Consiliul Europei acuză statele membre de moartea migranților care traversează Mediterana

DE Miruna Moldoveanu | 09.03.2021 - 14:43
Consiliul Europei susține că migranții care traversează Mediterana trebuie protejați/FOTO: Getty
Consiliul Europei susține că migranții care traversează Mediterana trebuie protejați/FOTO: Getty

Consiliul Europei a acuzat marţi „lipsa de voinţă a statelor europene” în a stabili politici de protejare a migranţilor care traversează Mediterana, ceea ce provoacă pierderea a „mii de vieţi omeneşti”, scrie AFP.

SHARE

„De ani de zile, ţările Europei s-au angajat într-o cursă către abis, pentru a menţine în afara graniţelor noastre persoanele care au nevoie de protecţia noastră, cu consecinţe dezastruoase'', a deplâns Dunja Mijatovic, comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei, în introducerea unui raport publicat marţi. ''Răspunsul lor este unul dintre exemplele cele mai flagrante ale modului în care politici proaste privind migraţia aduc atingere drepturilor omului şi costă viaţa a mii de fiinţe umane'', a adăugat comisarul CoE.

Raportul analizează felul în care au fost puse în aplicare recomandările făcute de Consiliul Europei în 2019 şi publicate într-un raport precedent şi constată că ''situaţia drepturilor omului în regiunea mediteraneană rămâne deplorabilă'' şi ''s-a deteriorat şi mai mult''.

Citește și: Kovesi, îngrijorată că Italia nu a început încă procesul de numire a procurorilor delegați europeni

Pentru perioada analizată, între iulie 2019 şi sfârşitul lui 2020, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a contabilizat peste 2.600 de decese. Raportul subliniază că această cifră este fără îndoială subestimată, naufragiile soldate cu morţi producându-se adesea fără să se afle despre ele. ''Naufragiile în Mediterană devin în mod tragic frecvente'', menţionează raportul.

Consiliul Europei trage un semnal de alarmă privind protejarea migranților

Consiliul Europei enumeră mai multe motive aflate la baza deteriorării situaţiei, îndeosebi ''retragerea progresivă a navelor închiriate de state'', precum şi obstacolele - administrative şi judiciare - puse în calea operaţiunilor de salvare desfăşurate de organizaţiile neguvernamentale.

Citește și: EXCLUSIV În România au fost confirmate 345 de cazuri de COVID cu tulpina britanică. 29 sunt copii

„Abordarea statelor consistă în a limita activitatea vitală a ONG-urilor, mai degrabă decât a considera că acestea suplinesc lacunele lăsate de chiar dezangajarea'' respectivelor state.

CoE apreciază că această dezangajare a statelor europene vizează ''să sporească posibilitatea'' ca persoanele aflate pe mare să fie interceptate de gărzile de coastă libiene şi transportate în această ţară, în pofida ''gravelor încălcări ale drepturilor omului'' care sunt comise în Libia împotriva migranţilor. Anumite ţări nu au ezitat de altfel să semneze sau să reînnoiască acorduri cu Tripoli şi ''să-şi externalizeze'' anumite responsabilităţi.

Consiliul Europei denunţă totodată practica ''în creştere'' a respingerii ambarcaţiunii cu migranţi, documentată în cazul autorităţilor malteze, elene şi cipriote, şi suspectată şi în cazul Agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex).

Mii de oameni mor anual în încercarea de a ajunge în Europa

Instituţia paneuropeană a subliniat că situaţia s-a degradat şi mai mult în contextul pandemiei de coronavirus.

Raportul invită statele europene ''să pună la punct căi de migraţie sigure şi legale'', de exemplu prin emiterea de ''vize umanitare'', în continuare ''utilizate prea puţin'', sau prin relaxarea normelor care permit reîntregirea familiei. Astfel de reforme ar permite reducerea ''contrabandei şi a traficului de persoane''.

În concluzie, Dunja Mijatovic face apel la ţările membre ale Consiliului Europei, toate semnatare ale Convenţiei europene a drepturilor omului, să ia măsuri pentru a proteja viaţa migranţilor care încearcă să traverseze Marea Mediterană potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te