Coreea de Nord, război murdar. Trimite baloane cu fecale vecinilor din sud

DE Catinca Doboș | Actualizat: 29.05.2024 - 13:13
Coreea de Nord, război murdar. Trimite baloane cu fecale vecinilor din sud - Foto: Pravda.com.ua

Phenianul a fost acuzat că a trimis baloane cu excremente în Coreea de Sud. Autoritățile de la Seul au avertizat locuitorii din apropierea graniței să fie în alertă după ce armata a publicat fotografii care arată baloane umflate cu saci de plastic legați de ele.

SHARE

Autoritățile de la Seul le-au transmis locuitorilor din apropierea graniței cu Coreea de Nord să fie în alertă, după ce au acuzat regimul de la Phenian de trimiterea unor baloane care conțin ceea ce pare a fi gunoi și fecale pe teritoriul țării lor, conform Moskovski Komsomoleţ.

Potrivit The Guardian, fotografiile publicate miercuri de armata sud-coreeană au arătat baloane umflate, cu saci de plastic legați de ele.

Citește și: Delir total în Coreea de Nord. Phenianul ridică amenințarea nucleară după testele efectuate de SUA

Alte fotografii arătau gunoaie împrăștiate în jurul baloanelor prăbușite, iar într-o fotografie cuvântul „excremente” era scris pe o pungă.

Mai mult de 150 de baloane au fost descoperite până miercuri, conform surselor citate de MKRU. 

Unele dintre baloane au zburat pe distanțe mari, ajungând până în provincia Gyeongsang de Sud, a precizat un raport.

Baloanele lansate păreau să conțină o varietate de resturi, inclusiv sticle de plastic, baterii, încălțăminte și ceea ce se crede a fi fecale.

Citește și: ALERTĂ Întâlnire secretă SUA - Coreea de Sud. Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

Armata a declarat că obiecte neidentificate despre care se crede că aparțin Coreei de Nord au fost reperate în apropierea zonei demilitarizate, granița puternic fortificată care separă cele două țări.

Militarii au îndemnat oamenii să nu se apropie de ele și să raporteze obiectele observate armatei sau poliției.

Unitatea militară de detectare a explozibililor și munițiilor și echipa de răspuns la armele chimice și biologice au fost trimise pentru a inspecta și recupera obiectele.

Citește și: VIDEO Coreea de Nord amenință omenirea cu racheta hipersonică, ce lovește la 1000 km

„Aceste acțiuni ale Coreei de Nord încalcă în mod clar dreptul internațional și amenință grav securitatea poporului nostru”, a declarat șeful Statului Major din Coreea de Sud, într-o declarație, potrivit Yonhap, citată de MKRU.

„Avertizăm cu severitate Coreea de Nord să oprească imediat aceste acte inumane și vulgare”.

Baloanele au sosit după ce Kim Kang Il, ministrul adjunct al apărării din Coreea de Nord, a avertizat că Phenianul va riposta la pliantele anti-nord-coreene trimise peste graniță.

Citește și: Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. A vizitat zona demilitarizată

„De asemenea, vor fi luate măsuri ferme împotriva trimiterii frecvente de către [Coreea de Sud] de pliante și alte gunoaie în apropierea zonelor de frontieră”, a declarat Kim într-o declarație transmisă duminică de agenția oficială de știri KCNA, conform MKRU.

De ani de zile, activiști sud-coreeni și dezertori nord-coreeni trimit baloane în Coreea de Nord cu pliante care critică regimul și îi îndeamnă pe nord-coreeni să se revolte împotriva dinastiei Kim, care a condus țara timp de decenii.

Citește și: La limită. Va începe un nou război în Coreea? Ce șanse sunt să atace Kim?

De asemenea, ei au trimis unități USB conținând înregistrări ale videoclipurilor muzicale K-pop, care sunt interzise în Coreea de Nord, relatează The Guardian, citat de MKRU.

În 2020, guvernul sud-coreean, condus de președintele liberal Moon Jae-in, a stârnit o reacție furioasă din partea activiștilor pentru drepturile omului după ce a luat măsuri împotriva a două organizații care lansau în mod regulat baloane de propagandă, acuzându-le că au provocat inutil Coreea de Nord, împiedicând eforturile de îmbunătățire a legăturilor transfrontaliere.

Citește și: Dictatură cruntă în Coreea de Nord. 2 elevi, condamnați la 12 ani de „Gulag”. Motivul e halucinant

Administrația lui Moon a incriminat distribuirea de pliante în baza unei legi adoptate la începutul anului 2021, la șase luni după ce Phenianul și-a exprimat furia față de pliante prin desființarea unui birou de legătură intercoreean în orașul nord-coreean de frontieră Kaesong.

În 2023, Curtea Constituțională din Coreea de Sud a anulat o lege controversată privind pliantele, calificând-o drept o restricție a libertății de exprimare.

În urmă cu doi ani, în timpul pandemiei Covid-19, activiștii din Coreea de Sud au intrat în conflict cu poliția în timp ce lansau baloane umplute cu heliu peste graniță. Se pare că baloanele conțineau măști, analgezice fără prescripție medicală și tablete de vitamina C, precum și broșuri despre viața în sudul bogat.

Citește și: Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar

Pachetele aveau, de asemenea, sute de unități flash USB, care conțineau videoclipuri cu membri ai Congresului SUA care condamnau situația drepturilor omului în Coreea de Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te