare. Există îndoieli în rândul analiștilor occidentali cu privire la capacitățile reale ale submarinului.

Pyongyang a declarat la sfârșitul anului 2023 că va „accelera în continuare pregătirile de război“ în fața „manevrelor de confruntare fără precedent împotriva RPDC [Coreea de Nord] ale SUA și ale forțelor sale vasale“.

Coreea de Nord a lansat, de asemenea, un satelit de spionaj și s-a angajat să pună pe orbită alte câteva în acest an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te