Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, luni, vizita oficială în Coreea de Sud. Împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, șeful statului a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, iar apoi a vizitat Zona Demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.
Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. A vizitat zona demilitarizată
”Vizita mea oficială în Republica Coreea a început astăzi, la Cimitirul Național din Seul. Am adus un omagiu victimelor de război din Coreea de Sud, onorând sacrificiul acestora pentru libertate, pace și democrație”, a transmis Klaus Iohannis pe rețeaua X. Acest loc este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară, fiind situat într-un peisaj spectaculos, în ceea ce priveşte flora şi fauna.
În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a vizitat şi Zona Demilitarizată (DMZ). „Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată și am primit o informare din partea comandantului UNC/CFC/USFK, generalul Paul LaCamera, cu privire la provocările în materie de securitate”, a mai anunțat Iohannis.
Citește și: VIDEO Noul drum Iași - Suceava de 100.000.000 €, surpat de ploaie, la 6 luni de la recepție
Zona demilitarizată coreeană (DMZ) este o fâşie de pământ care traversează Peninsula Coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de 4 kilometri, ce funcţionează ca zonă tampon între Coreea de Sud şi Coreea de Nord.
DMZ a fost înfiinţată în 1953, când Războiul Coreean a fost suspendat ca urmare a acordului de armistiţiu dintre Coreea de Nord, China şi Comandamentul Naţiunilor Unite, iar Coreea de Nord şi cea de Sud au convenit să retragă fiecare armată cu doi kilometri, având în centru Linia de demarcaţie militară.
Zona are reguli foarte stricte, accesul civililor este permanent controlat şi reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, dar şi simbolul dezbinării unei naţiuni. Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol.
Citește și: Europa, continentul care se încălzește cel mai repede. Care sunt efectele asupra sănătății?
În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.
Marți, Iohannis va fi primit de președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, apoi de premierul Han Duck-soo, iar apoi va avea o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri. Miercuri, în ultima zi, pe agenda oficială figurează o vizită la complexul de producție Doosan Enerbility.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României - ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.